Ново 20. Минималните пенсии си остават минимални

Вдигат само вдовишките и минималната работна заплата
Обновена: 16 юни 2011 09:20 | 15 юни 2011 16:52,
347
Ново 20. Минималните пенсии си остават минимални
Симеон Дянков. Снимка: БТА

Няма възможност за увеличение на минималните пенсии, заяви финансовият министър Симеон Дянков в парламента.

Така той за пореден път опроверга социалния министър Тотю Младенов, че се предвижда покачване на най-ниските доходи на възрастните хора.

Обмисляше се пенсионерите да получат еднократна добавка от 136 лв., след това пък постоянно диференцирано увеличение, което да компенсира инфлацията от последните две години. А най-последната идея беше да се увеличат минималните и вдовишките пенсии.

В крайна сметка увеличение на минималните пенсии няма да има, тъй като според Дянков бюджетът не го позволявал.

С една трета ще бъдат увеличени само вдовишките пенсии, а до края на мандата си ГЕРБ възнамерява да ги вдигне двойно.

За да се увеличат вдовишките пенсии обаче, ще е нужна и промяна в Кодекса за социално осигуряване.

Така че откога новият размер ще стане факт, зависи както от работата на парламента, така и от решението на тристранния съвет, който предстои да се събере следващата седмица, най-вероятно в сряда.

„В момента вдовишките пенсии са 20 на сто от пенсията на починалия съпруг, т.е. на практика, след предвидените една трета към тях, реалното увеличение на парите ще бъде 6,5-7 процента“, сметна Симеон Дянков.

Още по темата

На годишна основа това щяло да струва на бюджета 130-140 млн. лв.

От 240 на 270 лв. се предвижда да стане минималната работна заплата. Въпросът ще бъде поставен на обсъждане на Тристранката следващата седмица. 

„Ние финансово сме готови, има възможности за тази година в бюджета, както и да се направят евентуалните разчети за 2012 г“., уверен е финансовият министър.

Дянков беше категоричен, че увеличението на вдовишките пенсии и на минималната работна заплата няма как да влезе в сила от първи юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
0
 
1
 
! Отговори
DO DQNKOV преди 12 години
ZA6TO DA NQMA VAZMOJNOCT ZA YVELI4ENIETO NA PENCIITE<ZA6TOTO TAKA VI E XRYMNALO DA RE6ITE,ZA DA IMA v BG OLIGARCI I BEDNQZI.DA NQMA CREDNA KLACA.DA JIVEETE VIE I DEZATAVI DORE,NA NA6 GRAB.ICKAME CI PARITE,KOITO CME CI VNECLI ZA PENCII.TEZI PARI CA NA6ITE PARI i CTE DLAJEN DA GI DAVATE,a NE DA GI KRADETE.
313
0
 
1
 
! Отговори
DO DQNKOV преди 12 години
POJELAVAM VI DA CI VZEMETE BILET ZA NQKOQ NORMALNA CTRANA,TA DANO KATO CE MAXNETE OT TYK PARITE NA PENCIONERITE DA CE VZEMAT OT PENCIONERITE <A NE OT TAKIVA XRARYTNIZI,DOVELI NARODA DO TAKOVA YNIJENIE,MAKAR,4E TEZI PENCIONERI CA VNACQLI PENCIONNI ZACTRAXOVKI I TQX GI INTERECYVA ZA^TO QDETE TQXNITE PARI VIE,A NA PENCIONERITE VI CA CVIDNI TROXI4KITE.MNOGO VI ZDRAVRE I NE CE XILETE OT EKRANA NARODA RAZBRA,4E CTE KLOYN.VARVETE CI,DOKATO NE CA VI IZGONILI C KAMANI I DARVE.
312
0
 
1
 
! Отговори
danakoplatez преди 12 години
MINICTARAT NA TRYDA I COZIALNATA POLITIKA TOTU MLADENOV NE PRIZNAVA NITO KODEKCA NA TRYDA,NITO KODEKCA ZA COZIALNO OCIGYRQVANE 6TOM ZA TOVA KOETO KAZVA CA NEOBXODIMI ZAKONOVI PROMENI DA BADAT IZPALNENI.I CEGA,kato pri COZIALIZMA PARITE ZA PENCIONIRANE NE OTIVAT NA IMETO I ZA TOZI KOITO GI VNAGQ A ZA MAGICTRALI I DEPUTATCKI ZAPLATI.OCTAVKA NA TAKAV MINICTAR .
311
1
 
0
 
! Отговори
До #332 преди 12 години
Разбирам те напълно... Но мен ме притеснява нещо друго, което прави това правителство въпреки факта че може би, забележи само може би се краде по малко притесняваме че това правителство се опитва да закърпва бюджета като реже от жизненият стандарт на хората без никаква перспектива за развитие на икономиката... няма инвестиции, няма производство, има само внос и мижава търговия. Те хубаво не крадат но не могат и да управляват, а за краденето и корупцията е малко съмнително че са намалели според..
310
0
 
