Царската фамилия остава без двореца в Кричим

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на окръжния съд
11 мар 2011 17:00,
137
Царската фамилия остава без двореца в Кричим
Снимка: Булфото

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок срещу държавата.

Dnes.bg припомня, че фамилията претендираше да им бъде възстановена собствеността и да влязат във владение на бившия дворец "Кричим" и на ниви от 371,5 декара.

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници през 1947 година, няма реституционно действие.

По този начин решението на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците, обясни говорителят на съда Марияна Кирезиева.

Прието е също, че Интендантството на Н. В. Царя е държавно юридическо лице  от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава.

Още по темата

Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха, постановиха магистратите.

Според съда дворецът „Кричим" не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже, не пази царя!
70
11
 
3
 
! Отговори
воденичарят преди 13 години
Боже, Царя ни пази! Долу републиката!
69
1
 
9
 
! Отговори
ddd преди 13 години
До платен писач А стига бе , ще ти се изприщи езика да лижеш дъртия му *** !!!Бас лова че си гнусен реститут ! Д......................... !!!!!!!!!!!!!!
68
13
 
1
 
! Отговори
платен писач преди 13 години
*** много *** народ тука бе. бедни и завистливи работническо/селски/колхозници. зависта не е здравословна, причинява стомашна неуравновесеност и други мозъчни разстройства. и английската кралица да ви дойде и на нея ще и намерите кусур бе братя комбайнери.
67
3
 
8
 
! Отговори
Уджаст :) преди 13 години
Виждали ли сте къщата му в Мадрид? Аз съм я виждал, защото работех току до нея. Какво да ви кажа, голяма работа, по скоро е царско имение, ама си е не по-голямо от на Доган сараите дето са. Дето му бутнаха барбекюто. Ето толкова по площ изглежда горе-долу. Та този *** дърт притежаваше само това, преди да дойде. А вижте го сега как се е опнал комарджията му с комарджия.
66
1
 
15
 
! Отговори
ddd преди 13 години
Жалка душица !!!!!Не може германо-италиански *** да е БЪЛГАРСКИ цар !!!!!!!!!!!
65
1
 
14
 
! Отговори
който трябва преди 13 години
Ако иска и на Марс да прати делото си тоя ***! Ама стотици хиляди *** грасуваха навремето за него, докато разправяхме че са заблудени овце всичките. В личен план от години сме извън България и сме що годе добре, но ни е мъчно за Родината, че се самоизяжда вече 20 години...
64
2
 
14
 
! Отговори
чичо Митко преди 13 години
И сина му пострада на тоя Скрудж и пак ламти за още бе, *** и лакомото старче, ***...
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Мадридски мошеник трябва да бъде изритан и да се маха от България.Алчно човече а сестра му така мрази България, а и двамата ламтят за имоти, като че ли ще си ги носят на оня свят.Нагли са като Марокански скакалци.
62
2
 
9
 
! Отговори
chempa преди 13 години
нахален и нагъл е това ако не е комунист здраве му кажи
61
1
 
13
 
! Отговори
никои преди 13 години
какьв цар цар е тоя ***?жальк комарджия които доиде в бьлгария за да си вьрне дьлговете само и успя.кобургите са наложени в бьлгария от евреите и винаги са служили на техните интереси,никои не е питал бьлгарския народ иска ли ги тея хрантутници а тоя дьрт травестит трябва не само че, трябва всичко да вьрне което е взел ами и камьчки да *** с целия си род за да обещети бьлгария
60
2
 
22
 
! Отговори
БГ преди 13 години
СЪВЕТ КЪМ МАДРИДСКИЯ КРАДЕЦ СИМЕОНОГЛУ.ГОСПОДИНЕ ЗА МАТЕРИАЛНИ ПРИДОБИВКИ СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ***,дс и кгб,КОИТИ ви ДОКАРАХА У НАС ЗА ДА СПРЕТЕ ПРОЦЕСИ ВСЛЕДСТВИЕ НА КОИТО БИ ИМ СЕ ТЪРСИЛА СМЕТКА ЗА РАЗКАПВАНЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ И ЗА ОБЕЗЛИЧАВАНЕТО МУ КАТО НАЙ-ВЕРЕН СЛУГА НА АЗИАТСКАТА ИМПЕРИЯ И МУСТАКАТИЯ САТРАП. ИЛИ НЕКА "ВЕРВАЩИТЕ",КОИТО ЧАКАХА ДА БЪДАТ "УПРАЕНИ" ви ПЛАТЯТ НЕЩО ОТ "БЛАГОДАРНОСТ" ЗА 800-те ДНИ ПРЕЗ КОИТО ЧАКАХА. ОТ НАС НЕВЯРВАЩИТЕ ПОЛУЧИХТЕ ВЪЗМЕЗДИЕ НА ИЗБОРИТЕ......
59
8
 
4
 
! Отговори
платен писач преди 13 години
на пловдивския съд с любов бих казал че имат болшевишки подход в разбирането си как да третират "частна собственост". каквото и да е направил като политик царя, няма нищо общо с имотите които са негови и на семейството му. д-а-й-т-е си му ги, негови са си.
58
4
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Спирам, за да не Ви ядосвам повече, а не че съм се предала ---- Коментаръм ми е същия ---- Приятна вечер и си живейте *живота*
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те навремето хубаво те натирили ***,ама ти що се върна бе пич?За имотите на тати ли, или да ни ОПРАВИШ за 800 дни?
56
3
 
17
 
! Отговори
Републиканец преди 13 години
Една добра новина в този ден на гибел и природни катастрофи. Този нагъл мошеник, който не е свършил цял живот работа за 5 пари, няма обективно почти никаква собственост в България. Всичко е дадено, дарено, отпуснато, приписано от българския народ в лицето на правителство и държава чрез Интендантството на фамилията Сакс-Кобург-Гота в ролата й на монархическа институция. Имотите принадлежат на България и българите, а не на монарсите, които само ги ползват.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Галактика написа: "...Царят ни предложи ДА РАБОТИМ ВСИЧКИ ЗАЕДНО..."Аман от комунистически лозунги!!! Само в Сев. Корея и Куба всички работят заедно-за вожда. В белите страни всеки работи за себе си и плаща данъци, а правителството управлява тези пари.
54
0
 
7
 
! Отговори
Golia zar преди 13 години
Tozi gol zar kato go izgonite, neka da ostavi otkradnoto v Balgaria a da si vzeme samo metresite ot NDSV sas sebe si !!!
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дедо му и баща му ни набутаха във войните а ние плащахме контрибуциите да се изчисли съотношението м\у платеното на Гърция Югославия и това което притежава и ако не му достигне да го докарат вБобов дол аз ще го посрещна *** ***
52
2
 
15
 
! Отговори
ор преди 13 години
До 47, "Галактика", то така си стана! Ние рабитихле, а Симо крадеше! Ужасна демагогия е, работа в колектив, през соца, когато хората бачкаха, а партийните секретари, лъскаха столовете, да не кажа циничната истина! Та и сега, като ми кажат - работа " в екип", се сещам, че някое партийно отроче, ще си лежи, а другите, да работят за него!