85% от бизнеса против увеличение на минималната заплата

Синдикатите пък искат тя да покрива прага на бедността
Обновена: 26 апр 2011 10:04 | 26 апр 2011 10:03,
159
85% от бизнеса против увеличение на минималната заплата
Снимка: Булфото

“Ако се увеличи минималната работна заплата, за държавния сектор ще означава 8,2 милиона допълнително. В частния сектор цифрата е по-значителна – над 43 милиона".

Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по Нова телевизия.

Министерството на труда и социалната политика предложи минималната работна заплата да стане 270 лева вместо сегашните 240. Синдикатите пък настояват тя да бъде поне 290 лева.

В същото време от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) направиха проучване, според което 85% от работодателите са против увеличаване на минималната работна заплата сега.

"Резултатът бе предизвестен и очакван, защото около 15% от фирмите в България отдавна вече не са с минимални заплати", поясни Симеонов.

Той заяви, че експерти от БТПП са направили изследвания сред работниците в един от регионите, според което почти половината от тях искат увеличение на минималната заплата, но се притесняват.

Още по темата

"Манипулация е твърдението, че като се вдигне работната заплата, хората ще си изгубят работата. Това не е причината. Миналата година, без тя да се вдига, 360 хиляди души загубиха работата си", заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Минималната работна заплата би трябвало да покрива прага на бедност. Това е функцията й в цял свят. Ако се възприеме прагът на бедност, който определя социалното министерство, той е 211 лева. По обратния път, като сложим данъците и осигуровките, се получават 270 лева. Според нас и официалната методика истинският праг на бедност е 290 лева. Без данъци и осигуровки прави 237 лева в джоба на човека", поясни Пламен Димитров.

"Много хора в България разглеждат работната заплата като измерител на бедността. Нейната функция е да овъзмезди труда. Няма как, ако в една фирма не е произведено нещо, то да се раздава", отвърна му обаче Цветан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
4
 
! Отговори
работник преди 13 години
какво ги мислят тия работодатели, те и без това са се превърнали в робовладелци. Ако може те биха увеличили производството си, но за половината, или по- добре- за 1/3 от сумата по сегашната минимална работна заплата. МРЗ трябва да стане поне 1000 лева- тогава робовладелците ще намалят малко печалбите си, но потреблението на истински работещия народ ще се увеличи значително. Питам се- дали тогава хората ще са недоволни
153
0
 
3
 
! Отговори
Темида преди 13 години
Този Ц.Симеонов е известен ретроград с ментален дефицит! Целия си трудов живот изкара в тая търговска палата и заедно с другия динизавър Б.Божинов я разсипаха и се накрадоха доволно!Вместо да подпомагат дейността на фирмите те направиха палатата фабрика за пари, голяма част от които си ги присвояват и досега!И седнал да прави анализ!Некадърниик такъв...
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Груйчо 139И как така реши, че всички се скатават? Ами аз да ти кажа не мисля, че ми плащат достатъчно да играя роля на пълен пълномощник пред вс. институции на вс. фирми на шефа ми, докато той си гъделичка любовниците, да го играя и мениджър и секретар, да изкарвам деня на 60 капки валериан+, с по 3 аулина, да се разправям с целия персонал, с държ. бюрокрация, да ползвам 3 езика. Колко трябва да ми се плаща да сложа подписа си под дог. за 3 мил.лв. я кажи ми ти професор по скатавките!?
151
0
 
4
 
! Отговори
147 преди 13 години
Не е точно така. Съгласи се, че реално ти имаш разходи за транспорт, храна, дрехи, и др. със значително по-ниска от премиерската заплата. Заплатата на премиера може и да не ти се струва висока, но все пак издръжката на премиера (и не само на него) е доста голяма. За него се грижи цял екип, охрана, персонал, шофьори и др. има си бюджет за представителни разходи, едва ли зарежда бензин с пари от джоба си нали се сещаш, така че и аз нямам нищо ама нищо против 1000 лв. да ми дават + всички разходи..
150
0
 
3
 
! Отговори
до темерут от НФБ преди 13 години
да има запбата премиера от 3500лв но тук не става въпрос за тези пари а за комисионните при различни сделки!Няма депутат или министър които да се натискат за тези постове и да загърбят много по високо възнаграждение!Ето го дянков или велчев от екипа на сакса..напуснали престижни постове високо заплатени на Запад за една мижава заплата!? тези приказки за баламите!Искам да съм премиер без заплата и нали немислите че накрая на мандата ще съм беден като мишка?Комисионните от АЕЦ белене са за милион
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чували ли сте израза, че перото фонд работна заплата било най-малкото, но и най-гъвкавото в бюджета на една фирма? Хайде да не ми носят работодатели вода от 9 кладенеца, че няма пари за заплати защото по този начин рано или късно се стига до положението "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа че работя" с леко допълнение, че в един момент се оказва, че кадърните лоялни към фирмата хора по принцип намаляват и заслугата е в голяма степен на работодателите дето ни били изкарвали заплатите.
148
1
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Трябва да има минимално заплащане на час, а не минимална заплата!
147
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
Ми да.. ако може и без пари да им работят ?? Абсурд е прага на бедност да бъде 211 лв! Че кое по-напред да плати човек с такива пари? То само за храна отиват поне 400/месец за 1 възрастен:(
146
1
 
