Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
2
 
! Отговори
Попа преди 13 години
Мале, какъв брадатко в центъраааааа..
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Висшият клир,както всички останали,са бивши сътрудници на ДС.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прикриването на истината за висшия клир на БПЦ е едно от най-вредните политически действия, продължаващо и до днес. По този начин вярващите нямат истинска Църква, а тези, които си затварят очите пред очевАдната измама - изглежда, че и вяра нямат
84
3
 
1
 
! Отговори
до 95 преди 13 години
Защото ако разберяха,дедовците -*** щяха да изядат плъха с ушите.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що не минат на връщане през Созопол да земат и мощите?
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като човек, занимаващ се със социални и когнитивни науки, смятам религиозните хора за много ценен материал. Веселото е, че нерационалната вяра обикновено отива много по-далеч от вярата в някакъв благодатен огън, което е нещо толкова елементарно, че е недостойно дори за думата "трик".
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
94Интересно, защо преди 4 годинии слугинажните медии не тръбяха, че Министър-Председателят е разрешил, а сега се скъсват да го повтарят.Все едно че през 2007 Правителственият самолет не е донесъл пак по същия начин Свещения огън.Може би Мутрата Министър-Председател, разрешава и на Слънцето сутрин да изгрее.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2007 г. "Църковната делегация, начело с трима митрополити и представители на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, която замина за Йерусалим сутринта на 7 април, се завърна в София със Свещения огън. Огънят беше пренесен с правителствения самолет "Фалкон". 2011 г. "Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". ============================= Не за пръв път се ползва Фалкона, но това не означава, че и преди е било правилно. А формулировката "църковно-държавна" е показателна за успехите на образователния ни министър
79
4
 
3
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
А защо не подкарат правителствения "Фалкон" със Свещения огън? Нали бог е всесилен? Двигателите без гориво няма да се завъртят, ако ще и сто владики да се молят! Керосинец трябва... А керосинеца ние ли да го платим?
78
2
 
14
 
! Отговори
ПИТАНЕ????? преди 13 години
КОЙ Е НАЗНАЧИЛ ТЕЗИ САМОЗВАНЦИ ПОПОВЕТЕ И ПАПАТА И ДРУГАТА КРАДЛИВА *** ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА ГОСПОД КАКТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ТЕ???КАЖЕТЕ АЗ НЕ ЗНАМ ГОСПОД ДА ГИ Е НАЗНАЧАВАЛ ТЕЗИ КРАДЦИ КОИТО КРАДАТ ОТ НАРОДА...
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българската Православна Църква са само ченгета и доносници. Това е срам за Истинското християнство.
76
2
 
6
 
! Отговори
ReMIX преди 13 години
KOITO MISLI 4E MOJE DA RAZBERE I ANALIZIRA BOG E TOTALEN NE6TASTNIK !!!
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и Ленин би се отвратил от българската църква.:)
74
3
 
7
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
Религиозните богороби са по-нагли и по-опасни от комунистите - имат си идеология, подчиняваща масите, изгарят всеки, дръзнал да прозре Истината, имат си символи - кръстове, полумесеци, избили са милиони, имат си пророци и партийни ръководители. Интересна е йерархията - и при комунизма и при религията има ясно изразена структура от най-обикновения мирянин до папата -->от редовия член до председателя на цк на бкп! И всички лъжат и искат да им работиш за къшей хляб!!!
73
3
 
9
 
! Отговори
Ако Исус съществуваш преди 13 години
Ако Исус Христос съществуваше, той щеше веднага да слезе на земята и да напусне църквата!
72
7
 
7
 
! Отговори
А къде е бог? преди 13 години
А къде беше бог, когато имаше 5 века турско робство, а по-късно на власт дойде режима на пожарникаря?
71
4
 
6
 
! Отговори
ДГ преди 13 години
НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА ГОСПОД *** ЕВРЕИ-ЮДЕИ СЕГА НИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО ЛЮЛКАТА НА ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ.*** ***,ВИЕ КОИТО ИЗПАЛНЯВАТЕ ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ХОРАТА ОТ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ КАТО ГИ ИЗБИВАТЕ С ФАЛШИВИ ВОЙНИ ,ХАРП И АЕРОЗОЛНИ ПРЪСКАНИЯ И КАТО ПУСНАХТЕ ВИРУСА НА СПИН ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ СИ ГНУСНИ ***.
70
3
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Християнството е нещото което е върнало хората страшно назад (Тъмните векове на Европа). След като Рим създава един нов и модерен свят за времето си, то всичко се срива с християнството, което ни залъгва как ако не било то нямало да има добродетели у хората (бул шет).А техните добродетели са свързани с пари и светата инквизиция, а да не забравим и многото лъжи!Просто крайно време е да се премахне това зло, което само насажда страхове у хората, увреждайки психиката им!
69
3
 
3
 
! Отговори
за сметка на данъкоп преди 13 години
Ето защо не повишават заплатите и пенсиите! Защото разни декадентни и корумпирани държавни чиновници и мазни попове ходят на развлекателна екскурзия до Израел, за сметка на данъкоплатеца.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другари! Да внимаваме какво пишем, че цензурата не спи. Интересно ми е само какви са критериите и. Просташките изказвания се толерират, неудобните - не.:) Нищо де, 65 години сме свикнали с тези неща.:)))

Спонсорирани публикации