Съдът върна лиценза на "Лукойл". Засега

Митниците обжалват, ситуацията остава същата, твърди Танов
Обновена: 1 авг 2011 14:48 | 1 авг 2011 14:48,
758
Съдът върна лиценза на "Лукойл". Засега
Снимка: БТА

Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решение от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с което е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки, съобщиха от съда.

Заключението на магистратите дойде след жалба, подадена от компанията.

Изпълнението се спира до приключване на съдебното производство по обжалване на решението.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на „Лукойл” значителна или трудно поправима вреда по смисъла на закона и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз.

Магистратите са се съобразили и с обстоятелството, че компанията е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

За „връщането“ на лиценза е повлияло и обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ” ЕАД и „Столичен транспорт” ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво.

Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп”, от което било видно, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

"Ситуацията остава непроменена“, заяви пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Още по темата

„Това решение е на първа инстанция и ние ще го обжалваме. "Лукойл" все още не може да работи като митнически склад", категоричен е Митничар №1. Всички суровини, които използват, могат да си ги купуват с платен акциз, да произвеждат и да си вършат дейността, заяви директорът на Агенция "Митници".

С негово решение от 22 юли се прекрати действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Причината беше, че не са спазени законовите изисквания и не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара.

Относно възможността за преговори с "Лукойл Нефтохим" директорът на Агенция „Митници” беше категоричен: „Тука няма преговори, тука има изпълнение или неизпълнение на законови изисквания“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


758
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
743
0
 
0
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
Правилно, много правилно. На нищо не прилича това решение на "българският"съд
742
0
 
1
 
! Отговори
зедэпэ преди 12 години
Връх на безочието е това решение, като се има предвид, че по ДОПК обжалването не спира предварителното изпълнение, а именно, до приключване на делото се счите, че лицензът е отнет и всякакви действия с него се прекратяват !!!Това АМИНИСТРАТИВНИТЕ СЪДИИ са или НЕГРАМОТНИ ИЛИ ПОДКУПНИ - и в 2-та случая МЯСТОТО ИМ НЕ Е ТАМ !!! Съвсем се компрометира тази НЕЗАВИСИМОСТ НА СЪДА - да, те не зависят от никого и когато издават нищожни решения, никой няма право да им търси отговорност...!
741
2
 
1
 
! Отговори
никой преди 12 години
За да нямат проблеми лукойл, просто трябва да наемат МИШО БИРАТА като консултант при тях и всичко ще е наред
740
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българскип съд е толкова смехотворен,че е най-добре да се замозакрие. Да не го закриеме ние.
739
1
 
7
 
! Отговори
Бре бре преди 12 години
Толкова бързо съдопризводстово!!! Личи си че вече сме с ЕС!!! Браво на ....тук са забърках кого да похваля правителството или магистратите......Остава само да гадаем кой ги мотивира ''независимите'' ни съдии - руският камшик или руските пари ?
738
1
 
7
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Кой казва, че съдебната ни система била мудна? Предлагам определението на САС за спиране изпълнението на заповедта на Агенция "Митници" спрямо "Лукойл" да влезе в Гинес, като най-бързо издаденото такова. Не ви ли обзема чувство на гордост ....
737
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Е, каква стана тя? Кьорфишекът със спирането на Лукойл не изкара и 3 дни. Вярно е казано: "Всяко чудо за 3 дни". Кучетата (журналята) си полаяха и продадоха по някой и друг вестник повече, а кервана (Лукойл) си върви ли върви и хич му не пука ни от закони, ни от митници. Мила родна картинка ... съжалявам за онези, които са очаквали друго развитие.
736
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗДРАВЕЙТЕ *** ЮРИСТИ! БЪЛГАРСКИЯТ СЪД НАЙ-ХУМАННИЯТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ И В ДРУГИ СВЕТОВЕ! ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ ОПРЕЛИ ДО НЕГОВИТЕ УСЛУГИ! ДЕТО СЕ ВИКА - ПАРИТЕ СА СИ ПАРИ!
735
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решение от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с което е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки, съобщиха от съда. В.Т. - АМЧИ АЗ ТЪЙ ГО НАПИСАХ ЧЕ ДА БЪДЕ СПРЯНО ОТ СЪДА , ТОЙ БАЩИЦАТА БОЙКО МЕ НАКАРА ............................
734
0
 
