Цената на захарта скочи с 60%

Плащаме два пъти повече за картофи и чесън
Обновена: 28 май 2011 21:55 | 28 май 2011 21:44,
28
Цената на захарта скочи с 60%
Снимка: Архив Булфото

Наблюдава се характерното за сезона намаляване на цената на голяма част от зеленчуците. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец май 2011г на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта, зрелия чесън, ябълките и лимоните, като картофите и чесънът поскъпват с около 7 %, а ябълките и лимоните с около 10 %. Спад на месечна база е отчетен при цената на яйцата и при цената на едро на слънчогледовото олио, а с около 2-3 % се покачва цената на месните произведения. Стабилизиране и леко движение надолу се наблюдава при някои млечни произведения и при цената на брашното.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта( с 61 %), олиото (с 40% ) и брашното ( с 49 %). През май 2011г. в сравнение с май 2010г. са отчетени значително по-високи цени на картофите (с 75 %), чесъна и ябълките ( с по 50% ). Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

Още по темата

Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на май, спрямо предходната, показва, че най-значително поевтиняване се наблюдава при ягодите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. През седмицата е регистрирано повишение на цената на лимоните (около 12%), доматите от внос (около 6%), и бананите (около2%). Низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава от средата на април се запазва и през месец май, като стойностите стъпват на ниво от около 2.000 пункта, допълват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички статии,в които пише за днешната власт са недостъпни и се допускат само герберасти.
3
1
 
14
 
! Отговори
додо преди 12 години
Е не се плаши де. Виж кви големи цици има жената
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жената от сергията гледа много лошо.....плаши ме....
1
1
 
12
 
! Отговори
potrebitel преди 12 години
nqma inflaciq