Стопанската камара чака тристранката за заплатите

БСК държи увеличението да се гледа в рамките на Бюджет 2012
6 юни 2011 14:10,
12
Стопанската камара чака тристранката за заплатите
Снимка: Архив Булфото

Официално Българската стопанска камара (БСК) ще представи позицията си по ръста на минималната заплата след обсъждане в Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

От камарата изразиха позицията си по предстоящото увеличение на минималната работна заплата в съобщение, публикувано на сайта им.

Преди да решат от БСК искат да се запознаят с последните данни за ръста на производителността на труда и средната заплата, като аргументи на правителството за предлаганото увеличение.

Те държат да се информират за прогнозите за приходната част на бюджета и разчетите за бюджетните разходи във връзка с това увеличение, включително разходите, вследствие индексирането на всички плащания, обвързани с нивото на минималната заплата.

От камарата искат актуализацията на минималната заплата да е част от процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за следващата календарна година, т.е. увеличението да стане от 1 януари 2012 г. 

Още по темата

Основен ориентир за тази актуализация трябва да е таван от около 40 на сто спрямо средната заплата, достигната към 31 юни 2011 г., обясняват от камарата.

Специфичните й размери на секторно и фирмено ниво могат да бъдат променяни през цялата година на основата на колективното трудоводоговаряне, информира БТА.

Социалните партьори все още не са видели разчетите на финансовото министерство, които трябва да са готови до 15 юни.

Процедурата за увеличение на минималната работна заплата изисква преди да влезе в Министерски съвет, решението да бъде ратифицирано от НСТС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Работодателите не съм ги карал на сила да стават собственици на фирми. Всички работодатели на средни и големи фирми са бивши служители на ДС. Те излъгаха народа за смяна на собственоста. Те бяха организаторите на митингите за да могат да се налапат с държавни благинки и да си отворят фирми. В началото коли офиси бяха за сметка на държавата, тоест от народа. Асега да използват евтиния човеки труд за да си купуват яхти самолети и да се првят на маймуни.
10
0
 
5
 
! Отговори
На 8 преди 12 години
Така е, но колкото и да мисля за изборите, във всяка листа първите 4-5 са същите. Мога да ги изрецитирам сега. Парламентът не трябва да надвишава сто души. Малка като население държава, слаба исономика, голяма безработица, ниски доходи, за да позволяваме да паразитират върху нас 240 души, които не се усеща да помагат.
9
2
 
6
 
! Отговори
men преди 12 години
Всичко е междукателно споразумение всичко се диктува "отгоре" т.е. София има определени прагове на заплатите по региони които са неписано правило примерно професията заварчик В София около 800 лв таван същата обаче ако е в провинциално градче е 500-550 лв ако някой работодател даде повече от тази сума се предупреждава официално че ще го докарат до фалит и всякакви опити за увеличаване на възнаграждението приключват - това е отговора защо София е пълна с работници от провинцията ...!
8
1
 
17
 
! Отговори
Nobi преди 12 години
Бългаския работодател стана такъв защото обществото позволи това да се случи. Икономиката върви в грешна посока от много години. Икономика на ишлеме, с ниска добавена стойност, с ниска цена на труда и алчни работодатели. И най-важното с управляващи лобисти които се стремят положението да си остане същото. Помислете добре на изборите. Да не допускаме едни и същи грешки всеки път
7
5
 
9
 
! Отговори
Айде де преди 12 години
Това не е вярно: 47% данъчна тежест (щото осигуровките в БГ са си чист данък), чиновнически рекет, липса на правосъдие, полицейски рекет, липса на инфраструктура, *** и мързеливи работници с квалификация на ***, раздута до безобразие държавна администрация, нереформирани пенсионна, съдебна, образователни системи и здравеопазване....Като е толкова прекрасно да се прави бизнес в България, защо не е влязал един читав голям чужд инвеститор? Да развива производство, а не да строи МОЛ... ?
6
2
 
7
 
! Отговори
444 преди 12 години
Тея от българската стопанска камара са най-големите изедници, както някой каза по-долу ако чакаме на тях за увеличение на заплатите....! Ситият на гладния вяра няма!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иска се не решението да бъде ратифицирано, т.е. одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а да бъде обсъдено. Нещо лъжете в новината си. Прочетете в Кодекса за социално осигуряване. Правителството само взема своите решения, а НСТС е съвещателен орган от работодатели и синдикати.
4
0
 
8
 
! Отговори
О преди 12 години
" Хей народ поробен що си тъй заспал?" Изоборите ще ги спечелят същите. А Вие ще има да чакате докато ви яхат да сложат Вазелин :))))
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският бизнесмен е нещо нечувано. Това е най-глезеният безнесмен в света. Всичко е по неговия тертип, по неговите изисквания. Данъците-най-ниски в Европа, ако не и в света. За него целият бюджет на страната почти отива за обществени поръчки по формулата Делчо Спасов. Той разполага с тълпа *** за работна ръка, някои от които готови да работят за едното ядене, заплата не им трябва, осигурява 60% от работниците си на минимална заплата. Често привидно фалира, за да не плаща заплатиипочвапак
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то от тия ако зависи, увеличението ще трябва да влезе в сила най-рано 2025-та година.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИЗБОРИТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТОЗИ КОЙТО УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТИТЕ!!!!!!!!!!