9
 
! Отговори
HD преди 12 години
"Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на Лукойл значителна или трудно поправима вреда по смисъла на закона"Това сериозно ли може да бъде мотив? Значи един убиец също не трябва да влиза в затвора ..щото това ще му нанесе вреда
733
4
 
7
 
! Отговори
zzz преди 12 години
Казах ли ви, че всичко това е цирк! Това е театърът на Борисов да ни залъже, че е демократ и ще посегне и на патрона си Златев! А всичко е добре изчислена машинация преди изборите. Мутрата прави отчаян опит да ни убеди, че не е креатура на Златев. Номерът не мина!
732
3
 
5
 
! Отговори
Дано да четеш това преди 12 години
Танов, ако имаш и капчица достойнство или си подай оставката или си дръж на думата, защото това, което каза вчера (и което най-вероятно съвсем професионално са те посъветвали твоите юристи) е единственото правилно - Лукойл не трябва да работи докато съдът не се произнесе окончателно. Кой те принуди да "слагаш наколенките" и да си плюеш на достойнството. Позор и за тебе и за генералския пагон.
731
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изглежда в България има някаква сила, която работи срещу собствената си Родина...Коя е тя?...
730
0
 
11
 
! Отговори
ДО 739 и 738 преди 12 години
Аз не съм юрист, а вие явно разбирате повече от мене, но как така съдът е преценил, че за Лукойл могат да настъпят големи вреди, а не вземе да прецени, че за една фирмичка изхранваща 3-4 човека и едва свързва двата края няма да настъпят големи вреди, като й запечатат магазинчето (а то като спре всичко свършва и по-голяма вреда няма как да настъпи), защото вентилацията не била изпълнена по проект. Прав човека дето е писал, че за кокошка - няма прошка. Това, уважаеми господа юристи не е правосъдие
729
8
 
1
 
! Отговори
до 738 преди 12 години
Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на Лукойл значителна или трудно поправима вреда ПО СМИСЪЛА НА ЗАКОНА и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз. Всеки е неивнен до доказване на противното, но явно ГЕРБ не мислят така!
728
1
 
9
 
! Отговори
До 733 преди 12 години
Само да спомена на неюристите във форума, че обжалването не спира изпълнението. В конкретния казус, продължаването на дейността на "Лукойл" в разрез с издадената на законно основание заповед от директора на Агенция "Митници" е закононарушение. Правната норма е императивна и не допуска интерпретации, но явно, че се допуска интересите на конкретен монопополистът да бъдат поставяни над закона и държавата. Изводите за законност и държавност би могъл всеки да направи за себе си.
727
4
 
0
 
! Отговори
до 731 преди 12 години
В случая съдът се произнесъл срещу заповедта на Танов за предварително изпълнение, и е постановил че делото за лиценза ще се гледа по същество на 31.08. Така че Танов или да изкара съкратен курс по право или да спре да коментира неща които не знае! Съдът и съдиите нямат вина че Борисов, Цветанов, а сега и Танов не са юристи и си нямат и най малко понятие от право!
726
3
 
13
 
! Отговори
Свидетел на грабежа преди 12 години
Народе!Нима не виждаш, че всичко е един ГОЛЯМ предизборен цирков спектакъл по ГЕРБаджийски сценарий.Много шум за нищо, с цел повдигане падащия рейтинг на премиера и правителството.Очевадно е!
725
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тедоре - като обжалваш - чакат да мине обжалването и тогава те събарят ако обжалването не мине! Ако обекта е магазин - през това време си работи! Танов, Боко и Цоко не са юристи, и хич не им отива да коментират съд и закони! Защо веднъж министър на правосъдието не е коментирал решение на съд, а все разни милиционерски тикви?
724
0
 
10
 
! Отговори
Позор за държавата преди 12 години
"За кокошка - няма прошка, за милиони - няма закони". Народът си го е казал по най-добрия начин. Това, което става с Лукойл само потвърждава народната мъдрост. Жалко и обидно е да живееш в държава, в която "милионите" живеят над законите.