Младенов: Компенсации за най-бедните ще има

Еднократна помощ или увеличение на пенсиите – зависи от разчетите на Дянков
Обновена: 30 май 2011 11:51 | 30 май 2011 11:31,
69
Младенов: Компенсации за най-бедните ще има
Тотю Младенов. Снимка: БТА

Ще има компенсации за доходите, но те няма да са за всички, а за на най-ощетените от кризата или най-нископлатените групи, заяви социалният министър Тотю Младенов пред ТВ7.

Според него след дългите преговори между работодатели и синдикати е назрял моментът за увеличаване на минималната работна заплата и на най-ниските пенсии от 1 юли тази година.

В момента във финансовото министерство се правят разчети какви компенсации може да поеме бюджетът и между 15 и 20 юни на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се вземат конкретните решения, обясни министърът.

Младенов изрази надежда, че разчетите ще дадат възможност за компенсация на по-голям кръг от хора, като при всички случаи компенсацията ще е еднократна.

От миналата година социалният министър настоява за увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. от 1 юли тази година. Миналата година финансовият министър се противопоставяше на идеята, сега обаче смекчи позицията си.

Още по темата

„Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение. То ще се случи на база преизпълнение на приходите. Всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието“, обясни социалният министър.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че е „умерен циник“ по темата за увеличението на доходите.

Синдикалистът предупреди за опасността универсалните пенсионни фондове да не могат да изплащат пенсия само след 9 години, когато се очакват да се пенсионират първите жени по тази схема, които са родени през 1960 година.

Министър Младенов се съгласи, че има такава опасност и трябва да има дискусия за втория и третия стълб на пенсиониране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Ти да не си правиш сметката с любовника да уморите жена му - пенсионерка и после той да получава % от нейната пенсия??? Ако е така, то недей да се жените после, защото по закон преживелият съпруг, който взима вдовишка пенсия я загубва при сключването на нов брак!!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Пуши като комин!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тоя вампир защо са му такива ноктите ? Лакира ли се или си рови в задния двор
64
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 12 години
Какво вдигаш с 30лв бе тикви - това е финансов геноцит - раздадохте си милиони чрез приватизация и държавни поръчки - срам за България - на оня свят да ви накажат вечно да бутате камък по към черни връх - нали там си направихте палатите с ограбения труд на хората като ги манипулирате с купени медии чалга проституция и други
63
0
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Най-сетне една да признае че бракът "подлъгване" и съпругите са "платени".Размислете. Дрехи, храна, лекарства, масажи, курорти... иначе секс няма.Но такъв е живота.Да не говорят "обичам го"... Няма да забравя, как веднъж сватята ми каза при раждането на второто ни внуче" добре че има "оправни жени"!!!???? т.е.. дъщеря Й е "оправна", че е родила второ дете... На което отговорих" добре, че има мъже да издържат семействата си", много е лесно "да и оправна" като мъжът да осигурява средства...
62
0
 
5
 
! Отговори
вдовишки пенсии преди 12 години
"Вдовишките пенсиии се дават на законните жени на починалите мъже!"Много пъти съм се питала- дават ли се % т пенсията на ПОЧИНАЛАТА съпруга на останалия жив съпруг... Наоколо ВСЕ ЖИВИ вдовици и починали съпрузи.КАК е по закон? Няма един вдовец, когот да запитам ДАЛИ взема половин пенсия от жена си..
61
0
 
4
 
! Отговори
баф мааму преди 12 години
БРЕ ТОЗИ ПИЯНИЦА МНОГО СИ СЕ ХИЛНАЛ, И НА КАКВО ОТГОРЕ? *** ДОЛЕН ,НЕ СИ ПЪРВА МЛАДОСТ И ГОСПОД ЩЕ СИ ГО ПРЕ БИРЕ ОТ ХОРСКИ СРАМ -ЩЕ ВЗЕМЕШ ГОЛЯЯМА ПЕНСИЯ НО, КОЛКО ЩЕ Я ПОЛУЧАВАШ МИСЛИШ? НА ТОЛКОЗ КЛЕТВИ И СВЕТЕЦ НЕ ЩЕ УСТОИ .ТА ПРИЕМИ И ОТ МЕН И МОЕТО СЕМЕЙСТВО ПО ЕДНА БЛАГОСЛОВИЯ И ЕДНА КЛЕТВА. ЧЕСТИТО ЛЪЖЛИВО И НАГЛО ***.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви компенсации?!Виж го тоя на снимката с каква мазна мутра е.Заплатите на тези,които са по 800 -1000 също не стигат.Те ми говорят за 280 лева.Те тези с по 900 лв.дебнат да си купят евтинко,че как ще платят сметките.Не,няма думи.Възрастните хора са забравени от правителството и много отдавна към тях се показва лош пример за поведение.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нищо не се променя в България.Повечето пият алкохол /над 300 гр.на вечер/,а много и от обяд.Мизерия,особенно по провинцията.Купуват се от най-долнопробните безалкохолни в пластм.шишета,от най-гнусните кренвирши,а по-скъпото също не с много контрол.Беднотия виждам при доста семейства.Отопляват се на дърва.Мизерия.Остава всеки сам да предприеме радикална промяна,но виждам доста познати вече са по течението,като ,че ли са ги дрогирали и не искат промяна,а затъват
58
2
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Вдовишките пенсиии се дават на законните жени на починалите мъже!И това е така, щото те са били по-способни и по-съобразителни от останалите жени и са си легализирали официално секса чрез законовата му форма - брак! А тия тъпите, дето само се джаскат и не са способни да подлъжат 1 мъж и да сключат брак с него гледат и питат като теб!!!!
57
1
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Ще ги пратят до Япония безплатно, да се позакъпят в полезната радиационна морска водичка.
56
1
 
