"Гражданската отговорност" вече ще е електронна

Катаджиите ще проверяват за застраховката с sms-и
1 юни 2011 22:00,
55
"Гражданската отговорност" вече ще е електронна
Снимка: архив Булфото

Вече стартира издаването на електронна полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите. 

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев представи новата информационната система, чрез която ще се издават полици по застраховката.

След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практиката на отчитане с голямо забавяне.

Тоест полиците ще се виждат в системата от момента на сключването им и ще отпадне притеснението на потребителя, който е сключил полицата, но не си я открива в системата поради забавено отчитане.

Още в момента на издаването Гаранционният фонд ще знае и всички реквизити по полицата, включително данни за собственика, автомобила и цената на полицата.

Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата "бонус-малус".

В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.

Пътните полицаи пък ще правят проверка за сключена застраховка „Гражданска отговорност" с sms от септември. За тях  проверката ще бъде безплатна, а за всички останали граждани - на цената на едно съобщение.

От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по Гражданска отговорност ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата.

С електронните полици ще се прекрати лошата практиката на отчитане на полиците с голямо забавяне, както и за сключване на полици със задна дата.

Всички застрахователни дружества на пазара ще имат достъп до платформата, чрез която се въвежда единна номерация на застрахователните полици.

Тази система ще спомогне да се елиминират и редица грешки, които сега се допускат при полиците „на кочан”. Статистиката показва, че над 25% от полиците са с грешки в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
20
 
! Отговори
без застраховка преди 12 години
Ей това е мафиотско,държавата да гони длъжниците на тия престъпници,дето дигнаха цените на полиците до небето.Преди 20 години 20 лева стигаха, а сега и 200 не им стигат, гнусни кърлежи.
14
22
 
3
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
Като нямате 140 -180 лв. за ГО ще плащате актовете по 400-500 лв. или просто ще ползвате градски транспорт, както е по белите държави.
13
16
 
8
 
! Отговори
ДО 9 преди 12 години
Гражданските за провинцията са 40-50 % по- евтини, отколкото в за големите градове. Уж нямате 130-150 лв. да си платите гражданската, обаче за уиски и ред бул в селлската дискотека и за селски тунинг намирате пари. Че и за гориво ви остават. Не е от липса на пари, а от това, че всичките сте прости колкото си искате.
12
2
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
на снимката само и липсва едно "облаче " над фуражката: "Ко прайм ся,а ко прайм"
11
2
 
10
 
! Отговори
аз преди 12 години
Бати идиотщината един лаптоп с мобилен интернет ще струва в пъти по-евтино от сумати смс-и дето тряя да се пращат.Отделно може да се влиза в база данни през него ,а не да се правят справки по радиостанцията
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този на снимката с калкулатор не можа да борави,пък си представи нещо по-сложно.....
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В провинцията хората масово не си плащат гражданската, защото нямат пари. Все повече се отказват от автомобилите си като средство за превоз и преминават към автобуси, влак, велосипед, пеша ...Това, което тлъстите офис-плъхове с София не разбират е, че колкото повече вдигат цените - толкова по-няма да ги плащаме и приходите им ще намаляват.
8
2
 
43
 
! Отговори
стг преди 12 години
шшшшшш ало назначете 20 000 стражаря, не 70 000, ама да минат на физическа подготовка да имат образование , да имат поне двуцифрен коефицента на интелигентност де, дайте им по 1500 заплата начална ама който се издъни, забрана за държавна работа до живот и малко пандиз, кво само се лигавите
7
2
 
23
 
! Отговори
Вижте го бре преди 12 години
Вижте го прасето на снимката. Ами изражението му ?! Посредственост граничеща с малоумие ... ей това са ни полицаите. Че и респект искали . Майко мила. То човек едва се сдържа да не се разсмее насреща им. Толкова са нелепи.
6
6
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
при мен всичко ми е изрядно и ме дразни разни фуражки да ме спират и ми губят времето по пътищата с глупости.....и евала на тия които не си олащат и карат...то тази държавичка си го заслужава
5
2
 
47
 
! Отговори
стг преди 12 години
не мога да повярвам че смотаните стражари нямат единна компютърна система и *** компютър във всяка полицейска кола , от който да проверяват това , какви смс бе , по добре да пращат пощенски гълъб баси мизерията
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мони Пицата ще направи sms 10 лв.фиска трябва да се пълни.
3
2
 
40
 
! Отговори
хахааха преди 12 години
SMS-a за полицаите ще е безплатен?!!? Е как ще е безплатен като ние ще му го плащаме с данъците си!
2
2
 
22
 
! Отговори
Тъйко преди 12 години
Демек -плащайте, или полицата, или глобата. Във всички случаи- става дума за пари.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ми падне някой мастит застраховател, ТАКЪВ ЕЛЕКТРОН ще му забия, че ще светне като неонова крушка на 380 Волта!