Трайков: НЕК не е завела контраиск за Белене

Пазарът в страната може и без "Лукойл", заяви той
Обновена: 28 юли 2011 14:57 | 28 юли 2011 11:55,
66
Трайков: НЕК не е завела контраиск за Белене
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Все още не е заведен искът срещу „Атомстройекспорт“ за 61 млн. евро, заяви енергийният министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Миналата седмица руската компания заведе дело срещу България за 58 млн. евро в Арбитражния съд в Париж, заради забавено плащане за извършени дейности по АЕЦ "Белене".

Тогава от Националната енергийна компания обявиха, че ще контраатакуват в съда „Атомстройекспорт“ с иск за 61 млн. евро.

За сметка на това българската страна е предложила на руската да урегулира въпроса, като се приспаднат взаимните задължения например, обясни министър Трайков.

"Ние имаме да ги даваме тези пари заради Допълнение 5, подписано през 2008 г.", призна той и добави, че тези, които са го подписали, са „сложили главата на България в торбата“.

Още по темата

По думите му с подписването на това допълнение, без да има изчисления и анализи, сме заявили като страна по договора, че ще купим оборудване за 600 млн. евро.

"Ето това е дъното на всички проблеми с АЕЦ "Белене“. Ние сме пазителите на храма на българската енергетика. Руската страна иска да влезе вътре с ядрения си проект, но условието е България да получи много добра сделка. За това са разговорите през последните две години", заяви министър Трайков.

Министърът обяви още, че разговорите между НЕК и „Атомстройекспорт“ продължават на корпоративно ниво.

„Имаше среща и вчера. На вчерашната среща колегите от Русия се явиха неподготвени, ние трябваше да им обясним какво е свободен пазар, че българските потребители не могат да купуват на прекалено скъпа цена този ток и руснаците трябва да разделят пазарния риск от осъществяването на този проект“, обясни Трайков.

Министърът не изключи връзка между повишаването на цените на горивата и строежа на АЕЦ "Белене", но зави, че няма аргументи за подобна връзка.

"Не изключвам нищо, просто няма аргумент или факт, който да ми позволи да кажа, че има такава директна връзка", заяви той.

След това той успокои, че в страната има достатъчно горива на склад, за да се компенсира отсъствието на Лукойл от пазара, а дори може да си позволи да съществува и без него.

„На този етап няма основания за поскъпване на горивата и държавата ще реагира при всеки опит за спекулация с цените“, заяви Трайков.

„Аз се надявам, че компанията ще успее да направи необходимите инвестиции, да монтира измервателните уреди и в реалистични срокове ще може да кандидатства отново за лиценз“, заключи министърът на икономиката и енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Предлагам нощувки квартири в Свищов и Белене-0885091247
64
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
da vi sprat vsichko ,ta da tevidim togava kade ashte hodim i kriesh.
63
2
 
2
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Час по-скоро тези престъпници и некадърници трябва да влязат в затвора!Освен да рушат и крадат за нищо друго не стават!За две години увеличиха безработните с 500 хил.,откраднаха 4 млрд от резерва,затвориха Кремиковци и Нефтохима, спряха АЕЦ Белене и нефтопровода,предстои да затворят и АЕЦ Козлодуй,за 6 г един завод за отпадъци не могат да започнат да строят!Още веднаж се доказа,че партийно-комсомолската ***, подготвена в АОНСУ и управляваща ни вече 22г ,е вредна за държавата.БАСТА!
62
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 12 години
НЕК срещу паметника на съвеЦката армия няма да застане,,камо ли срещу "Атомстройекспорт"!
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО ТРАИКОВТАКА Е ,ЗА КОИТО МИСЛИИ СЕГА ЦЕНИТЕ МОЖЕ И ДА ПАДНАТ
60
0
 
8
 
! Отговори
Statoil - Estonia преди 12 години
Привет от Естония! Тук литър бензин 95 днес по бензиностанциите струва EUR 1.245 (2.45 лв.). Средната брутна заплата за страната е EUR 800, а минималната е EUR 280. Да живеят най-ниските цени в България в целия ЕС!!!
59
0
 
8
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Със или без АЕЦ Белене ние гражданите ще продължаваме да живеем в мизерия и да си плащаме тока без да има значение имаме ли пари или не.Тока за крайният потребител никога ,никога няма да поевтинее. ако ще да построим и 100 АЕЦ-а.
58
1
 
3
 
! Отговори
ПОБЕСНЯЛ до 56 преди 12 години
шемето си зле,колко ти е заплата бе ''господин европеец'' че бензин по 3 лева,да не взимаш 3000 евро заплата случайно,аман от омотани души в тая държава
57
4
 
4
 
! Отговори
Kerin преди 12 години
Руска ***.
56
3
 
5
 
! Отговори
Торба Лъжи преди 12 години
Всяко нещо, което представител на Бойковото правителство изрече, после се опровергава...Не ви вярвам !
55
4
 
4
 
! Отговори
Стафан Стамболов преди 12 години
Пич, дръж се, че да не станем евтина *** на Путиния. Дръж се!
54
2
 
9
 
! Отговори
баш европееца преди 12 години
Трябва ни бензин по 3 лв., за да се почустваме най-накрая и ние европейци.
53
3
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
И тоя реве за парче от тортата...Франция зависи от Русия и сарко е в много добри отношения с тях,така че това ликенце ще падне лошо от високото,ама и голем залет е взел,дано само народа не му плати сметката...
52
4
 
8
 
! Отговори
TATO преди 12 години
Иска дял ликето и използва служебното си положение.не мисля че руснаците ще му отпуснат и 1 акция ...Смешни са...
51
3
 
12
 
! Отговори
777 преди 12 години
До 888.Атомстройекспорт строи по целия свят, а светът е пазарен.Или си мислиш че Турция е социалистическа и просто е казала "елате да строите у нас АЕЦ"ей тъй заради черните очи на някого ли?Но Турция ще си им продаде земя, ще им вземе парите за да строи, работещите в двете атомни ще си получават оттях парите, държавата ще си получава техните данъци, ще си получава евтиния ток...А вие гладни дрипльовци ще се облизвате да си се подхвърли кокал, но оглозган
50
4
 
3
 
! Отговори
Для haha преди 12 години
В сайте теперь находится толко один комунист.Зря!Некаму с кому перекажешся.А Трайча говорить правду.Росия всем надаела!
49
3
 
6
 
! Отговори
XA XA XA XA XA XA преди 12 години
Искаме бензин за 1,50 евро =3 лева като европейците...На вън руснаците...
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вон руских болшевишких гадьi из красную Болгарии!Вон все евреев которьiх пришли здес из Одессьi и Херсона!Марш в Израеля!
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този посрю на снимката пак се прави на велик (некадърник!).
46
1
 
6
 
! Отговори
FRANCE преди 12 години
Във Франция бензина на TOTAL и останли е 1,50 евро= 3 лева..Да изгони руснаците защото европейците ще идават да си пълнят колите на наш гръб,а ако дойде TOTAL ще ни е по скъпо 3 лева литъра но европици няма да идват