"Гражданската отговорност" вече ще е електронна

Катаджиите ще проверяват за застраховката с sms-и
1 юни 2011 22:00,
55
"Гражданската отговорност" вече ще е електронна
Снимка: архив Булфото

Вече стартира издаването на електронна полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. 

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев представи новата информационната система, чрез която ще се издават полици по застраховката.

След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практиката на отчитане с голямо забавяне.

Тоест полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не си я открива в системата поради забавено отчитане.

Още в момента на издаването Гаранционният фонд ще знае и всички реквизити по полицата, включително данни за собственика, автомобила и цената на полицата.

Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата "бонус-малус".

В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.

Пътните полицаи пък ще правят проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност" с sms от септември. За тях  проверката ще бъде безплатна, а за всички останали граждани - на цената на едно съобщение.

От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по Гражданска отговорност ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата.

С електронните полици ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне, както и за сключване на полици със задна дата.

Всички застрахователни дружества на пазара ще имат достъп до платформата, чрез която се въвежда единна номерация на застрахователните полици.

Тази система ще спомогне да се елиминират и редица грешки, които сега се допускат при полиците „на кочан”. Статистиката показва, че над 25% от полиците са с грешки в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
безпартиен преди 12 години
а хайде някой да ми отговори на въпроса,виждал ли е на предно стъкло стикер за гражданска отговорност,на кола която е собственост на което и да е ченге в България....?
34
3
 
4
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
Какво общо имат пътните ченгета с ГОТова е застраховка нещо което човек сам си преценява дали да я направи и за каква сумаАми те защо не проверяват и за здравна застраховкаДОЛНА МАФИЯ
33
3
 
3
 
! Отговори
ihaa преди 12 години
до " застраховател " стига блъска клавиатура бе гаднико ! и какво като глобата е 400-600 лв. и нея като не платиш до 2 години и минава срока. :)))
32
2
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Лакоми гадни застрахователи, няма да е на вашта вечно да мъчите хората с непосилни застраховки. Ще се организират протести във Фейсбук както стана при увеличението на горивата. В крайна сметка правителството си отива ще търсим следващо такова, което да мисли и за хората.В коя държава мин. заплата да е 240 а ГО 200 лева?
31
5
 
2
 
! Отговори
606 преди 12 години
Отговарям ти защо обезщетенията са десетки пъти по-малки отколкото в Европа. Защото карате десетки пъти по-амортизирани коли, ***! Не можеш да караш 10-годишна черупка и да искаш да ти се плаща като нова!
30
3
 
3
 
! Отговори
GO преди 12 години
А защо никъде не казват за осовният проблем пред всички купуващи тази застраховка : След въвеждането на тази система няма да се позволява разсрочване на плащането на полиците. Както нагло се изказаха някои застрахователи - това ще породи прекрасен вторичен кредитен пазар, т.е. теглете кредит за да си платите ГО. И на никой не му пука, че ще постигнат обратен ефект - вместо да качат % на закупилите, ще го намалят.
29
1
 
11
 
! Отговори
СПЛД преди 12 години
Единствения начин за борба с комунистическите узурпатори е мирно некоопериране... не плащайте на мутренските им фирми...
28
3
 
7
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 12 години
само държавата изпълнява на застрахователите искания а ОБЕЩЕТЕНИЯТА ЗА ПТП ЗАЩО СА В ДЕСЕТКИ ПЪТИ МАЛКИ ОТ ЕВРОПА???не може цените да са европейски а обещетенията не! НЕЩО НА РЕКЕТ С ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ПРИЛИЦА
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво коментираме СНИМКАТА е достатъчно показателна на ситуацията някакъв шишкав ушев е спрял известна марка кола за бедняци !
26
4
 
18
 
! Отговори
Отвратен преди 12 години
Тъи като съм БЕЗРАБОТЕН и колата ми върши работа да си пренасям тва онова от време на време Значи аз през миналата година съм заредил за 50 лв Бензин а съм платил ГО 188 и данък много повече Държавата ни дои като крави рекордьорки в ТКЗС през соца !И както казваха тогава И под вола теле се търсиВсичко се прави за пари а ние сме "ПАТРИОТИ" готови на всичко за родината5 % от хората в тая Страна даржът 2/3 от депозитите 20 милиарда в Банките!Враг на ГЕРБ са БЕДНИТЕ 95 % Данък КОЛИБА не ЛУКС
25
1
 
6
 
! Отговори
човек с шамар преди 12 години
застраховател, пост 1 се отнася и за тебе!!
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не плащам на тия нагли лапачи ,докато не видя нормални пътища .1000 000 карат без гражданска и никой не може копче да им каже.Писна ми от тая *** държава.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
neznam ama toia na snimkata u6evia ima izla4vane na mnogo prosto par4e,taka li e ili barkam
22
3
 
29
 
! Отговори
21 преди 12 години
Виж какво приятелю, аз пари имам и то не за една, а за десет застраховки, но нямам желание, не плащам и нямам намерение да плащам на никакви застрахователни мутри докато не почнат да работят като в нормалните държави. Няма никъде другаде по света такова чудо премията да се определя на база цена на колата и кубатура :)))). За твое сведение колата ми е скъпа, кубатурата висока, но .... за 20 и кусур години зад волана нямам ПТП, а навъртам поне по 20 хил. км. на година, стремя се общо-взето да карам според правилата и да кажем, че за тия 20 г. са ме хващали не повече от пет-шест пъти в нарушение. До колкото си спомням един-два пъти за неползване на колан и един-два пъти за говорене по телефон. Не мисля, че представлявам по-голям риск за движението от някакъв пернишки *** с Голф 2 за да трябва да плащам двойно по-висока премия. Както ти казах в белите държави тези премии се определят на база стаж на водача наличие или липса на ПТП-та и няколко други фактора. Така че или мутрафоните да почнат да работят като комшиите, които дават за пример или от мен няма да видят нито лев!
21
20
 
5
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
Ако хората наистина нямат пари да си плащат ГО, значи няма да си карт колите и задръстванията ще изчезнат и тогава нормалните и цивилизовани хора ще можем да се придвижваме свободно и спокойно. Обаче ако задръстванията не изчезнат това ще означава, че повечето коментари тук НЕ отговарят на истината, а истината е, че имате пари за застрховки, но нямате културата да поемате отговорност за просташкото си поведение на пътя и не само там.
20
1
 
2
 
! Отговори
Venera преди 12 години
до номер 5: еее счупи ме от смях браво, що не си, някъде около мен да те почерпя нещо...хаха още се смея :))))
19
1
 
3
 
! Отговори
много яко преди 12 години
чудна работа не мога да напиша "но к.о.м.е.н.т" на латиница??!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво бе sms-и! хранете монополистите давайте им и информация пък те да си я препродават...браво перфектно!
17
2
 
2
 
! Отговори
много яко преди 12 години
пък за името NOENT исках да кажа
16
2
 
5
 
! Отговори
много яко преди 12 години
като чета и като гледам какво става в бг се убеждавам ,че продължаваме да "откриваме топлата вода" от 9 год. съм в чужбина и тази система работи поне откакто съм дошъл и сега го стоварват в бг кото последен хит ---пък за името NOENT "бонус-малус" ......"ох , нимога"