Google взе хляба на ДАНС и МВР

У нас стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View
Обновена: 4 юли 2011 09:20 | 2 юли 2011 07:01, Елка Василева
205
Google взе хляба на ДАНС и МВР
Снимка: Reuters

Данъчните с хеликоптерите и агентите на ДАНС с техните СРС съвсем скоро ще ни изглеждат като пълни аматьори, защото в България стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View.

Супермодерната технология, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България, съобщи пред “Труд” Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Преди дни пазителите на ЕГН били посетени официално от делегация на Google - Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия. Двамата уведомили официално представителите на българската държава, че възнамеряват да заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение.

Така съвсем скоро интернет потребителите от цял свят ще могат да видят всяка къща в България, всяка паркирана кола и дори прането по терасите. Снимките се правят еднократно и засега не се актуализират.

“Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца”, разказа пред “Труд” Венета Шопова.

За своите коли с камери щели да наемат и да обучат български шофьори. Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. Емисарите на Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките.
“Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни”, сподели Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага “по делегация” на ирландския орган за защита на данните.

Саймън Мийхън и Ева Мартиникова изтъкнали, че навлизането на Google Street View в България щяло да подпомогне развитието на туризма - все повече хотели използвали технологията, за да се рекламират пред потенциалните си клиенти, които резервират по нета. Приложението се ползвало активно и за търговия с имоти.

“Дори аз самата, когато ми се наложи да пътувам за конференция във Вашингтон, видях хотела си през Street View и бях доста облекчена”, каза председателката на КЗЛД.

Българските комисари, които защитават по закон личните данни, са поискали да присъстват на първото заснемане у нас. А от Google обещали, че ще им запазят места в дебютната кола, която ще тръгне с монтирана камера по улиците на българските градове. Автомобилите, натъпкани с техника, щели да бъдат докарани от други европейски държави.

Няколко месеца ще са нужни, за да се обработят заснетите образи и да се качат в интернет, като се напаснат с Google Maps и Google Earth.

Идат с коли, шейни и велосипеди

Три вида превозни средства използва Google, за да направи своите снимки. Най-срещани са колите с монтирани на покрива камери. Те заснемат всички урбанизирани райони, където има широки и добри пътища. В автомобилите има миниатюрни компютри, които преработват и съхраняват в реално време записаните образи.

За тесните улички, за архитектурните резервати и паметници на културата се ползват велосипеди. Типовото колело с камера е известно като Google Trike (гугъл трайк) - защото всъщност представлява триколка. С тези велосипеди се заснема вътрешността на музеи, университетски градчета, паркове и стадиони, където автомобилите са забранени. Трайкът е изобретен от инж. Дан Ратнър, който искал, докато снима, да поддържа и физическата си форма.

Камери на Google са инсталирани и на десетки шейни, които снимат високо в планините. Използват се суперздрави харддискове, опаковани в ски якета, за да не блокират от студа.

Google Street View не е активен на територията на 10 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това са България, Кипър, Румъния, Латвия, Литва, Малта, Полша, Унгария, Словения, Словакия.

Всеки гражданин на света, който забележи в Google Street View нарушение на личното си пространство, може да поиска изображението да бъде замъглено.

Някои хора биват заснети, докато вървят по улиците. Понякога се случва да се вижда интериор от апартаменти или дворове, които не могат да бъдат зърнати от обикновените минувачи. Достатъчно е засегнатият човек да натисне бутона Report a problem (докладвай за проблем - англ.) в долния ляв ъгъл на страницата и да попълни формуляра. Екипът на Google твърди, че реагира бързо.

В много държави се практикува предварително обявяване в медиите в кой ден и час излизат колите в даден град, за да се пазят хората, които не искат да бъдат снимани.

Основните скандали с Google Street View досега бяха свързани с възможността колите с камери да получават данни от безжичните интернет мрежи на местата, където преминават.