5
 
! Отговори
До RAD преди 12 години
Изобщо не си прав! Щом олиото е по-скъпо от Англия - защо работниците в рафинерията не взимат поне колкото в Англия? Тук номера е, че ще вдигнат минималната заплата за да се вдигнат помощите на ***, че идат избори...
309
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Не защитавам никого.Но ако приди г-н Дянков няколко "кумоняги" са изяли, изпили и са си разпределили малкото останали пари в държавицата ни, той няма откъде да ги вземе за пенсии. Мойте родители са пенсионери-инвалиди и на мен ми е трудно...но ако го плюем г-н Дянков и си затвараме очите пред всички онези измами, които са правени от предишните хрантутници .Какъв е този вот на недоверие преди избори?Нищетата и мизерията са на всякъде, а ние се къхърим за 30,00 лв.Много е жалко!!!!!
308
0
 
4
 
! Отговори
Милен преди 12 години
Линч с камъни за Дянков. Много пъти съм го казвал, че този за мен е най-слабото и неграмотно, а с това и най-дразнещтото финансово министърче в досегашната ни над 1300 годишна история. Да се връща в училище тоя първолак и да се маха, че заклевам се, ще го очистя тоя на чиста съвест, ако имам възможност и няма да ми е съвестно, ами ще се радвам, че един вредител и *** по-малко на тоя и без това изтерзан свят. Еййй, Дянкооов, казвам се Милен Драганов Йорданов и бих те убил на чиста съвест!!!!
307
1
 
4
 
! Отговори
кицата преди 12 години
дянков е клоун
306
0
 
1
 
! Отговори
kar4ev преди 12 години
s tiq ytrepki nqma opraviq.......i sram si nqmat
305
0
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
Как не Ви е срам? Как не Ви е грях?? Как не Ви е неудобно??? Народа Ви кълне,а Вие се правите,че не чувате????? Господ забавя, но не забравя! Нямате дори самоуважение????? Кога за последен път си преброихте джобните пари????
304
0
 
10
 
! Отговори
НИЩО НОВО ОТ ГЕРБ преди 12 години
Писах вече подобни коментари и пак ще пиша.ГЕРБ е единствената партия в света която няма абсолютно никаква представа какво прави. Всичко се прави от днес за утре като междувременно за 24 часа взетите решения се сменят поне 24 пъти. Поне като знаят че няма да си спазят обещанията да си мълчат тези клоуни...
303
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
Добре де, нека да не вдигат пенсиите. Хайде да видим след това какво ще измислят за да предотвратят сриването на икономиката. Освен пътищата на Плевнелиев и усилията на Фандъкова София поне малко да заприлича на столица, никой нищо материално не произвежда. Само се въртят едни виртуални пари в пространството.
302
0
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Това правителство не разбра ли,че мисленето на глас е характерно само за клиентите на 4-ти километър?
301
0
 
4
 
! Отговори
Пари йок! преди 12 години
Кризата свърши!Програмата на ГЕРБ успя, икономиката се възражда с небивало темпо съдете сами: ММЦ "Он клиник-България"-Премахване на хемороиди и аналнифисури без операция и без болкаПогребална Агенция АСЯ-денонощни погребални услуги 24 / 7дежурен тел. Яхта под наем - ГърцияГърция, яхта, плаване. Какво още?Опитайте нещо ново и различно сега!
300
0
 
8
 
! Отговори
Милен преди 12 години
ААаааааааааахххххх!!! Искам да го убия!!! Искам да го убия тоя червей. Разбира от финанси, колкото третокласник, а е нагъл за трийсет.......Искааам да гооо убииияяяаааа !!!!!!!!!!!!
299
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обмисляше се пенсионерите да получат ... един по чепат. Министрите обмислят, седят и обмислят, по едно време гледат само седят! В крайна сметка увеличение на минималните пенсии няма да има, тъй като според Дянков бюджетът не го позволявал...Срамно е да вземем от богатите, за да дадем на бедните, категоричен е Дянкооглу, това е противно на пазарната логика. Ние да не сме правителство на Робин Худ! Напротив, ще увеличим ток, вода и отопление, хляб, олио и захар за щастието на наши и чужди бизнесмени! Яхтите са скъпи! Така и банките ще могат все повече пари в чужбина да изнасят и да спасим САЩ от кризата...което е и наша основна цел, за това сме назначени ний!
298
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 12 години
koga GERB sa kazali neshto i da go ustoyavat????????????NIKOGA
297
1
 
10
 
! Отговори
иван преди 12 години
Как да коментираш непрестанните идиотизми, сътворявани ежедневно от това олигофренче с тънкото гласче, защото това, което върши е целенасочен геноцид за народа. Ех, маааааата и пак мааааа и на ***, ако искаме да оцелеем.
296
2
 
2
 
! Отговори
РАД преди 12 години
До Жоро,Жоро,не съм убеден,че повечето хора разбират какво ще стане,ако започнат да се вдигат сега пенсии,минимални заплати и пр като чета какво пишат по форуми.Проблемът е,че явно в правителството има хора (Тотю Младенов например),които за да си вдигат личния рейтинг без оглед на екипната работа дрънкат глупости,та после се налага на човека,от когото зависи финансовата стабилност да дава изявления и да се опитва да излиза от ситуацията.Ако трябва някой да си ходи,това е Младенов в случая...
295
1
 
1
 
! Отговори
n преди 12 години
nqma pari za uveli4enie tozi dqnkov zahto ne oreje zaplatite gore tqhnite da vzemat po 300lv da vidqt kak jiveem nie s tezi pari.glupaci ve4e prevklu4vam televizora kato govorqt 4e ne se ponasqt samo se podigravat s naroda.