Приемен родител с цената на какво?

За последните 3 г. в домовете са изоставени 2000 деца
Обновена: 27 апр 2011 20:30 | 27 апр 2011 20:29,
130
Приемен родител с цената на какво?
Снимка: Булфото

България е първата страна в Европа по брой на изоставените деца. Само за последните 3 години в домовете за сираци са изоставени 2000 малчугани, сочи тревожната статистика.

Когато родителите се откажат от децата, по-късно сираците могат да бъдат осиновени. В България обаче израстват деца, които не могат да се осиновят, защото майките не са подписали документ, че се отказват напълно от тях, въпреки че са абдикирали от родителските задължения.

Тогава единственият шанс за семейство са приемните родители.

В Пловдив са обучени 30 човека, които могат да бъдат приемни родители. Те се съгласяват да гледат изоставено дете, което обаче може да бъде отнето във всеки един момент, защото първородната му майка не е дала съгласие за осиновяване.

Наташа Крачунова е медицинска сестра, работи за 400 лева на месец и вече пета година е приемен родител.

"За да си приемен родител, трябва да разбираш детето, да отговаряш на неговите нужди и да се съобразяваш с поведението и потребностите му”, започва разказа си пред Dnes.bg Наташа.

Тя признава, че за да бъде задоволено детето, често тя търпи лишения.

Още по темата

"Трудно е, не всеки може да се справи, но се искат воля и желание, за да отгледаш детето", казва още медицинската сестра с 5-годишен опит като приемен родител.

Тя обяснява, че всеки човек може да стане приемен родител, но проблемът е, че кандидатите са малко. Желаещите преминават специален обучителен курс.

"Настаняването на дете е голяма отговорност, както и намирането на подходящо семейство", заяви директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

Тя подчерта, че всяко семейство, приело изоставен малчуган, получава допълнителна помощ от педагози и психолози.

Финансовата помощ от страна на държавата средно на месец е 500 лева за всяко дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: приемни родители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
3
 
! Отговори
tereza преди 12 години
Maika -ostavila dete v doma ,do 1 godina ,ako ne go potarsi ,i se otnemat pravata da se razporejda sas sadbata na deteto,4e te niakoi tsigani sa po-krasivi ,i po umni,ot balgar4eta,ami DA
17
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са *** , Бългаин никога няма да зареже рожбата си!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАПКЕ,мойто момиче.Не ме вълнуват чужденците и плащам много по-големи данъци от редовият българин.Излишно е на *** човек да обяснявам
15
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих осиновила българче от добри родители, но ***/ромче, категорично, не! А защо държавата не помисли за безплатна кастрация на ромките след 3-то или 4-то дете, вместо да ги изоставят в приюти!
14
6
 
25
 
! Отговори
Борко преди 12 години
И на всичкото отгоре държавата от нашите пари плаща по 500 лева за това кукувиче (паразитче) по 500 лв на месец - два пъти повече отколкото заработват по голяма част от тези които работят и плащат здравните и социалните на големите кукувици - ***.
13
21
 
6
 
! Отговори
капка преди 12 години
Как не те е срам да говориш така. Децата не са отговорни за постъпките на родителите си, всеки има право на шанс в живота, и съм сигурна че точно ти едва ли плащаш и един лев данък, и си от хората които лижат подметките на чужденците(без да ги познаваш какво струват), но плюеш в лицата на нещастните, много си ограничен/а!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЪВ ТАЗИ ДЪРЖАВА ВСИЧКО СЕ ЦЕНЗУРИРА
11
1
 
29
 
! Отговори
Сираците са малко преди 12 години
Неотдавна попаднах на материал,от който разбрах,че броят на истинските сираци у нас е нищожно малък.Ако държавата се грижеше само за тях,щеше да ги отглежда като царчета,щяха да ги възпитават високоплатени,кадърни педагози.Вместо това,средствата,които се късат от мизерните ни заплати,отиват за изхранване на *** с живи и здрави родители.В социалния дом те пренасят и налагат нездравата атмосфера на семействата,в които са създадени /защото не всички биват оставяни по домове още в пелени/.
10
5
 
40
 
! Отговори
до Баба Яга преди 12 години
Точно затова не съм съгласна да гледам ***.Не стига,че ни крадат...убиват родителите ни..плащаме им сметките.В затвора ги храним,на лекар ги водим без пари.Е АМАН ВЕЧЕ! Ами и децата им да гледам,та и те да раждат една сурия бездомни после.АМАН,писна ми от тях
9
4
 
39
 
! Отговори
sas преди 12 години
Защо позволяваме да ни индентифицират с маймуноподобните? Какъв народ сме ние? Няма ли кой ясно и точно да се изправи и да каже - толкова са изоставените българчета,,а толкова - ***. Приятно ли ви е да говорят за джебчийките на запад , че са българки? Какво общо имаме с продящата се в геометрична прогресия напаст?
8
3
 
41
 
! Отговори
Баба Яга преди 12 години
С цената на това,че нямаш право да избираш дете и като ти натресат един *** да се чудиш как да се оправяш.Защото не може да се прекъсне връзката с биологичните родители и те имат право да си виждат децата.Представете си удоволствието да вземете цинге при вас и след 1 месец да ви се изръси цяла сурия братовчеди за да го видят-Боже опази!
7
8
 
26
 
! Отговори
Смут преди 12 години
Те 98% от сирачетат са ***
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
славейков-не сме народ а ***
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки родител да дължи издръжка на детето до осиновяването му или достигане до пълнолетие без значение дали е в дом или не. В момента минималната издръжка е 60 лв. Когато някой си остави детето в дом трябва да си плаща издръжката. Изключение да се правят само за родители с тежки заболявания, настъпили след раждането на детето.
4
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много искам да бъда приемен родител.От години съм се замисляла,въпреки че имам две деца вече.Ама единственото,което ме спира е че почти всички са ***.Не съм съгласна да си гледам децата с ***,а никой няма да ми даде да си избера дете,в смисъл българче.Това е причината и много хора да се отдръпнат от тази кампания. Ще ме прощават,но в каквато и среда да го интегрират ***,то всичко му е генно заложено.Та,мога да гледам още 10 деца,но българи,независимо какви нужди имат,справям се
3
3
 
38
 
! Отговори
АСИ преди 12 години
на такива които ги изоставят,директно да им се отнемат правата над детето без да ги питат дали искат или не,защото това не са родители а ***.
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вместо да търсят приемни родители, държавата да промени законите, защото има толкова желаещи да осиновят деца и то докато са малки
1
4
 
55
 
! Отговори
Ясно е защо преди 12 години
На първо място сме, защото сме приучили един етнос да живее на чужд гръб, да не носи отговорност за нищо, да си мисли, че държавата е длъжна да му решава всички проблеми. Въпреки всичко това, този етнос е вечно недоволен и за "благодарност" руши, мърси, обижда, притеснява, краде, убива. Когато преди години турски военни части бяха пуснати да минат през българска територия, не турците, а точно този самозабравил се етнос излезе по шосетата да ги приветства, без някой официално да го е организирал.