200 000 души "не искат да живеят в България"

За 5 г. рязко се е е увеличило желанието за емиграция
17 май 2011 20:41,
1208
200 000 души "не искат да живеят в България"
20% от трудоспособните искат да напуснат страната. Снимка: Булфото

За 5 години рязко се увеличава желанието на българите да се преселят в чужбина. 

Нагласите на потенциалните емигранти са за по-дълъг престой зад граница, трайно установяване и спестяване на средства в държавата, в която живеят.

Това става ясно от изследване на българската диаспора в Западна Европа на Института за икономически изследвания на БАН. Последното такова е правено през 2007 година.

Данните показват, че близо 20% от трудоспособното население у нас желае да емигрира.

Докато при влизането на България в Европейския съюз емигрантите са посочвали професионалната реализация и семейните причини, за да се установят в чужбина, сега водещи са икономическите причини.

Половината от тях аргументират решението си с думите „просто не искам да живея в България”. Това са около 200 000 души, посочват експертите.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. циркулярни емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население у нас, сочат данните от изследването.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират.

Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия. Сега желаните дистанции са Англия, Германия и Испания.

Изпадането на южната ни съседка от предпочитаните дестинации, както и преместването на Испания от първа на трета позиция, се дължи основно на икономическите проблеми в тези държави, коментираха от изследователския екип.

Според тях българите избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия.

Без промяна остават САЩ и Италия, които и в двата периода на изследване са посочени съответно на 5-о и 7-о място.

Световната криза е увеличила броя на завърналите се емигранти. Проучването сочи, че за 5 години върналите се от чужбина са се увеличили с над 17%. Въпреки това относителният дял на текущо пребиваващите зад граница се запазва стабилен.

Сред основните причини за прибирането си в България сънародниците ни посочват: „семейни” и „здравни” причини – общо 47,6,%, а „съкратиха работното ми място” и „не си намерих никаква друга нова работа там” се изтъкват от около 40 на сто от запитаните.

Третата по важност причина е формулирана като: „върнах се временно, ще търся работа оттук за чужбина”, което показва трайна нагласа за емиграция.

Общо средствата, с които разполагат завърналите се и т.нар. настоящи емигранти днес, се оценяват на 1q280 млрд. евро.

Близо 1/5 от сънародниците ни зад граница не се интересуват какво става в България, а тези, които го правятq се информират за събитията основно от радио и телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1208
Още по темата: емиграцияизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
976
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да не ни интересува бе идйотМи сина ти кат стане наркоман и напрай обир с взлом у нас при родителите ми мен да не ме интересува ли бреТоя па изкарва 4 иляди евро-пак ше е некое тарикатче от тея дет немат пари за заплати ама за силиконко и Ем Ел иматНагледал съм Ви се,ай сиктир
975
9
 
8
 
! Отговори
РЕНИ преди 13 години
КАДЪРНИТЕ ХОРА ОДАААААВНА ВИ НАПУСНАХА И СЕ ОСТРОИХА В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА,А ВИЕ СИ ОСТАНАХТЕ В ***,КАКТО ВИ И ОБРИСУВАХА В ЦЯЛ СВЯТ,БГ *** И ТО ТУРСКИ.
974
4
 
4
 
! Отговори
Абе.. преди 13 години
Абе, как ги изчислиха 200 000 ?! Мен например не са ме питали ...
973
8
 
3
 
! Отговори
ние бг преди 13 години
Ние не плюем по имигрантите. Но и вие недейте плюйте по нас. Щото дори и на края на света да сте си оставате българи. ;) Просто има хора които са успели да си осигурят хубав живот в България тва че вие не сте могли еми sorry .. ама на някои им харесва да живеят в БГ! ;) Имаме и право да мрънкаме от време на време защото ние сме граждани на тая страна а вие сте просто едни чужденци в други страни. Вас не ви интересува ние какво правим ок?
972
15
 
7
 
! Отговори
Мъж на място преди 13 години
Някои хора живеем с 3000 - 4000 евро в България и сме доста по- добре от разни емигрантчета, които робуват за 1500 - 2000 евро далеч от родния дом, забравили и род и родина.
971
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
даже и картофи немогат да си купят в бг от мизерия ,затова боико ги посъветва да си сеят,.ха,ха,ха,ха.
970
5
 
8
 
! Отговори
BG преди 13 години
Аз ИСКАМ да остана тук, но НЕ МОГА ...
969
6
 
2
 
! Отговори
Сезам, отвори се! преди 13 години
Сезам, затвори се!
968
7
 
7
 
! Отговори
Като е преди 13 години
много хубаво в България и много лошо на запад, защо политиците и богаташите си пращат децата да учат в чужбина, а не ги оставят в България да учат?
967
4
 
2
 
! Отговори
FEN преди 13 години
gotin forum ei
966
15
 
7
 
! Отговори
Кукловод преди 13 години
Който не може да се устрои в собствената си държава, няма да успее да се устрои и навън. Мизерника и некадърника, където и да отиде все си остава *** и некадърник, а България изнесе около 1 300 000 мизерници и некадърници от 1990г. насам, които дърпат назад прогреса на човечеството заедно с емигрантите от арабските и африкнаските държави. Всичките до един са готованци, които паразитират върху социалната система на западния свят.
965
7
 
4
 
! Отговори
До 1064 преди 13 години
Време е да пробваш розовите хапчета! Или ще ти помогнат или ще те избавят от мъките. Рени, Кико, Гиго или както се казваш там!
964
7
 
9
 
! Отговори
Глупав преди 13 години
Кой се облича добре?Достатъчно е да си направиш една раходка в квартали като Люлин,Надежда,Друждба и ше ти стане ясно!!Не ми гледай по моловете дето всички се контят като на женен *** брат муПо долу някакъв строител се изказа.Да живееш с 1700 е в Германия е смях.Ама ако знаеш езика и си образован и взима 3-4 е друго вечеИУ е права Рени,недейте да злобеете,не всички искат да живеят в тая селска *** като васАнцунг и Мокасинкииии
963
5
 
2
 
! Отговори
???? преди 13 години
Te sa dobre ili pone taka kazvat na psihiatrite.:))))))))))))))))))))Ako bivsh mrusen komunqga ka da si zle ima li takiva tuka molq ako ima da si pratqt adresite ste gi biq posle ste gi *** pak ste gi biq za nakraq ste vidim(ako imat deca i te ste namajat)
962
7
 
3
 
! Отговори
РЕНИ & КИКО преди 13 години
ОДГОВОРЕТЕ БЕ ЗАЩО ПОСТОЯНО СЕ ОПЛАКВЕТЕ КАТО СТЕ ДОБРЕ
961
8
 
3
 
! Отговори
гиго преди 13 години
в българия останаха само лошия материял затова толкова храчат по хората които емигрираха,даже и политиците си го признаха и ви нарекоха *** народ лош материял които живее в ***.
960
4
 
3
 
! Отговори
До 1061 преди 13 години
Е таб какво те интересува, нали не си в България? Какво си избиваш комплексите тук бе човек? Кой занае каква *** си всищност, но тук се правиш на великан.
959
5
 
3
 
! Отговори
еми преди 13 години
Щото така ни харесва! НЯКЪВ ПРОБЛЕМ? ;)
958
6
 
5
 
! Отговори
КИКО преди 13 години
КАТО СТЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ В БГ ЗАЩО ПОСТОЯННО КВИЧИТЕ.?
957
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1055-ти, ти в Канада да видиш как се обличат. Ще ти се прииска да е втора употреба облеклото