Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране

Това ще става чрез безлихвен кредит от ББР
18 май 2024 14:30, Стела Стоянова
117
Обмислят ново 20: Държавните служители да могат да теглят обезщетенията си още преди пенсиониране
Снимка БГНЕС, архив

Обмисля се вариант всички държавни служители, които имат право на обезщетения при пенсиониране, да могат да получат парите си предсрочно чрез безлихвен кредит от Банката за развитие. Това е една от промените, която ще бъде заложена в новата стратегия на ББР, съобщи служебният министър на иновациите Росен Карадимов пред БНТ.  

Предвижда се още кредитната институция да подкрепя активно здравни, социални, енергийни и инфраструктурни проекти.

"Представете си в обществения сектор колко хора имат право на обезщетения при пенсиониране. Това са всички държавни служители, това са системите за сигурност, това е голяма част от учителите. Получавате авансово, на много ниска лихва или безлихвено, възможност да ползвате тези пари. Представяте ли си социалния ефект от едно такова действие. Представете си, че банката успее да финансира кредитите, заемите и задълженията на ключови държавни и общински болници. В момента те изнемогват, защото са под напора на доставчици, с които те не са се разплатили. Там текат мораторни лихви за забавяне, които са до 15%. Представете си, че Банката за развитие поеме тези дългове на тези болници", заяви Росен Карадимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Не справедливост! преди 1 седмица
Предварително се извинявам! Само не мога да разбера как е възможно един учител който е с три виши образования и на ден влиза в 8 часа с различни деца и ги учи на четно и писмо и търпи какво ли не не е държавен служител и му вземат от заплатата удръжки 22% а в същото време има хора които дори нямат необходимите квалификаци и без един ден трудов стаж по тая специалност дето го нагласят да (работи ) и той самият е знае разни държавни структури сигурност агенции итн.И ние после очакваме чудеса!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен ! преди 1 седмица
Синдикатите дето ревът постоянно не го ли виждат това пенсионер изгонен от едно държавно работно място и назначен веднага на друго държавна структура разбира се и то като държавен служител без изпитателен срок пенсията и заплатите си върви шапка на тояга!
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен ! преди 1 седмица
Даже и пенсионери назначават пак с нагласен конкурс и то без изпитателен срок директно като държавен служител и този човек получава заплата с само 10% удръжка от заплатата си плюс пенсия и вие говорите за справедливост за държавност и чувство за отговорност!!!
99
0
 
1
 
! Отговори
До учител преди 1 седмица
Правилно всичко е вярно а в същото време се назначават постоянно държавни служители с нагласени конкурси без нито един ден трудов стаж по специалността
98
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 1 седмица
Учителите не са държавни служители и тяхната удръжка е като на всички останали работещи хора, удръжките които им се правят са 22% че и повече е вие си направете сметка колко пари получава един редови български учител само дето изкуствено се набива в главите на всички че получават голееееми заплати
97
0
 
0
 
! Отговори
Моя милост преди 1 седмица
Поредната простотия на някой много учен човек.
96
1
 
3
 
! Отговори
Хайде бе преди 1 седмица
До 52Баща ти без заплата ли е работил "за благото на народа"? Не изглежда да е така, щом му изплащат 60 заплати обезщетение. Изобщо това с обезщетенията е мега-наглост: за какви "щети" им ги плащат? Обезщетение следва да вземат само за трудови увреждания или злополуки, и то ако не са по тяхна вина. В белите държави, високите заплати са в частния сектор, защото там личният принос се калкулира. У нас с неизживения социалистически манталитет, напротив- в държавния/ общинския сектор е за хранените
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СТИГА ХАЙДЕ ТЕЗИ ЛЕНТЯИ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И СТИГА СТЕ ИМ ВДИГАЛИ ЗАПЛАТИТЕ ХОРАТА РАБОТЯТ КАТО ВОЛОВЕ ЗА 1500ЛВ А ТЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА ВИЧЕ ВЗИМАТ НАД 3000 ЛВ ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ИМА МНОГО НЕКАДЪРНИЦИ КАК ЩЕ ВЗИМА НЯКОЙ АВАНСОВО ОБЕЩЕТЕНИЕ КОЙ ЩЕ ГО ВЪРНЕ ПРИ УВОЛНЕНИЕ И ПРИ СМЪРТ
94
1
 
10
 
! Отговори
До Служител преди 1 седмица
Никой никого не обижда, но вие трябва да си давате сметка, че сте издържани от частния сектор. Имате прекалено много привилегии, това дразни. На мен държавата ще ми изземва 70 процента от доходите чрез данъци осигуровки и други, а вие ще си вдигате заплатите по два пъти в годината и ще вземате 20 заплати при пенсиониране при положение че не внасяте лев в бюджета. Е няма такава наглост. И да, повечето сте връзкари, абсолютни връзкари.
93
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
До кога на тези ще им се увеличават заплатите по два пъти в годината и ще имат още облаги Кога ще започнат да плащат данъци както всички насА да не говорим колко меко казано *** служители има и нямат обноски За това колко много са тези които се могат по цял ден и не са натоварени с работаВ данъчното вземат 3000 лв заплати и допълнителни ДМС а началник отдел по 5000 лв
92
9
 
2
 
! Отговори
Служител преди 1 седмица
Спрете да обиждате държавните служители. Аз моята заплата я харча в България. Плащам бензин, цигари, алкохол, услуги, храна и данъци за жилището ми и за заплатата ми. Говорите така сякаш тези хора са ви врагове.Тези хора също гледат семейства и се борят с живота.Моята заплата я харча и подпомагам частният сектор. Разбирам, че има много връзкари в държавната администрация, но има и много, които си вършат качествено работата. С омразата си не постигате нищо.
91
4
 
2
 
! Отговори
Бай Хойчо преди 1 седмица
Руските *** са наспамили яко тука, баце..
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А държавните служители наясно ли са че са чиновници и кърлежи на държавна хранилка които се издържат от частният сектор
89
1
 
16
 
! Отговори
Радост преди 1 седмица
Целта е да ни вкарат в още по-голяма дългова криза.
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предизборно обещание.
87
2
 
19
 
! Отговори
Радой,,,много точни. преди 1 седмица
Даите им и пенсията за 50 години,предварително,Гербажийски номера.
86
0
 
24
 
! Отговори
GEC преди 1 седмица
Само да кажа, сигурно 50% от хората умират преди пенсия. и тия дето им се е таковало таковата даже няма и да я помиришат тая мижава пенсия , а пък държавните служители ще си я вземат предварително.
85
6
 
22
 
! Отговори
Пепе преди 2 седмици
А представете си държавен служител да си върши работата. *** оксиморона, служител и работа. Ама да лапат искат. Бойклуци лапайте ми дедовия.
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е пълна безмислица и прецакване на хората. Вместо да си ги получат както е досега, ще им ги дават като кредит с лихва
83
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
правителството си е на ГЕРБ и така иска да купят държавните чиновници пък останалите балъци ще им плащаме вересиите. Не трябва да има повече държавни банки в България защото ето какво става.