7
 
! Отговори
Електорат преди 12 години
Това за най-бедните добре, г-н Младенов, ама ние сме от тези със средните пенсии, които бяхме най-много преди 10-и ноември и доста пари внасяхме за ДОО. И сега сме много на брой, а през октомври май че ще потрябваме като електорат за избори. Уверяваме ви,че ще гласуваме , но не за ГЕРБ, нито за БСП. За да разберете,че в такива тежки години не можете да разчитате на *** братовчеди и турците, те знаят само едно още отпреди прехода: "Дай!". Ама и те ще гласуват за този, който им дава повече пари. Така ги свикнахте още в началото на 90-те години.
55
3
 
6
 
! Отговори
Несъгласен! преди 12 години
Аз пък не мога да разбера защо всички са толкова щастливи от едно евентуално вдигане на минималната заплата?!Толкова ли не можете да си направите сметката ,че покрай това увеличение ще се вдигне и всичко останало.Помислете колко такси и осигуровки са свързани с минималната заплата.Всъщност за 240 лв. никой не работи,на толкова се осигуряват-да,но колко пари получават в края на месеца,три пъти по 240 лв.Не се лъжете,че тези 30 лв ще ви увеличат дохода,крайната сметка ще е,че разхода ви е увеличен
54
4
 
4
 
! Отговори
ПРЕМИНАВАМ САМО преди 12 години
ВИНАГИ СЪМ СЕ ПИТАЛА КАКВИ СА ТИЯ ВДОВИШКИ ПЕНСИИ И ЗАЩО ГИ ДАВАТ? С КАКВО ТЕ СА ЗАСЛУЖИЛИ ТИЯ ПРИВИЛЕГИИ.
53
0
 
4
 
! Отговори
Поредна идиотия преди 12 години
Престанете с тия опити за заобикаляне на Конституционните задължения и законите на страната ! Не може законът да определя едни условия за пенсиониране - определени осигурителни вноски и осигурителен стаж- и след това да правите "частични компенсации" само за най-ниските пенсии ! Това означава, че вие прилагате принципа на пълзящата уравновиловка и никой повече няма да вярва на засконите на тая страна ! Направо сте за съда в Страсбург !
52
2
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Необходима е промяна в ЦЯЛАТА ДАНЪЧНА СИСТЕМА У НАС!!!Какви са минималните жизнени и социални изисквания:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва Национален геноцид Защото децата ни възпроизвеждат нацията...!!!ИЗВОД:- Минималната издръжка на четиричленно семейство с двама работещи, ТРЯБВА ДА е 2088лв!!! - Днес средната заплата е само 640лв..., а семейният ни доход е 1280 леваОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от европейската!!!Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!- За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят: Данък печалба за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да платят ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...!!!Конституцията постановява:Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество- Къде е казано че доходите на физическите лица са различават по нещо- Къде е казано, че ТРЯБВА да има тавани в данъчното, социалното или другите видове осигуряванияНапротивПак по Конституция не се допуска никаква дискриминация:Чл. 6.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, лично и обществено положение или имуществено състояние...Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
51
0
 
12
 
! Отговори
Рики преди 12 години
Когато човек е в алкохолен делириум 24 часа, той не може да мисли трезво и да не говори популистки глупости...Никъде не видях за какво "вдигане" и компенсации на доходите става въпрос.Поне на мен от 4 години не са ми пипали заплатата...
50
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 12 години
а за нас другите пенсионери дето си дадохме здравето по мините и по границата на републиката кадето 10 г, не сам бил сьс семеиството си на саниториум ли ни пращате ААААААААААААА,,,,,,,,,,,ПРЕДЛОЖЕНИЕ ........вьржете минималната заплата за индивидуалния коефициент на всеки за да има справедливост не само за реформи да има ..ПЕНСИИТЕ СПОРЕД ТРУДА ,,,,,,,,,лежал цел ьивот сега иска пенсия ,,,,,,не става седларов не
49
1
 
9
 
! Отговори
пол преди 12 години
и с колко щебъде бъдат компенсирани ,-> 3лв ,както навремето Червение дружки компенсираха детските ли , другарю Младенов ???
48
0
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Пари за пенсионната система, има и при днешното нива на вноските, но!. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна,- Капиталова лична (но защо частна),- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който се плаща КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата Социалното осигуряване!!! Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат Конституционните задължения, като:1.Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, плащана от работещия и работодателя му и отчитаща трудовия стаж, личния принос и времето за самоосигуряване, подпомагана от Общата капитарова система(личния коефициент отчита категорията труд)2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционното си задължение за Социални помощи по Чл.51 от К-ятаДнес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, което е Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения (ето това се нарича Параграф 22)2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсииИ накрая: - Това, че някой днес има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни

Спонсорирани публикации