Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик

Той хвали Цветанов за "Октопод" и чака присъда за Алексей Петров
Обновена: 18 юли 2011 20:47 | 18 юли 2011 20:30,
229
Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след международната операция "Night clone card", която у нас носи кодовото име "Шок". Снимка: БТА
Това са първите документи на действащия посланик у нас - Джеймс Уорлик, разсекретени от Wikileaks и публикувани в balkanleaks.eu и bivol.bg. Те са писани веднага след операция "Октопод", при която беше задържан Алексей Петров.
"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно."
 
Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. , озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството".
 
Посланикът изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ - сменените 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.
 
Според Уорлик координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила". Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организиранат апрестъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".
 
Уорлик отбелязва сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура, като дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Тук е цитирана операция "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", освободен под гаранция.
 
След разговор с министърът на правосъдието Маргарита Попова, Уорлик пише, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи.
 
В същия текст Уорлик споменава като успех операцията "Октопод", протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари. Атрестът на Алексей Петров е определен като „Исторически удар срещу организираната престъпност.“
 
Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби, отбелязва Уорлик.
 
"В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност", коментира посланикът.
 
Във втората си грама до Държавният департамент на САЩ от 12 февруари 2010 г. Уорлик предава думи на вътрешния министър Цветанов от 11 февруари, според когото, полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."
 
"Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора", пише Уорлик в последната част на втората грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?".
 
Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група, а Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста му, обяснява посланика.
 
"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров", казва Уорлик в заключението си.
 
Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката, разяснява посланикът.
 
Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
10
 
17
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Хора, губернатора на Република България,политическия покровител на Боко тиквата и на ГРОБ ,Американския посланик е наредил на Българите да толерират ***,да не ги заставят да плащат разходите си като ток,вода,отопление,храна,да им се дават всеки месец социални......Граждани,да изметем наесен слугинажното правителство на ГРОБ, за Борисов ще гласуват всички ***,но трябва да знае че окончателно загуби нашите гласове.......АМИН......Уорлик: Ромите са също граждани на България и имат праваРомите също са граждани на България, те имат своите права и заслужават защитата, която вие и организациите ви могат да им предоставят, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред ромски лидери. Той участва в среща за обучение на балкански ромски лидери под наслов "Ромски лидери за регионално сътрудничество", предаде Дарик. Той посочи, че е дълбоко ангажиран с въпросите, свързани с ромската общност в България, и добави, че се е запознал с ромски лидери и семейства.
174
13
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
американски мутант вън от България наглец,безочлив
173
14
 
13
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Само до месец-два целият български народ ще се вдигне и ще помете мутрата Борисов и престъпмника Цветанов, а доцент Алексей Птреов ще бъде новият премиер. Скоро България ще има способен и силен премиер и компетентно правителство а това гнусно влечуго Уорлик ще бъде екстрадирано най-позорно от България.
172
7
 
19
 
! Отговори
млад регенд преди 12 години
уорлик !***!колко пъти те олюдиха,че дасе уредиш на дипломатическа службица?
171
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОМАТИТЕ СА СКЪПИ . НАИ ДОБРЕ С ЛA..НА
170
4
 
11
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Обама само харчи парите на държавата за издръжката на Уорлик. Грама с такова съдържание можеше да им изпрати и Цветанов, при това безплатно, а можеше и да им плати.
169
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да чета никакви коментари. Само казвам: Уорлик пак си вре гагата в нашите работи, но е прав, майка му стара. Каквото е казал е истина.
168
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В зависимост от отношенията с Русия (ЛукОил) документите които изплуват от "хамериканското посолство" имат различен характер! Ако Боко пие кафе със Златев - пускат някое документче за мутро милиционерското му минало, сега като се сопна за лиценза - леко го потупаха по рамото! Ако не хляб, то поне зрелища ни осигуряват! За изборите ще има нови флашки :)
167
4
 
8
 
! Отговори
пешо преди 12 години
предлагам да му организираме едно замеряне с домати
166
4
 
16
 
! Отговори
Гнус.ру,тр!!! преди 12 години
Руско -турската помия днес.бг не отбеляза годишнината от рождението на Апостола, известен с ненавистта си към руската и турската империя.
165
0
 
10
 
! Отговори
87 преди 12 години
Мен много ме съмнява,че сега САЩ ще се обърне срещу своите плазмоди в България и лично ,върховните масони ще намерят доказателства и ще осъдят Догановци,Алексейчовци и т.н.Тогава да ги питам нашите политици какво ще правят.
164
7
 
14
 
! Отговори
пешо преди 12 години
***.....наркоманска американска!
163
0
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
в България няма ли контраразузннаване, от къде уважавания посланик се е сдобил с подобни информации преди официалното им побликуване
162
2
 
15
 
! Отговори
Ба си ! преди 12 години
Едва ли има държава която ще търпи повече от 24 часа такъв посланик. Ами той скоро ще започне и ленти да режи на незавършени пътища, като доц. Борисов. След като Уорлик е още в българия значи нямаме президент , нямаме и премиер.
161
2
 
5
 
! Отговори
ХАХАХА преди 12 години
ГОЛЕМИ *** ДРАСКАЧИ ТУК....ПРАВДОЛЮБЦИ...СМЕЛИ БОРЦИ...Я ИДЕТЕ НА УЛИЦАТА .....ПА ВДИГНЕТЕ ....ОЛЕЛИЯ...НЕ.ДРРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС....ЕЙ ХОРА БЕЗ РАБОТА..........
160
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик GO HOME!
159
1
 
5
 
! Отговори
Шменти§Капели преди 12 години
Всеки може да прати на онзи наакан саит ''грама' и после *** ще се ''изхождат'' по темата....
158
2
 
8
 
! Отговори
33 преди 12 години
Ама г-н посланик как смеете да изкарвате Алексей Петров престъпник.Това не е ли тежко обвинение,разбирам да го каже някой човек от народа,но точно вие.Направо ме учудвате и навявате на мисли.Той скоро излезе по НВТ и обяви,че е най-честния и достоен гражданин и поради този факт ще се кандитатира за президент с духовната си майка Душана Здравкова.Вие обиждате двама духовници.
157
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обявявам закриването на БКП, БСП е РСЗ!Казах!
156
10
 
10
 
! Отговори
обективен преди 12 години
А.Петров - помакът мафиот в пандиза за поне 10 год. И отнемане на всичко което и откраднал до стотинка !!!