ОЛАФ: 10% от ментетата са истински

ЕС бори контрабандата у нас с по-високи глоби у съседите
Обновена: 14 юли 2011 22:43 | 14 юли 2011 22:43,
36
ОЛАФ: 10% от ментетата са истински
Директорът на агенция "Митници" генерал Ваньо Танов и вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов на терминала на митническо бюро "Гоце Делчев" след успешна акция срещу контрабандните цигари. Снимка: Булфото

Малко над 10 на сто от стоките, заловени на митниците като ментета, се оказват истински, съобщи Европейската комисия, огласявайки доклад за борбата с контрабандата и нарушенията на интелектуалната собственост за 2010 г.

Миналата година арестуваните стоки са рекордно много – 100 млн., двойно спрямо 2009 г., като общата им стойност вече надхвърля един милиард евро.

След кратко подобрение фалшивите цигари отново са най-много, над една трета от всички спрени ментета. Те идват от Китай и влизат в ЕС най-често през източните му граници.

Комисарят за митническия контрол и борба с измамите Алгирдас Шемета обаче посочи, че за страни като България и Румъния контрабандата на истински цигари, е по-голям проблем, отколкото китайските папироси.

Брюксел ще се опита да се справи с него, като убеди нашите съседи, където се произвеждат повечето от нелегално внесените през България цигари, да вдигнат акцизите и глобите за нарушения, тъй като сега те са пренебрежимо ниски спрямо печалбите на контрабандистите.

Докладът показва, че българските граници са едни от най-тежките в ЕС. 11,3 млн. стоки са спрени на нашите митници, което ни нарежда веднага след Гърция, Холандия и Италия.

Традиционно германските и холандските митничари са най-зорки в проверките, но и нашите са увеличили разследванията с цели 23%, сочи докладът.

Най-голяма вероятност да се сдобиете с менте е ако пазарувате онлайн, сочи докладът. 50 000 от заловените в ЕС 80 000 пратки с фалшиви стоки са пристигнали като пощенски колети. Пратките са малки и е по-трудно да се засичат. Повечето носят печат на онлайн магазини.

Китай е затвърдил позициите си на най-голям производител на ментета за европейския пазар – 85 на сто от стоките идват оттам.

Само за година фалшивите китайски стоки са се увеличили с една пета, въпреки че от 2009 г. влезе в сила споразумение между Брюксел и Пекин за борба с ментетата.

Индия, която води при фалшивите лекарства, и Турция – при храните и напитките, са далеч назад, съответно 3 и 2 на сто от всички заловени стоки.

Веднага след Китай е бившата му провинция Хонконг, където са се специализирали в часовниците и устройствата за пренос на данни (8%).

Фалшификаторите обаче не се целят само в скъпите марки, всичко подлежи на подмяна – сапуни, шампоани, домакински уреди, руско шампанско, канцеларски материали, ножчета за бръснене и дори газеничета, показа изложба, подредена от Еврокомисията в централата й в Брюксел.

В Европа най-голям производител на ментета е Молдова (алкохол и цигари), която изпреварва дори Турция.

Сред европейските членки също има страни, които се опитват да заемат позиции на пазара за фалшиви стоки.

Румъния например държи над 5 на сто от подправената козметика и парфюми. От гръцки работилници излиза всеки трети фалшив часовник в Европа, по 2% от подправената кожена галантерия и слънчеви очила. Латвия се профилира в маратонките менте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
МЕНТЕ преди 12 години
ДЯНКОВ ДА МУ ДАДАТ 240 ЛВ. ЗАПЛАТА И ДА СИ КУПУВА КАЧЕСТВЕНИ МАРКОВИ ДРЕХИ.МОЖЕ ДА УСПЕЕ ДА СИ КУПИ ЕДНО КАСКЕТЧЕ И НА ПОЛЕТО ДА КОПА
35
0
 
2
 
! Отговори
Буквояд преди 12 години
Какво общо има ОЛАФ с ментетата. ОЛАФ е агенция за борба с измамите, а с конфискация на стоки се занимават митниците. Не е толкова трудно - и в България има митници. Интересно кой е сложил това заглавие като в текста никъде не се споменава ОЛАФ. ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа, изненада:) А колко политици са 90% ментета?:) Като гледам.....виждам:) Ех,тия тук много блокират,бе.
33
1
 
7
 
! Отговори
СТАТИСТИК преди 12 години
Калпава работа, пак се изложихме.*** въобще не го споменаха да прави едно фалшиво нещо - нищо не става от нас. Е как искат икономиката да работи ?
32
0
 
