Цената на захарта скочи с 60%

Плащаме два пъти повече за картофи и чесън
Обновена: 28 май 2011 21:55 | 28 май 2011 21:44,
28
Цената на захарта скочи с 60%
Снимка: Архив Булфото

Наблюдава се характерното за сезона намаляване на цената на голяма част от зеленчуците. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец май 2011г на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта, зрелия чесън, ябълките и лимоните, като картофите и чесънът поскъпват с около 7 %, а ябълките и лимоните с около 10 %. Спад на месечна база е отчетен при цената на яйцата и при цената на едро на слънчогледовото олио, а с около 2-3 % се покачва цената на месните произведения. Стабилизиране и леко движение надолу се наблюдава при някои млечни произведения и при цената на брашното.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта( с 61 %), олиото (с 40% ) и брашното ( с 49 %). През май 2011г. в сравнение с май 2010г. са отчетени значително по-високи цени на картофите (с 75 %), чесъна и ябълките ( с по 50% ). Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

Още по темата

Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на май, спрямо предходната, показва, че най-значително поевтиняване се наблюдава при ягодите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. През седмицата е регистрирано повишение на цената на лимоните (около 12%), доматите от внос (около 6%), и бананите (около2%). Низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава от средата на април се запазва и през месец май, като стойностите стъпват на ниво от около 2.000 пункта, допълват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 12 години
SAMO ISKAM DA VMETNA: JIVEJA V GERMANIA I ZAHARTA TUK SI STOI VSE NA CENA - 60 centa/kg. Zasto v BG se uveli4ava e neponjatno.
23
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!- Но вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват, минималните изисквания на Чл.25 от "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия, които са и КОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА:Какви са минималните жизнени и социални изисквания:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвявт чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва Национален геноцид Защото децата ни възпроизвеждат нацията...!!!ИЗВОД:- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2088лв!!! - Днес средната заплата е само 640лв..., а семейният ни доход е само 1280 лева..., при това, ако и двамата работятОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от европейската!!!Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!- За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят: Данък печалба за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да платят ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...!!!Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧАВАНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Гери преди 12 години
намалете я ве!!!
21
4
 
6
 
! Отговори
ХАА, ХА,ХА,АА... преди 12 години
..ЗАХАР В ГЪРЦИЯ ИМА КОЛКОТО ИСКАТЕ ...!"ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИСТИ" В БЪЛГАРИЯ , ВИ ВДИГАТ ЦЕНАТА....ЗА ДА ВИ ГОВОРЯТ ПОСЛЕ ,....."КОЛКО КОФТИ НЕЩО Е..... "ДЕМОКРАЦИЯТА""!!ЧЕНГЕДЖИЙСКИ НОМЕРА НА ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕНГЕТА .....ОТ "МОНОПОЛА"...В ХРАНИТЕ!!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Те в Европа ако ни искаха отдавна щяха да ни разрешат да работим там ! Дори и при застаряване на населението им ,хората пак не ни се молят , а всяка година разрешават от 600 000-до 700 000 емигранти от арабските страни и Турция да живеят в Западна Европа ! Така ,че не сме толкова търсени ,колкото си мислим !
19
0
 
3
 
! Отговори
в Германия преди 12 години
е кофти ,искат разрешение за работа ,което трудно се издава ! Освен това германците отбягват да наемат чужденци и сте принудени да работите при *** ! Има страни в Европа,където можем да работим легално без нужда от разрешение и минимална дискриминация към чужденците :Испания и Норвегия , а може би има и други !
18
1
 
5
 
! Отговори
българска работа преди 12 години
Искат да ни откажат от домашната зимнина ,това е целта.Когато захарта е скъпа неможем да я купим за да си приготвим сладо и компоти.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Характерно било за сезона? Ех, *** герберастки журналисти.... :-) Елате до Берлин, има захар за по 1,20лв колкото искате...А овците си плащат, щото били антикомунисти. Руснаците са виновни, нали?
16
1
 
11
 
! Отговори
марти преди 12 години
Как става така,че цената на захарта в България е над 2 лева за килограм,а в Германия е...69 евроцента,т.е.около лев и 40 стотинки???Как така цената на олиото в България е около 2 лева и 80 стотинки за литър,а в Германия е 1 евро и 30 евроцента???Защо в България плащаме доколкото знам 20 процента ДДС на хранителните стоки,а в Германия процента е...7???Ние ли сме балъци,немците ли са тарикати или просто всичко в България е една голяма спекула на...чужд гръб,т.е за наша сметка???
15
2
 