Ако имате рутер вкъщи, а по улицата снима екип на Google, е възможно да бъдат разкрити вашите MAC адреси (уникален идентификатор в мрежовия интерфейс). В Холандия например компанията е отнесла солена глоба, защото е събрала 3,6 милиона MAC адреса.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни. Колите с камерите имат способност и да локализират базовите станции на мобилни оператори, но не е известно дали могат да събират данни за телефонни разговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: googleGoogle Street View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
28
 
53
 
! Отговори
Мамата им, шпионска! преди 12 години
Нека всеки си надпише един бял чаршаф с думите "Google Street View, *** YOU" около нарисуван среден пръст и да си го окачи вместо пердета на всички прозорци и на простора за прането. Може и на покрива на колата и на асфалта на детските площадки също да се напише. После задължаваме венета Шопова официално да оповести ден предварително кога стартира шпионирането и за часът Х всички българи до един да накачат протестните плакати.КОЙТО Е ЗА, ДА ГЛАСУВА С ПАЛЕЦ НАГОРЕ.:)
180
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дейби и матрицата ви дейби!В *** само нямаме камери вече!
179
0
 
2
 
! Отговори
кръчмаря преди 12 години
Взел им хляба ли? Тогава не вярвам МВР (ДАНС) да оставят така нещата? Очаквам Гугъл и неговото разузнаване да бъдат арестувани и хвърлени в затвора, докато не върнат хляба на МВР. Те и мутрите се опитаха да вземат хляба на МВР, ама нещо взеха да хващат дископатии, ишиас, лумбаго, трипер, катарис в арестантското? Върнете хляба на МВР, гадни крадци!
178
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на мен пък ми е все тая....бирата да е студена.
177
3
 
32
 
! Отговори
ШАШ преди 12 години
Хич не ми става драго от това, ще дойде време в което някакви си камери, системи шпионски и пр. ше могат да ми анализират тоалетната хартия докато я използвам. Не е на добре, много нагли ставаме с тия луди технологии. И....Господ праща някой як природен катаклизъм и тока спира, изчезва, навсякъде, завинаги... и кво праим - тва компютри, телефони, комуникации...не трябва да сме толкова зависими от бутончетата по уредите, май, щото така сме много уязвими за контрол с неясни цели
176
5
 
14
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Ако снимат който и да е от семейните ми имоти ще го осъдя. Недопостимо да някаква си КЗЛД да се разполога с личните данни и имущество на семейството, особено когато става въпрос и за икономическа изгода.
175
0
 
13
 
! Отговори
платон преди 12 години
Аньо, Аньо? Генерал стана Аньо, ама за какво? Че то пред носа ви ни шпионират къщите, крадат ни мангета и други, обират банки? Пред носа ни подготвят роботи терминатори да ни трепят, а ти прати Дръзки с гордост в открито море? За какво си генерал, Аньо? Дядо да беше, щеше досега да стори много повече за нашата защита, отколкото ти? Ех, Аньо? Когато те видя пак на парада до някой паметник на Левски, ще се обърна настрана и ще мълча! За да не се питам: Това театър ли е, комедия ли е, трагедия ли е
174
2
 
