Как да разпознаем хубавия козунак?

Златиста коричка, лек, мирис на лимон...
Обновена: 16 апр 2011 19:34 | 16 апр 2011 19:34,
62
Как да разпознаем хубавия козунак?
Снимка: Булфото

Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е богато поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието.

Така председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева коментира пред „Фокус“ как да разпознаем доброто сладкарско изделие особено сега преди Великден.

Хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия. Козунакът има една характерна сладост. Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството.

При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб.

В козунака освен брашно задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи, каза още Кукушува.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: козунак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
@@@@ преди 13 години
ХУБАВИЯ КОЗУНАК Е ДОМАШНИЯ. ЕДНО ВРЕМЕ КОГАТО МАЙКА МИ СЪС КОМШИИКИТЕ ГИ ЗАМЕСВАХА ОТ РАНИ ЗОРИ. ЦЯЛАТА КЪЩА УХАЕШЕ НА ЛИМОН , ВАНИЛЯ БРАШНО И ЯЙЦА. А ПОСЛЕ ГИ ПЕКЪТ ВЪВ ГОРЯЩАТА ФУРНА НА ИСТИНСКИ ОГЪН. ПОМНЯ ЧЕ КАТО ОТВОРЯТ ФУРНАТА ЦЯЛАТА МАХАЛА УХАЕШЕ. Е ТОВА Е ТО ХУБАВОТО СТАРО ВРЕМЕ -А СЕГА КОЗУНАК БЕЗ ЯЙЦА БЕЗ МЛЯКО СЪС МАРГАРИН- ПРОСТО ЕДНА ПИТА НАМАЗАНА СЪС СЛАДКА ЗАХАР.
60
1
 
2
 
! Отговори
МЕСТЕН ОТ БЪЛГАРИЯ преди 13 години
няма разпознаване докато не го усетиш/вкусиш/,като ГЕРБ-ГРОБ, външно е идеален а в действителност- менте и пълен *** ,както се беше изказал един такъв в нац. ефир за себеподобен-властимащ.ДОЛУ ПОЛИТИКАТА ДА ЗАПАЗИМ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ДОБРОДЕТЕЛИ-ВКЛЮЧИТЕЛНО ДОМАШНИЯ КОЗУНАК С ЯЙЦА , МАЯ И МЛЯКО.
59
0
 
4
 
! Отговори
абе..... преди 13 години
....хубавият козунак е този,който си го направиш сам и знаеш какъв е състава му.От магазините е подсладен хляб,а не с аромат на лимон.
58
9
 
1
 
! Отговори
ами как преди 13 години
ако е мек като п...., значи за нищо не става , ако твърд като х... ,значи е годен за лапане !
57
1
 
26
 
! Отговори
Домашен козунак!!! преди 13 години
Домашен козунак!!! Не виждам защо да пълня гушата на посредници и нелоялни търговци. Започнах да се уча по книги. Дори хляб започнах правя, получи се от първия път. Съветвам всички момичета, независимо от възрастта да опитат. Няма нищо по-хубаво от домашното ястие или хляб, удоволствие е да наблюдавам любимите ми хора да се хранят с апетит и да знам, че не консумират ***.
56
0
 
15
 
! Отговори
AN преди 13 години
Няма спор, че домашния е най-хубав.Аз лично не им вярвам на стандартите. Това е начин да вдигнеш цените. Имахме сравнително чиста и вкусна храна. Една моя приятелка англичанка веднъж ми каза "И вие ще станете като нас, ще купувате изкуствени домати и всякакви зеленчуци".
55
1
 
3
 
! Отговори
Като го пробваш... преди 13 години
..естествено!
54
0
 
13
 
! Отговори
az be преди 13 години
Ако не му сложат лимонова есенция как ще мирише на лимон????? И вместо "ФРУКТИ " използвайте "ПЛОДОВЕ"!!! ДРАСКАЧИ ***!!!!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще си меся, правя го от години. Купешкият е толкова парфюмиран и жълт, че не става за ядене.
52
2
 
7
 
! Отговори
jordan преди 13 години
знаете ли,4е е забранено влагането на яица в сладкарските изделия,използва се само яи4ен прах,за това забравете за козунак със яица.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вече на Великден не купуваме козунак, от години е *** и по друго време в годината не се произвеждасега да въведат стандарт и за козунака :))))) че да стане 5 лева и пак да си е същия ***
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма такава дума "фрукти" в българския езиккакво се превъзнася тая Мариана Кукушева?а и кой ще ти даде да го пипнеш козунака да видиш колсо е лек или тежък или да го разбупиш да видиш дали е на конци?така купувамеу от 2-3 фурни, но пак е лош и като хляб...
49
0
 
4
 
! Отговори
yaro преди 13 години
ммм прияде ми се козуначе с яйчица...:)
48
0
 
12
 
! Отговори
Майтап да става преди 13 години
Благодаря на председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева,че коментира пред Фокус как да разпознаем доброто сладкарско изделие "козунак" особено сега преди Великден,ноМоля, същият този председател имайки в предвид началото на летния сезон,да коментира и как да разпознаем доброто изделие "кифла".
47
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
преди години когато баба ми печеше козунаци ядях истински козунак...когато ги замесеше ги поставяше в тавички.а когато вече бяха изпечени.от тях излизаше невероятен аромат.беше бухнал и по висик от тавата..беше майсторски оплетен и се диплеше на конци..а вкуса е неповторим.ехххх доброто старо време когато всичко беше истинско...а сегаааа.сега е времето на ментетата.жалко съществуване
46
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
фрукти е като килър,като промоция и презентация,като мултифейсност,простотия от "модерност"
45
1
 
9
 
! Отговори
Dobrev преди 13 години
Госопожата си пробутва собствените продукти. Тя май не е виждале хубав козунак. Ама сега почти всичко е фалшиво. Ето тук може да видите за новия стандарт за хляба и дали има нещо обшо с БДС или е само балон.bakedmedia.eu/
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хубавият козунак си е домашният или поне 10-тачка и то за вносен,всичко друго е есенция и подсладители,ако няма кой и не можете вие да си омесите по-добре си направете курабийки или някакъв хубав сладкиш не си давайте парите за *** заради традицията......българите правят козунаци от около 70-80г.насам а в някои краища и от много по-скоро.Това го знам от майка си,правели са курабии и сладки хлябове.
43
0
 
11
 
! Отговори
domashen преди 13 години
Vseki domashen e vkusen,vseki ot magazina e *** s otrovi!!!
42
4
 
22
 
! Отговори
Мими преди 13 години
Вие сте много интересни хора. Тъпчите торти покрити с боядисано захарно тесто дори в ненормални цветове като черното , а че имало 5 капки жълта боя в кифлите и ви е страх че ще се отровите.Я си направете калкулацията на 1 козунак от 3 яйца, 500гр брашно, 100гр краве масло, 250мл мляко, 200гр захар, и там стафиди и шоколад и да видим дали ще изкарате калкулацията на 2 лева без тока, труда и това че някой друг ви е спестил времето. За козунак от 2 лева толкова!