Ответен удар срещу "Лукойл"

Митниците обжалват, Трайков пита КЗК за керосина
Обновена: 3 авг 2011 15:42 | 3 авг 2011 11:36,
356
Ответен удар срещу "Лукойл"
Снимка: Булфото

Агенция "Митници" вече обжалва решението на съда, с което беше върнат лицензът за управление на данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от ведомството.

От своя страна пък министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще сезира Комисията за защита на конкуренцията дали доставчикът на керосин за летищата (Лукойл Авиейшън, чийто лиценз не беше отнет) има господстващо положение и не си изпълнява функциите.

„От мотивите на съда научих, че една от причините да не се допуска предварително изпълнение е, това че доставчикът на керосин е казал, че ако не работи Лукойл, няма да има керосин за самолетите. Това е компания, която може да си купи керосин откъдето иска“, мотивира решението си министърът пред БНТ. 

„И аз се питам доставчикът на керосин ли не си изпълнява задълженията, тъй като има господстващо положение. Или доставчикът на доставчика има господстващо положение, с което се злоупотребява“, добави Трайков. 

Той  уточни, че няма отношение към съдебната битка между Агенция „Митници" и „Лукойл", а само към пазара.

Направено е всичко възможно, за да функционира пазарът и да няма ощетени потребители.

„Гориво има колкото искате и в България, и около България", допълни министърът.

Според него е имало период на несигурност около решението на съда, тъй като  вносителите не смеели да внасят големи количества, защото с връщането на лиценза Лукойл пак влезе на пазара.

С решението си съдът казал на останалите, че е „по-добре да не внасяте много, защото големият играч е отново на пазара“.

Според Агенция "Митници" административният съд неправилно е приел, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите.

Още по темата
При внимателния прочит на договорите продавачът е "Лукойл България" ЕООД, което е друго дружество, посочват от агенцията. 

Агенция "Митници" смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита.

Съдът игнорира и обстоятелството, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим "отложено плащане на акциз", посочват от агенцията.

Оттам заявяват, че отнемането на лиценза, респективно спирането на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" е закономерна последица от неизправното поведение на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
1
 
2
 
! Отговори
Kockata преди 12 години
abe do koga shte gi durjat teq monopolisti ,a uj sme demokratichna durjava sushtoto kato sus zdravnata kasa pravqt kakvoto si iskat derat naroda zdravo
294
6
 
4
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Oт Лукойл-а се мислят за големи тарикати и нищо чудно да си бяха продължили ако не бяха от ГЕРБ да ги разбутат.Браво на Трайков!
293
2
 
2
 
! Отговори
Архангел преди 12 години
До 286 С какво ти е навредил на теб и на такива като теб Борисов? Желаеш да ти работят хората без договори, да ги уволняваш когато си искаш,да не ти е свързан касовия апарат към НАП,за да не плащаш данъци,да не "чукаш"касови бележки,да кзчаш джип за сметка на здравето на работниците си или да почиваш в луксозната си вила построена от строители които са ч направили за сума с която не могат да изхранят семействата си,а камо ли да си плащат осигуровките.Това ли е проблема ти?
292
2
 
2
 
! Отговори
Амидала преди 12 години
Не смятам, че отговора агенцията може да се нарече удар. Това са действия показващи ни, че на първо място е закона. Вярвам, че съвсем скоро тези размирици ще се прекратят чрез вземането на най-правилното решение.
291
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКА НЕФТЕНА КОМПАНЯ !!!е, герберастките простотии и тиквеници край нямат.
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като се уплашиха ...
289
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По този начин обясниха защо Лукойл може да работи без да оборудвал данъчните си складове съгласно закона.Как иначе да го обяснят.Правиш един скандал за да прикриеш друг.
288
0
 
3
 
! Отговори
pif преди 12 години
ZAKACNQLA PROVERKA.ZA6TO LI?
287
5
 
4
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Браво на министър Трайков. Така трябва да се действа - има ли съмнения за нередност трябва да се прави проверка! С подобни адекватни и навременни действия икономиката ни няма как да не прогресира!
286
3
 
8
 
! Отговори
avenger преди 12 години
Правителството ще се справи и с този проблем, както до сега са се справяли. В последно време се вижда засилена работа в сферата на икономиката, на сигурността, нали точно това искахме. Не виждам с какво се вреди, вреди се на някои определени хора, които са ни повече от ясни. ;)
285
0
 
1
 
! Отговори
Бифш базаджия преди 12 години
Обърнете внимание на тази стара тема и по-специално коментари 9 и 11dnes.bg/crime/2010/08/31/sheihovete-do-edin-v-aresta.97757Повече от две години вървят кражбите и те никога не са спирали.
284
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
правилно,абсолютно калташка стока ни продават лукоилсъсипваме си автомобилите с тяхните ***
283
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 314ти си най-вреден
282
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бийте им шута на тоя лукойл,само *** продават на безбожни цениот австрия зареждам перфектна нафта на същите пари,правя 20% по дълъг пробег и двигателя работи идеалномани те ги тия *** лукоилски
281
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
311, и как точно правителството на ГЕРБ се грижи за това прочистване? Като възстановява безразборното подслушване и доносничене? Като прави национализации? Като връща милиционерщината? Като праща 'заслужилите' комсом... оппа, "Младежи ГЕРБ" на море по партийна линия? Като феновете му непрекъснато ползват тези думички, в жалки опити да им придадат някакъв обиден контекст? Я не се излагай с твоята глупава наивност или наивна глупост (не е ясно кое точно от двете е).
280
12
 
10
 
! Отговори
нови преди 12 години
Борисов *** СИ !!!Ти вече си опасен за мен ,моето семейство и тоя народ ! До сега само ПРЕЧЕШЕ сега вече си Вреден !!!Стига си ни преджобвал ние и без това сме бедни ,с теб още повече!Стига сте ни обезлюдавали за последните 20 години сме минус 2 милиона .Борисов *** СИ !!!-ТИ ВЕЧЕ СИ ВРЕДЕН !!!
279
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА-ХА!от цялата тази игра, на народа ще му писне и накрая ще вземе "ЛИЦЕНЗА" на ДЯНКОВ, ТРАЙКОВ, ПЛЕВЕНЛИЕВ, а може накрая и на Б.Б!
278
2
 
10
 
! Отговори
куцо преди 12 години
- може ли да платя бензина за колата на принципа "отложено плащане" след една година и половина ....:))) щях да забравя ..ако може количеството да го мерим на око
277
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашумялото дело в момента занимава може би много голяма част от ежедневието на гражданите. НО и на нас ни омръзна за това, че някой казва мнението си или остава безпристрастен, да бъде обиждан с "***". За пояснение "комсомолци" отдавна няма, нито пък "другари", но явно все още някой от уважаемите читатели не може да проумее, че правителството на ГЕРБ е първото, което се грижи за прочистването на общественото съзнание от мисли за другарлъка и комсомолството, което превръщаше народа в роби...
276
5
 
18
 
! Отговори
ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО преди 12 години
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, НАРАВО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ КАК ЕДНА РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКА НЕФТЕНА КОМПАНЯ РАЗИГРАВА ДЪРЖАВНОСТТА. ТОВА РАЗБИРА СЕ НЕ Е ОТ СЕГА!