Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик

Той хвали Цветанов за "Октопод" и чака присъда за Алексей Петров
Обновена: 18 юли 2011 20:47 | 18 юли 2011 20:30,
229
Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след международната операция "Night clone card", която у нас носи кодовото име "Шок". Снимка: БТА
Това са първите документи на действащия посланик у нас - Джеймс Уорлик, разсекретени от Wikileaks и публикувани в balkanleaks.eu и bivol.bg. Те са писани веднага след операция "Октопод", при която беше задържан Алексей Петров.
"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно."
 
Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. , озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството".
 
Посланикът изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ - сменените 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.
 
Според Уорлик координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила". Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организиранат апрестъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".
 
Уорлик отбелязва сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура, като дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Тук е цитирана операция "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", освободен под гаранция.
 
След разговор с министърът на правосъдието Маргарита Попова, Уорлик пише, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи.
 
В същия текст Уорлик споменава като успех операцията "Октопод", протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари. Атрестът на Алексей Петров е определен като „Исторически удар срещу организираната престъпност.“
 
Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби, отбелязва Уорлик.
 
"В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност", коментира посланикът.
 
Във втората си грама до Държавният департамент на САЩ от 12 февруари 2010 г. Уорлик предава думи на вътрешния министър Цветанов от 11 февруари, според когото, полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."
 
"Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора", пише Уорлик в последната част на втората грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?".
 
Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група, а Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста му, обяснява посланика.
 
"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров", казва Уорлик в заключението си.
 
Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката, разяснява посланикът.
 
Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
15
 
! Отговори
Wikileaks преди 12 години
И ТОВА КАКВА ИЗМАМА Е КАКВИ СА ТЕЗИ РАЗКРИТИЯ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА БЕ УОРЛИК ХОРАТА ИСКАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА САМ ГО КАЗА
154
0
 
13
 
! Отговори
54 преди 12 години
Бре американсия посланик да не би да ходи на врачка,че да знае,че Алексей Петров няма да бъде задържан,защото ще се вихрят подкупи в съда.Или може би това е практиката на съдебната система.Сигурно съдебните закони са дошли в пакет от САЩ и посланика знае всички процедури.
153
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахах *** яко вият на умряло. кеф :)))
152
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много се разквичаха *** нещо.
151
12
 
19
 
! Отговори
е,уорлик защо лъжеш преди 12 години
ТОЯ НАПУШЕНИЯ Е РЕЗИЛ ЗА СТРАНАТА СИ-ВЕЛИКАТА СИЛА АМЕРИКА.ВРЕМЕ Е ДА СИ ГО ПРИБЕРАТ.ВРЕМЕ Е ДА СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ЗА ОТЗОВАВАНЕТО МУ.ЩАТИТЕ ИМАТ ЕДИНСТВЕНАТА ЗАСЛУГА ЗА РАЗГРАЖДАНЕТО НА ЕДНА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА И ПРЕВРЪЩАНЕТО Й В МАРИОНЕТКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,ЗАЛИВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ С НАРКОТИЦИ,ОКУПИРАНЕТО Й С АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ,СЪСИПВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА ОТ ПРОДАЖНОТО МУТРЕНСКО ПРАВИТЕЛСТВО И ПОКРОВИТЕЛСТВО НАД ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА- БОРИСОВ И ЦЕЦО С АПАРТАМЕНТИТЕ И КОНСУЛТАНТСКИ
150
3
 
21
 
! Отговори
mda преди 12 години
кукли на конци са нашите мутрички, колкото и да се дуят
149
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези амириканци стига са се мешали навсякъде ами да си върнат трилионите дългове на света заради тях цял свят е в криза и във войни *** и гнила *** хамериканска
148
5
 
