Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик

Той хвали Цветанов за "Октопод" и чака присъда за Алексей Петров
Обновена: 18 юли 2011 20:47 | 18 юли 2011 20:30,
229
Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след международната операция "Night clone card", която у нас носи кодовото име "Шок". Снимка: БТА
Това са първите документи на действащия посланик у нас - Джеймс Уорлик, разсекретени от Wikileaks и публикувани в balkanleaks.eu и bivol.bg. Те са писани веднага след операция "Октопод", при която беше задържан Алексей Петров.
"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно."
 
Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. , озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството".
 
Посланикът изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ - сменените 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.
 
Според Уорлик координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила". Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организиранат апрестъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".
 
Уорлик отбелязва сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура, като дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Тук е цитирана операция "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", освободен под гаранция.
 
След разговор с министърът на правосъдието Маргарита Попова, Уорлик пише, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи.
 
В същия текст Уорлик споменава като успех операцията "Октопод", протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари. Атрестът на Алексей Петров е определен като „Исторически удар срещу организираната престъпност.“
 
Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби, отбелязва Уорлик.
 
"В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност", коментира посланикът.
 
Във втората си грама до Държавният департамент на САЩ от 12 февруари 2010 г. Уорлик предава думи на вътрешния министър Цветанов от 11 февруари, според когото, полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."
 
"Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора", пише Уорлик в последната част на втората грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?".
 
Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група, а Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста му, обяснява посланика.
 
"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров", казва Уорлик в заключението си.
 
Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката, разяснява посланикът.
 
Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
20
 
! Отговори
GB преди 12 години
"...правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организиранат апрестъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни..."Ех, зашо го няма Хитлер, да ги направи *** за полвин ден!
194
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво като са сменили тоя и оня от МВР за корупция и явни престъпления по служба? Има ли осъдени или по живо, по здраво с 20-те заплати в джоба и пенсия? !Ами те и следващите ще го направят без притеснения. Не хората са проблем, а системата.
193
5
 
21
 
! Отговори
$ преди 12 години
Какво ли пише сега Уорлик?А.Петров - Трактора е кандидад президент и е много вероятно да бъде избран. Както се оказа, БГ е страната на невъзможните неща, а САЩ на неограничените.ха-ха-ха... ех, плаче ми се...
192
10
 
19
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Wikileaks е агенция на службите и поръчково помества удобни статии.Как ще си опазят тайните иначе американците. Как да им имаме доверие.Това са сега написани материали които услужливо обслужват политиката на мутризацията у нас.След 11 септември Щатите повишиха нивото на сигурност и взеха безпрецедентни мерки, та това ми изглежда направо смешно.Дали има все още някой който да вярва на тези побликации на Wikileaks.
191
10
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Да,много лаещи *** тази сутрин !Нека си лаят,кервана си върви!
190
8
 
33
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Разбойко Дрисов всяка сутрин на колене се отчита пред този американски никаквик. Позор! Наесен да ги изметен тези ***!
189
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох жабо, жабо.
188
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж кой те хвали, за да разбереш какъв си!
187
1
 
10
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
drygaru orlik shte si ostanesh s chakaneto ,po dobre si varvi v amerika bg.nee naselenie ot indianci.
186
7
 
6
 
! Отговори
Demokrat преди 12 години
POslanikut e prav. Sasht moje mnogo da pomogne v sferata na sudebnata sistema, no nie sme neblagodarni kum vseki koito niama zaduljenie no e gotov da pomogne.
185
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взетиИнтересно на кого се отчиташ Цецко, а Боко?
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я си ги дръжте засекретени тия грами,че ми писна на дозиметъра да четем кво казал тоя и оня.
183
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров"Мале, тоя Уорлик някой го е водил много здраво за носа. Та Петров беше момчето за всичко на Костов! Каква фигура, какъв ранг?
182
1
 
9
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Американският посланник каза: Нямате си представа колко ще ви е изгодно ако Бойко Борисов го обявите за неър. Веднага друга разфасонка в политиката, друг подход на Ложите.
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе брато, много предизборно го даваш.мутрите от власта здраво са те хванали за топките, а?Да знайш - рано или късно ша са разбере що толкоз те е страх от тях брато,ми дано да си си отишъл дотогава
180
3
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Интересува ме само кога ще спрете да викате на лицето Атанас Чобанов "Wikileaks"?
179
14
 
10
 
! Отговори
ЯВНО Е НЕПРЕХОДНА преди 12 години
ЧЕРВЕНАТА ДИВОТИЯ:Да живее българо-съветската дружба между народите!Да живее международното положение!Всеки палет готова продукция - гвоздей в леглото на империалистите!Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас! Лозунг в студентски столВсеки кооператор - ***! Всеки комунист - две! Животновъдна кампанияВсеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма! Всички комунисти - под земята! лозунг в минаВсички луди - на борба за мир! Агиттабло в лудницаи т.н и т.н... ТА ДО СЕГА
178
11
 
30
 
! Отговори
До истината преди 12 години
УЖАС,С ТОВА ИЗКАЗВАНЕ ТОЗИ КОЙТО СЕ Е ВЪЗПРИЕЛ ЗА ГУБЕРНАТОР НА БЪЛГАРИЯ СИ НАПРАВИ ХАРАКИРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА КАЖЕ ПРЕД РОМСКИТЕ ЛИДЕРИ,РАЗБИРАЙ РОМСКИТЕ ЦАРЕ " ВИЕ ИМАТЕ ВАШИТЕ ПРАВА И ДАЙТЕ ЗАЩИТА НА ВАШИТЕ ХОРА ТАКАВА КОЯТО ЗАСЛУЖАВАТ". СЛЕД ТЕЗИ ДУМИ ИМА ЛИ БЪЛГАРИН,ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН КОЙТО ДА НЕ НЕНАВИЖДАС ТОВА ПРОТИВНО МЕКОТЕЛО? ТА ТОЙ ОТКРИТО ПРИЗОВАВА *** ДА НАТИСКАТ И МАЧКАТ БЪЛГАРИТЕ,И НИЕ ДА СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ЗА ВСИЧКО - ОСТАВКА БОКО ТИКВА. ОСТАВКА
177
10
 
13
 
! Отговори
до "патриота&qu преди 12 години
а бе,неграмотнико,защо се зовеш патриот?чужденци ги е грижа за състоянието на страната в борбата с мафията и престъпните групировки у нас, а на теб това нещо ти пречи? значи от същите тези или някой край теб,балканско *** !
176
14
 
12
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Българи. братя! Американския посланик е наредил на Българите да третират *** като хора! Братя българи - гласърайта за доцент Алексей Петров! Доцент Алексей Петров ще организира масови разстрели на тези *** *** и само за няколко дни всичката *** *** че бъде унищожена. Братя българи, християни - гласувайте за доцент Алексей Петров, гласувайте за чиста България.