Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гнусни демонократични *** ,спрете да плюете православието и Църквата ни поне на този свят ден!!!
106
3
 
3
 
! Отговори
Venera преди 13 години
В Булгаркабастан винаги се чака... скалата на прогреса винаги е била наобратно *** и българи са на едно равнище много съм щаслив, че мигрирах от там и въоще не ми е мъчно, защото няма какво да губя........
105
2
 
2
 
! Отговори
ДО 123 преди 13 години
ЧУЛ ТА ГОСПОД,СЪС КЕФ ЩЕ СЕ НАПИЯ
104
4
 
12
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
Понеже е КРИЗА и няма пари , та затова , ще пратим цял правителствен самолет , да донесат с него огъня !?Преди години , понеже не беше криза , владиците ходеха с редовен полет , заедно с нормалните туристи а сега ....... е малко скъпичко не мислите ли !?Но какво да се учудваме - Мони Пицата си направил фитнес за 110 бона - само за него , Боко Тиквата ходи на мач на Барса със същия самолет , а леля Цецка обиколи 5 пъти светът с него - че сега един огън няма да докарат !
103
1
 
3
 
! Отговори
РПГ7 преди 13 години
до 120Споко бе Бин Ладен е заел позиция нейде из синайските планини с РПГ7!
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 119Ами как какво? Плащаш си куверта и отиваш да го гледаш. Лимузините на отците да не мислиш, че вървят с вяра? :)))
101
0
 
6
 
! Отговори
do 110 преди 13 години
Ти си безкрайно и безнадеждно обречен жив организъм, ще има омраза до този момент, в който религиите бъдат изчистени от ума на хората, религиите са най-съвършената форма на манипулация в човешката история. Следващият етап на еволюция на човечеството ще е когато се откажем всички от религиозните си принадлежности, които ни разделят.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБЕ ЗА ОГЪНЯ ХУБУ ,АМА КАК ЩЕ ИМ ПОНЕСЕ НА ИЗРАЕЛЦИТЕ ТОЛКОВА КОМУНИСТИ ДОНОСНИЦИ НА КУБ,ТОВА НЕ СА ИСТЕНСКИ ВЯРВАЩИ ХОРА ,ТОВА СА ДОНОСНИЦИ И СЛУГИ НА ДС,ТЕЗИ ИНДИВИДИ СА СРАМ ЗА РЕЛИГИЯТА
99
1
 
5
 
! Отговори
Karakachan преди 13 години
И и като го дочакаме какво ?
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази нощ ми се яви Господ и ми каза да ям много пържоли, кебапчета, кюфтета и да пия бира на корем.
97
3
 
2
 
! Отговори
осведомен преди 13 години
до 112Не бих се учудил и мавъра да е задигнал свещенния огън.Нали си е от боята и е от БГ.Кой задигна костите на чарли чаплин?
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво ще излезе сега, че най-вярващите в Господ в България са именно мутрите, милционерите и чалгаджиите.Извинявайте, но това е повече от ЦИРК !!!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 1989 г. милиционерите ни гонеха от църквите, режеха дълги коси, биеха печати по краката за къси поли, а сега най "набожните" най "моралните" !? Хайде стига демагогия, и агнешка кожа да сложат миризмата и простотитята блика от всякъде
94
2
 
3
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 13 години
Като гледам какви неграмотници и духовни мъртъвци пишат в този форум.. лошо ми става...Ще има да ви пати главата много. Войнстващият ислямизъм напира, а каква по-лесна плячка за тях от племе, дето не знае Бога и вярата си. На такива като вас - малко са им били 5 века робство, та още си просите. Ще ги получите.
93
2
 
0
 
! Отговори
осведомен преди 13 години
Споко бе.Нема що да се разкарват до там тези.Те болшевиките задигнаха свещенната запалка още миналия век и тази е менте.Пласираха я на бил клинтън моника да му пали пурата.Ся обамата я ползува войни да пали по света.
92
3
 
6
 
! Отговори
Тиквата в затвора! преди 13 години
П Р И З И ВАко Боко Тиквата бъде избран за президент, нека всички да отидем иДА СЕ ИЗСЕРЕМ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!Ако Боко Тиквата бъде избран за президент, нека всички да отидем иДА СЕ ИЗСЕРЕМ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!Ако Боко Тиквата бъде избран за президент, нека всички да отидем иДА СЕ ИЗСЕРЕМ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
91
3
 
11
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
Същия свещен огън, който го има и в 4 -5 други по - стари религии като в Египетската и Гръцката.... а ве моля ви се, християнството е най - неоригиналната религия, само взима символи от други религии и ги обявява за свои
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и кой му пука че чакали Еврейския огън от Йерусалим?
89
2
 
2
 
! Отговори
89 преди 13 години
Некои другаре още другарят Ленин им говори.)))
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 96Аз също имам нужда от това, да вярвам в нещо, ама няма как да повярвам в религия, чиито проповедници ходят с джипове, ланци, ролекси и са накачулени от мажоретки. Извинявай, ама по комунистическо партийните секретари се криеха като мърсуваха. Православните комисари нямат ни срам ни страх от Бог.

Спонсорирани публикации