19
 
! Отговори
м преди 12 години
И Цецко и Боко се оказаха много подготвени да се борят срещу доскорошната си (а по-вероятно и в момента да е) дружка А. Петров. Затова Петров е кандидат за президент................ Загубена държава. Управляват ни и ще ни управляват само мафиоти....
147
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хуорлик ,и за х...и не ставаш .какви са тези мнения бе хамбургер .Що не ходиш да раздаваш мозък във Франция или Германия ,ще те изхвърлят като непрани *** .А и ЦЦ многооооо говори ,и после няма резултати .Знам че в Хамерика хвърлят в затвора само за идеята ,справка Строс-Кан ,*** ние не сме хептен *** да те слушаме .
146
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може би мнението на Уорлик щеше да е малко по-ценено, ако можеше да говори български поне на стотна от нивото на посланиците преди него.
145
11
 
10
 
! Отговори
ДА ,БЕ...... преди 12 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ...ПАСАТ ТРЕВА!САМО *** --СА НАЙ-УМНИТЕ.....ЗАТОВА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В "ПРОСЯЦИТЕ НА ЕВРОПА" И ИМ СЕ ОТВАРЯТ *** ,КАТО ВИДЯТ ДОЛАРИ И ЕВРО....!*** ....ВСЕ ,ЩЕ СТЕ В "***" ...НА ПОЗИТАНО -20!ТАМ ,ВИ Е МЯСТОТО!
144
5
 
16
 
! Отговори
аре,млъквайте веке преди 12 години
ТУК ИМА ЕДНИ НЕНОРМАЛНИЦИ,КОИТО СА НАУЧЕНИ ОТ МОЛОУМНИТЕ СИ БОСОВЕ ДА ПРИКАЗВАТ ЕДНО И СЪЩО ЗА РЗС, ДОГАН,ТРАКТОРА, МАФИЯТА,И СЕ ПОЛУЧАВА ЕДИН ПРЕСОЛЕН ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ,КОЙТО И ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЯДАТ.ДА,МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА- БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ СЕ ДЪРЖИ ОТ МУТРАТА БОРИСОВ И ЦЕЦО ГЬОБЕЛСА.ТРАКТОРА Е БИВШ СЪДРУЖНИК НА МУТРАТА БОРИСОВ И ОБЯВЕН ОТ НЕГО ЗА ЛОЯЛЕН ГРАЖДАНИН.СЛЕД ТОВА НАБЕДЕН ОТ СЪШАТА МУТРА ЗА ГЛАВА НА ОКТОПОДА,ЗА ДА СИ СКРИЕ НАСРАНИЯ ***,ОКТОПОД НЯМА,НО ПРЕМИЕР МУТРА-ДА
143
2
 
12
 
! Отговори
TOM преди 12 години
DOLY USA YORLIK DOLY
142
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направи ли ви впечатление - "по препоръка на посолството"? Посолството на САЩ ли управлява България? Дали българският посланик в САЩ може да даде препоръки на американското правителство? Гербери, задавайте си повече въпроси, а не приемайте всичко, изречено от Тиквата, за чиста монета.
141
4
 
17
 
! Отговори
Смех преди 12 години
Тея американите май верно си нямат ни най малка представа какво става в България. Като някакви странични наблюдатели от някой вестник са. Егати посланиците
140
0
 
15
 
! Отговори
! преди 12 години
Ди ария !
139
3
 
13
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Оценките на посланиците на САЩ, цитирани от Уикиликс / ако са точни /не са по-компететни и прогностични от коментарите на средностатистическия българин на маса.
138
1
 
12
 
! Отговори
до 115 преди 12 години
Ами случайно се оказа че тоя с милионите скатани от данъци е спонсорирал МВР! А разни наркотрафиканти се оказваха "нещатни сътрудници" на МВР. Така че ченгетата да не се правят на света вода и да се оправдават със съд и прокуратура
137
6
 
21
 
! Отговори
европееца преди 12 години
ЕЕЕЕЕЕЕ, а стига де, тоя вече и от хладилника ми изкача!!България не е в латинска америка, а в Европа и ме интересува мнението на френския, германския, английския и шведския посланик, щот те МУ дават на ББ парите.А тоя да вземе да си плаща подобаващо за базите и да накара американците от Марица да намалят тока дето се оказа, че го плащаме преди да са го произвелиV Аман от тия помиари ББ, ЦвЦВ, и американеца
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаш мозък колкото двама,които изобщо нямат.