9
 
! Отговори
soros преди 12 години
няма да има ментета ,ако нещата които произвеждат истинските фирми ,не ги продават на малоумно високи цени ....а в същото време и те са произведени в китай ,хонг конг ..малайзия,бангладеш..ЦЕНАТА ОТГОВАРЯ НА КА4ЕСТВОТО..,но в пове4ето слу4аи е доста по слабо на тези ,,уж,, истински продукти...Нека най сетне произведат мерцедес и бмв в китай..та да видим дали ще им се ка4ат продажбите!!!!!
31
0
 
15
 
! Отговори
chesthar преди 12 години
Само не разбрах на кои стоки им викат ментета-сигурно на всички на които не пище Made in EU.
30
1
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Такава статия може да напишат само тук: Хем са ментета, пък в същото време са и истински....е.ати ментетата...!!!
29
1
 
1
 
! Отговори
ganio преди 12 години
или аааааз ня виждааааам или саааам пууууупан плосяк,уж мянти *** истинско ии ко и аз сам мъж *** следник на маика сиЛяли еи ББ то да ни си истиски бя щото ня си минтя а си *** И СИЕ
28
1
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
ББ най - добре знае как можем да си изнесем ***/***, но му трябват за манипулация на изборите...ей там е проблема!!! А иначе, няма българин, който да не иска да се освободи от тази напаст!!!
27
0
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Мен ако пита ББ, по-добре вместо да даваме всеки месец по 400-500 лв. за едно *** семейство, да им създадам най-облекчените условия за износ към западна европа! Ще се юрнат като бесни...Няма да им пречим...да си ги интегрират там, както си искат!! И имена ще им дам каквито си искат...и всички ще са с чисти съдебни досиета...че и в национална сл. служба нама да ги има...
26
3
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Докато съществуват такива *** и усмихнати екземпляри, ще продължавам да се възхищавам на тъпата мисъл на ББ, че мат, риялът е лош!!! Ами то правителството му е създадено от кофти мат,рял, макар и привлечен отвън! Какво да говорим, за това с което разполагаме в държавата? Все се чудя как ще привлече, хората, които се намират в САЩ да се върнат тук за тъпата му минимална заплата от 240лв./12 евро...абе тоя нормален ли е..???
25
3
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Не знам ОЛАФ каква роля има в България, но като им гледам засмените физиономии на дебелите *** не вярвам, че някой може да се справи с проблемите на България и българския народ, ако самият народ не разбере, че всичко е в неговите ръце!?!!!Народеее...не допускай да те люлеят все в една и съща пюлка!!!
24
2
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Мен ако питате...трябва да направим кръвопускане, като румънците, но при нас трябва вече да е много по-сериозно...240 *** от НС пред стените на институцията на която пише "Съединението прави силата"и още толкова картечари, за да не пропуснат никого...радикални мерки трябват вече, че няма никога да се оправим иначе!!! А на ББ хората трябва да им се изземе всичко..и не само на него...а преди това...а ***...държавата е собственост на частни фирми...а те са създадени с труда на тези граждани!!!
23
0
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
УЖАСССС!!! Народе, кой те в тази люлка люлее...??? Винаги безакцизните стоки, амфетамините, безакцизния алкохол и др. подобни са били политика на тази държава, за обогатяване на определени кръгове, пряко заети с политиката...и защо си мислите, че вашите усилия за нормален живот се оценяват по брутния вътрешен продукт, а не по печалбите на *** политици на власт в момента...? Защо си меслите, че при това правителство е по-различно? Не знам вече какво да правим?!?!
22
0
 
13
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Защо сме пишели за политици,а не за ментета?Ти от Марс ли падаш?Кой допуска в дадена държава нерагламентиран внос,ментета,недекларирани стоки?Не са ли политиците,които са на власт,законите,които действат в момента,които могат да бъдат променени от същите политици,които са на власт,не е ли техен митническия и граничен контрол,наистина ли от марс падаш? Наистина ли не разбираш,че в България контрабандата е добре смазана машина,в която участва даржавата..и това винаги е било така..и в момента етака
21
0
 
13
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
КОМИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯТОП 10: (всичките си поделят първото място защото са пълни циркаджии и го заслужават) 1.Волен Сидеров 1.Яне Янев 1. Мартин Димитров 1.Иван Костов1. Бойко Борисов 1. Симеон Дянков1.Цветан Цветанов1.Ахмед Демир Доган1.Симеон Сакскобурготски1. Сергей Станишев
20
0
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
10-%-та от 500 октилиона ли? :))
19
0
 
2
 
! Отговори
хе преди 12 години
Ехо журналистите, вижте си заглавието. Как може хем да са ментета, хем да са истински ))
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да живее контрабандата.
17
0
 
6
 
! Отговори
ринго преди 12 години
скърцат им на нашите палячовци със зъби и те щат не щат се пънат.Добре че е контрабандата та народа да опита това онова и да не ходи гол и бос.