7
 
! Отговори
платон до 154 преди 12 години
Може да си прав? Аз обаче мразя терминатори и всякакви самообучаващи се и манипулирани бойни роботи, щото първо много горят и второ щепят якооо. Но зная ефикасен начин за тяхното неутрализиране. когато проклетата мърдаща мустаци и антени и лазерни пищови хлербака се запъти към теб, трябва да и се усмихнеш! - това ги побърква. После спокойно да тръгнеш към нея и да и разказваш или вицове или новините от цените на стоките на пазара - мразят инфлацията (за разлика от господарите си). когато бръмчащото добиеч се засили да те стреля, щипе, души, сече с клещи, трябва просто да си свалиш панталоните и да му ги наденеш на главата (ако позволява това преклетата камбанария от метали и ПВЦ?). докато се лута в това ново и непознато за него усещане, животното с лазерите е безпомоно за около минута. Ако гащите са нов внос втора употреба, времето е повече, защото не знаят от коя държава е вноса и докато търсят в паметта си, ще мине време. След като се залута в това непознато и мрачно за него място, просто извади лозарските ножици или ножици за арматура и му срежи, което докопаш от: 1.) камбаните-антени! 2.) лазерните пищови в ръката! 3.) маркучите на хидравликата! 4.) кабелите на акумулатора! 5.) рекламната табела (все едно си го разжалвал и се побъркват)! 6.) ВиК на стаята и му я насочи в лицето с маркуч, ако имаш! 7.) . И т.н. Когато извършиш тази операция, робота ще бъде духовно съсипан, телесно в неспособност да те ощави с тия тенекии и лазерите му безпомощни. След това най-доброто което можеш да направиш е, да не го караш на вторични суровини, а да го продадеш на някой ученик по роботика ще ти плати добре! И така, нещата ще се оправят ако следваш плана! Но, ако няма глава, врат и шия и е мутра-робот, тогава няма да ти свърши работа, защото няма къде да му наденеш гащите! Тогава има и още едно средство: издползувай сълзотворен газ! От това, стъклата на очите му ще се замъглят, а те нямат чистачки и докато маха с тенекии и ръце и крака, вземи един десет кила чук и го халосай по палците или колелцата на крака! Когато спре да се движи, удари го сто пъти с *** в манерката, ако разбереш къде е! Е, след това, просто го занеси на вторични суровини! Все пак, трябва да ти плати разходите, дето те е гонил да те трепе и ти е разрушкал дома, нали?!
173
0
 
7
 
! Отговори
Ей преди 12 години
До 172. Тук не става въпрос за музея в твойто село - две стаи и тоалетна в другия край на двора. Има музеи които не могат до бъдат обходени за цял ден. За почистването на пода, например използват машини големи колкото трактор.
172
1
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Новина!Ми от Адеко търсеха кадри отпреди 3 месеца:-))
171
0
 
19
 
! Отговори
ati преди 12 години
Сега цял свят ще може да ни види чистите улици и пътищата с дупки с всички детайли!
170
2
 
3
 
! Отговори
LordDoskias преди 12 години
До този, който е написал статията - ти си *** (както всички журналисти). Айде сега отиди на виж, че всъщност снимат музеи със колички, а не с колела. Няма ли кой да сложи край на чутовните напъни на некадърните .бг журналисти .... ;(
169
0
 
19
 
! Отговори
nzim преди 12 години
E как ще събират данни за телефонни разговори, като връзката се води криптирана? Или Мтел пак са ни спестили нещо...
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сеа...има абсолютен връх в технологиите за шпионаж...Както си седиш пред монитора мое те сканират чрез него....Едно само е чудно и непонятно : що на всички сканирания на различни хора, резултата е една и съща *** ?
167
1
 
5
 
! Отговори
турист преди 12 години
Като знам предварително например - колко трънки има пред хотела дето ще отседна, и какъв цвят са, колко са високи, защо да ходя там?!
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не сфанах кво общо има МВР,ДАНС и Гуглето в цялата тая работа...Поименни ли ще са сградите, които ще снимат ? И по местожителство до всяка къща - списък със живущите там ? Променете това заглавие, че въобще е смешно...
165
2
 
5
 
! Отговори
лента с ножица преди 12 години
Нека не допускаме StreetView-България да бъде използвано в предизборна кампания! Снимките на StreetView - без омразни политици и плакати! Да минават тайно колите, иначе няма да могат да преминат през навалицата от желаещи да се снимат ***.
164
19
 
11
 
! Отговори
*** за Гугъл преди 12 години
Да им *** майката чи**тска на Гугъл. Ако ги видя на улицата ще им разбия колите и главите с метална тръба.
163
3
 
10
 
! Отговори
Име преди 12 години
Аз не мога да разбера за какъв контрол говорите? Някой снима нещо, знае в какви сайтове влизате, но по какъв начин този някой ти контролира живота или какво да правиш?? Боли ме фара, че някой вижда какъв порно филм тегля от замундата или как си уговарям срещи със загорели лелки в гепиме... :D
162
3
 
2
 
! Отговори
Аз Ф преди 12 години
Крайно време беше, ех тази интеграция все нас последни ни хваща