6
 
! Отговори
A такаааа..... преди 13 години
И сега ко стана....68 евро на ден минимално заплащане,по 22 дни....Почти равно на 230 лева,сакънИнак не пречи хранителните опродукти да са по скъпи оттам
145
0
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
В Германия няма МРЗ но има "Mindeststundenlohn"( минимално часово заплащане) които е приблизително 8,5? !!!
144
0
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
и в Германи и в САЩ има минимални нива на заплащане само, че там са по сектори.Неправилно е схващането, че увеличение на МРЗ ще доведе до увеличение на безработицата, МРЗ в България не е само минимална цена на труда, тя служи и за основа на много други плащания. Подържайки изкуствено ниски нива на заплащане се стига, до изтичане на квалифицирани кадри от страната, а това прави икономиката неконкурентно способна като цяло:)))
143
0
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
А, бе да ви кажа ама съвсем честно: Такава държава, като нашата няма никъде! Не може да има такава държава, в която премиера взима заплата 3500 лева да кажем! Това е човека на кормилото на държавата, а само се замислете колко му е реално декларирания доход! А, има хора в частния сектор със егати заплатите, не им завиждам, само дето нещата твърде много куцат и даже смърдят!
142
2
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
В САЩ има минимална ставка и тя е $7 на час. В някои щати може и да се леко различни минималните ставки, но такива има. За Германия не знам...
141
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 139много правилно си си избрал ника :))) може да ползваш и бай-***.МРЗ, не покасва само стартовата цена на труда, тя до някъде е и измерител на покупателната способност на населението. Един чужд инвеститор когато преценявяа икономиката и види МРЗ 120 ЕВРО, какво мислиш си мисли ????
140
1
 
6
 
! Отговори
До 137 преди 13 години
А колко хора реално работят за 240 лева месечно? Защо в САЩ и Германия няма такова нещо понятие като МРЗ? Истината е че нивата на работната заплата се формират от пазара на труда! Когато имаш по-добра квалификация, умения и т.н. от другите е нормално работодателите да оценят това и да получаваш по висока заплата, обратно ако си ниско квалифициран е съвсем нормално да получаваш по ниско възнаграждение. Един мениджър с добро образование винаги ще получава повече от един шофьор например.
139
0
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
До 139, Груйчо: Ти, добре написа формулата за заплатата и производителността на труда, само дето и ти забравяш, нарочно да споменеш, че тя тук не работи! Колкото по-добре си вършиш работата, толкова по-дълго време ще я вършиш, и още работа ще ти дадат, щом видят, че работиш добре, обаче без да ти вдигнат заплатата, това е то принципа в БГ. Ако не си го разбрал, ей ти го черно на бяло!
138
4
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Не искам да се заяждам с никого, а и не е нужно да пиша по маниер за да изкарвам парите си. Българина масово няма НИКАКВА финансова култура и за това повечето хора не могат да разберат "...това за кредитите". Няма да го обяснявам, защото само ще ме плюят без дори да се опитват да разберат това което съм написал. Колкото за работодателите... Там където аз работя стартовата заплата е 1500. Всеки месец уволнват и назначават нови хора. Те просто не могат да си вършат работата. Няма специалисти...
137
1
 
7
 
! Отговори
bobix преди 13 години
136,Не исках да прозвучи, че всеки, който няма фирма е некадърен. Искам да кажа, че като си недоволен, както аз бях - напускаш и правиш нещта така, както смяташ, че трябва да са. Теглиш кредити, търсиш инвеститори. Потиш се, неспиш, мислиш, работиш яко и накрая - правиш нещата както смяташ, че са правилни. Другия вариант е работиш като служител и си вършиш работата съвестно, а не мърмориш. Ако ще недовостваш и ще се скатваш или не ти харесва заплатата-напускаш и почваш другаде или за себе си
136
1
 
10
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Ами, да! Щом, като работодателя смята, че работниците му не са достатъчно ефективни, е напълно свободен да реши да ги съкрати, уволни и да си бачка сам, и да си взима всичките пари! Обаче, да се подиграват с работещите хора с по 350 - 400 лева заплата е абсолютна гавра и тотално неприемливо!
135
11
 
7
 
! Отговори
Груйчо преди 13 години
Мрънкачи, заплатата е ФУНКЦИЯ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА!! Докато се скатавате и гледате как да излъжете високи заплати не чакайте! Който е умен, кадърен и не го мързи си е добре. Останалите всички си живеете с комунистическия манталитет и чакате някой да ви "даде"! Заплата не се дава, заплата се заработва. Разбрахте ли, мрънкачи мързеливи?