Държавата си иска три двореца от Царя

Царска Бистрица, Ситняково и Врана били неправомерно върнати
24 мар 2011 19:29, Красимир Ангелов
83
Държавата си иска три двореца от Царя
Снимка: Булфото

Държавата поиска да й бъдат върнати три от царските дворци. Става въпрос за Царска Бистрица, Ситняково и Врана, а исковите молби ще бъдат внесени от адвокатска кантора, упълномощена от МРРБ.

Според адвокат Ирен Савова, цитирана от БТА,  неправомерно на наследниците на Цар Фердинанд са върнати трите имота.

Поради тази причина за всичките годините на ползване държавата претендира за 110 000 лева.

Исковете са към седем наследници, сред които Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Ответник по делото за Враня освен наследниците ще е и Столична община.

Връщането на трите двореца и земята към тях е станало преди години. За възстановяването на собствеността на наследниците на Царска Бистрица и Ситняково подпис е положен от областния управител на София, а за Враня от тогавашния кмет Стефан Софиянски.

Исковете на адвокатите са три, за всеки имот поотделно.

Още по темата

Според юристите към двореца Бистрица има и земя от около 200 декара, а към двореца Враня - над 990 декара.
Само за двореца Ситняково претенцията е за сградния фонд, тъй като земята там е общинска.

С исковете до Софийския окръжен и Софийския градски съд ще се иска да бъде обявени за нищожни документи, с които наследниците на Цар Фердинанд са въведени във владение.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цар Симо е като цар Киро.
40
2
 
32
 
! Отговори
гогов преди 13 години
В Страсбур няма да се намесят на Конституцията на България.Делото е частно и е срещу монархията,има закони,които Симо е нарушил като е бил на пост,първи министър.Той е действал против интересите на България,гледал е собственната си изгода.Тариката се изигра.
39
2
 
38
 
! Отговори
7 преди 13 години
Симо -хитреца дойде в България ,стана първи министър и сметна, че българина е *** и го ограби.Той обаче не е наясно, че българския народ е корав и е издържал на турско и руско иго и ще го зафучим много далече.Гол дойде и гол ще си върви в Испания,но май да си плати борчовете тук ,трябва да си продаде къщата в Испания.Вън на мошенниците,да си ходи на майната си.
38
1
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
така е, но не можеш да им говбиеш в дебелата кратуна...
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добавен от: Анонимен преди 44 минутиEй,големи тиквеници сте !Що Бойко си траеше по въпроса за имотите докато беше охрана и главен секретар на МВР по времето на Кобурга,а?Що когато БСП навремето атакуваше връщането им, всички,включително и десните бяха до един против?Що Бойко не заведе дело и не си върна Врана докато беше кмет?Не Ви ли е ясно,че днешните напъни са политическо решение и предизборни номера,за гъделичкане на електората и че резултатът в Страсбург ще бъде отново срещу България?
36
0
 
2
 
! Отговори
дедо гого преди 13 години
дего тоя народ а
35
1
 
8
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
25,не че е много важно изобщо,но като информация. В София бул."Мария Луиза" е наречен още някога на името на първата жена на цар Фердинанд - баба на Симеон Сакскобург-Готски. Предполагам,че и в други градове има улици ,наречени на баба му. Внучката-вампир,която носи същото име няма принос към нашата история. Надявам се да няма принос и към бъдещето ни.
34
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 13 години
Дворците са нищо...обикновенни сгради. Голямият планиран и вероятно подготвен с помоща и ръководството на службите ГРАБЕЖ беше БТК. Най малко 1,5 милиарда евро откраднати по този начин от народа.
33
0
 
13
 
! Отговори
дедо гого преди 13 години
тъй тъй започвате да се усещате ама вече са ви свалили гащите
32
2
 
22
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Няма ли кой да го нарита тоя,ама така,че да не се сети да се обърне,а не да търси под вола теле.
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
успя да преметни всички и да се налапа яко - само подарените му имоти са на стойност на 350 млн. евро, добре дошло за да продължава да щрака пръсти. Да не говорим за золумите на крадливите юпита които докара със себе си, играещи комбина с синчето му Кирил .. продадоха ЕРП-тата и БТК за жълти стотинки .. а колко ли се налапаха?? Пък за врътката с дълга - преминаването му от долари в евро глътнаха над милиарди ...!!
30
2
 
6
 
! Отговори
дедо гого преди 13 години
като нещете държавни че ви опъват частните монополищото сте тъпанарии сигурно много ви ехубаво
29
24
 
5
 
! Отговори
Опак край преди 13 години
Ето затова бягат от България младите хора!Пълна лудница!Симеон е гражданин на Р България и като на всички граждани му бе ВЪЗСТАНОВЕНА наследствена собственост.ТОВА ЛИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА СТРАНАТА???Много,много тъжно!!!А доскоро едни политици ни говореха,че :"Държавата била лош стопанин".Сега същите, възстановяват държавата.И то как???
28
3
 
34
 
! Отговори
Един Човек преди 13 години
Имотите са били държавни и трябва да си останат такива. Когато Фердинанд е на власт той получава тези имоти за ползване поради статута си. Това е като бившите президенти да имат претенции към президентството или депутатите след мандат за автомобилите.Наследниците нямат права над нещо което Фердинанд е получил като част от функцията която е изпълнявал. Могат да имат права само върху ценности придобити чрез покупка или подарък и отнети от комунистите след това неправомерно!
27
3
 
21
 
! Отговори
дедо гого преди 13 години
кобургите ни дължат теринорията на още една България с пропуснатите ползи за 80 години.да не говорим за избитите и осакатените през трите войни до 18 годинаняколко стотин осакатени и още толкова сираци щото тогава средно са имали поне по 4 деца.но...народа е калпав не си знае интереса
26
3
 
3
 
! Отговори
Ай със здраве преди 13 години
Царя от Мадурит ви праща много по-здрави.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистите са виновни!Едно време вместо да ги пуснат с цял влак натоварен със злато, пари и цености, трябваше да ги пратят в един по-хубав свят, където да гледат позитивно!
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А тази Мария Луиза Хробок, която мрази всичко българско и цяла Българияв, сега какво ще направи ?А толкова подлизурковци й кръстиха главни улици в големите градове, за да угодят на Мадридския мошеник.
23
2
 
15
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Разбира се,че тия имоти са държавни,всичко намиращо се на територията на държавата България е държавно,но понеже Цар и Държава е неразривно,следва "ко ши прайм ся",а ?
22
3
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Дедо Мони има дворец и в Кривунделово,ама той не знае.На времето,Фердинандзадирял прабаба ми която била лична кривундлска...мома.Тя се заинатила и тойза да я...впечатли,си направил тук дворец и в последствие й го...оставил.Затована прабаба ми,й казваха...графинята.И аз се родих тук,в двореца.Дедо Мони дадойде в Кривунделово,ще му върна двореца,само да ми остави...земята,коятое 1000 декара защото съм я засял с тикви и...пъпеши.

Спонсорирани публикации