15
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА...... преди 12 години
ХРАНАТА ЩЕ ПОСКЪПВА ВСЕКИ ДЕН ,***....БОЙКО ВИ ГО КАЗА...!БЕГАЙТЕ СЕГА ЗА "ЕВТИН ШЕКЕР"...НА ПОЗИТАНО-20!!НАЕСЕН ....ЩЕ КУПУВАТЕ ПО 3-4-КАРТОФА ЗА ОБЕД.....ЗАЩОТО СТЕ ГОЛЕМИ МОЗЪЦИ!!БЪЛГАРИЯ ,ВИНАГИ СЕ Е ИЗХРАНВАЛА СЪС СЕЛСКО СТОПАНСТВО !!!ПРЕЗ ВОЙНАТА Е ХРАНИЛА ЦЯЛА ЕВРОПА....СЕГА --ЧАКАЙТЕ "ПАРТИЯТА" ДА ВИ НАХРАНИ!!!!!ТАКА Е БЪЛГАРИ :АКЪЛ ---МОРЕ .....ОБАЧЕ , "БЪЛГАРСКА ГЛАВА" -КОФА.......ХА,ХА,АААА..!!!
14
0
 
8
 
! Отговори
аман преди 12 години
По въпроса за даренията на МВР.Условията на работа не се променят,т.е. остават лоши,защото парите от"дарения"отиват някъде.С тези пари властта,"спонсорира" цели медии и журналисти/защо някой не провери имотното състояние на Бареков например-уникален случай/ и то щедро ги спонсорира.Някой интересува ли се по какво предназначение отиват парите.Говорим за близо 7 милиона лева за едно тримесечие!И като"разследва" цецо,ще стигне до...себе си.Той е разпоредил за"даренията" и той ги е усвоил по предназ
13
0
 
8
 
! Отговори
Защо ли сме живи преди 12 години
Да обобщим: Лъжат хората, че цените на имотите и автомобилите ще падат още за да си държат парите по банките, че да печелят те тоест чуждите такива. Цените на храните скачат нагоре по сергиите, в големите вериги промоции, че там да си хармим парите и те пак отиват навън. И храните още ще поскъпват, че Мисисипи преляла, че Бин Ладен умрял, че земетресение в Япония и какво ли още не. За бензина да не говорим. Последно погребалните услуги също ще поскъпнат........
12
1
 
13
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Аз като ви пиша ,че скоро ще *** от глад ,вие ми слагате минуси ! И като ми слагате минуси ,оправихте ли нещо в държавата си ?! Няма да ви изброявам какви продукти и на каква цена купувам тук , само ще ви кажа ,че в близките 200 г. няма да видите светлина в тунела ,колкото и да ви е мъчно ! Когато човек прави една крачка напред и три назад ,не може да отиде напред !
11
1
 
9
 
! Отговори
ама-ха преди 12 години
ЩО ЗА НАГЛОСТ ДА НИ ОТНЕМАТЕ ДОСТЪПА ДО КОМЕНТАРИ.КОЙ БОЛЕН МОЗЪК СЛУХТИ ВЪВ ФОРУМА И РЕШАВА КОЙ ДА ИМА ДОСТЪП И КОЙ НЕ.ЩО ЗА ПОЛИЦЕЙЩИНА.КЪДЕ ОСТАНАХА ПРАВАТА.ИЛИ НЯКОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ МАЛКОТО ОСТАНАЛИ МИСЛЕЩИ ХОРА,КАЗВАЩИ ИСТИНАТА И СЕ ДАВА ДУМАТА НА ОТКРОВЕНИ ПРОСТАЦИ,ВСЯКАКВИ ЛУДИ И ***,ЗАЩОТО И ТОВА Е НЕУДОБСТВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА,НО СЕ ПРИЕМА.НО ДЕМОКРАЦИЯТА СА И ПРАВА, МНОГО МОЛЯ........
10
1
 
5
 
! Отговори
до ай-вай преди 12 години
Споко не си единственият в това положение. Пишат глупости и после като напишеш истината не ти дават достъп до опцията "коментар". Да и имам ДЕМОКРАЦИЯТА и ПРАВОТО НА СВОБОДНО СЛОВО.
9
0
 
7
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
Много моля,да не ми се орязва достъпа за коментар по различните теми.Спазвам правилата на сайта и не заслужавам подобни "жестове".
8
1
 
29
 
! Отговори
електорат преди 12 години
А НАЙ Е ПАДНАЛА ЦЕНАТА НА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ!!!!!ЖИВЕЕМ В НАЙ-СКЪПАТА СТРАНА ,С НАЙ- КРАДЛИВИТЕ ПОЛИТИЦИ!!!!
7
3
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Хахахаххаха нема на кой да се метне викаш......А щерка му кога ше я връща от САЩ....след 800 годиниБаси Хайлендъра е Тая Кратуна проста Герберясала
6
0
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Не си разбрал. Имал е предвид 800 дни.
5
2
 
8
 
! Отговори
EN преди 12 години
A DRUGARQT TIKVAROV KAZA, 4E IMIGRANTITE 6TE GI VARNE DO 3 GODINI.TAKA 6TE GI VARNE, 4E V BG 6TE OSTANAT SAMO BABI4KITE,STARCITE, NARKOMANITE, I AIDUCITE. NIKOI NE E LUD DA SE VARNE VAV MIZERNA DARJAVA.