Ченгетата в ЕС - 1300 евро стартова заплата. У нас - ?250

Полицейските заплати тръгват нагоре от 2013 г.
Обновена: 13 сеп 2011 14:26 | 12 сеп 2011 13:23,
242
Ченгетата в ЕС - 1300 евро стартова заплата. У нас - ?250
Снимка: архив Булфото

Около 1300 евро е средният доход на начинаещ полицай в Европа. За сравнение у нас стартовата заплата на униформените е 250 евро, но от догодина се предвижда поетапно увеличение.

Това стана ясно на международната конференция "Сигурност – ключът към бъдещето на Европа", на която беше представено изследване за социалното положение на полицейските служители в Европа.

Според него 1400 евро е заплата за следващото ниво в полицейската йерархия. 2700 евро пък е средното ниво на заплащане за ръководните полицейски длъжности.

Според статистиката полицаят, който се развие, има възможност от началото до края до на кариерата си да увеличи своите доходи със 107%.

„От 2013 г. се предвижда поетапно нарастване на заплатите на служителите на МВР у нас“,  увери зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев по време на конференцията.

По думите му увеличението ще бъде възможно след влизането ни в Шенгенското пространство. Заложени са първо увеличение с 5% и на следващата година със 7-10 на сто, обясни той.

Още по темата

Същевременно МВР не планира намаляване на полицейския състав по границите заради ситуацията с миграционния поток. При необходимост служители от вътрешните шенгенски граници ще бъдат пренасочвани към външните.

Димитър Георгиев коментира, че сега заплащането на полицаите у нас спрямо европейските стандарти е нормално за етапа, на който се намираме. По думите му след влизането в Шенген граничните полицаи ще могат да се възползват от наредба на МВР, която дава възможност за получаване на допълнително възнаграждение съобразно специфичните условия на труд.

Според данните от изследване за социалното положение на полицейските служители в Европа в 80% от страните униформените получават добавки за нощен и опасен труд, както и за участие в специални операции. Средно в европейските държави полицаите работят между 35 и 54 часа на седмица.

Според изследването полицаите в Европа се пенсионират средно 46 години при минимум 16 прослужени години в системата. В 65% от страните в те се осигуряват здравно от държавата.

В 70% от страните в ЕС пък униформените имат законово право на стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
0
 
! Отговори
до 191 преди 12 години
заплата на учител в горен курс , в Швейцария-3000 евро. Наем-2000!!!! от опит знам.
223
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
личи си че и ГЕРБ, с обещания искат да спечелят, вярвате ли им ?
222
0
 
7
 
! Отговори
........... преди 12 години
Личи си, че изборите наближават....
221
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лъжат ги че им плащат,а ченгетата лъжат че бачкат-ми прави са
220
5
 
8
 
! Отговори
Миро преди 12 години
В чужбина полицаите си вършат и работа на наще и това са им много,че спят цял ден по патрулите.Както казва един познат полицай.За това че нищо не правим и ни дават пари за какво да се пенсионирам.Е за тва сме на това дередже
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя на фотото с тая двойна гуша и тия са му много
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на какво отгоре се сравняваме с Европа ? там да не би да има поне един вътрешенминистър, който и да е едновременно с това шеф на предизборния щаб на управляващата партия ? и да си съвместява двете длъжности без да му пука ? ако доживеем някой път да достигнем нивото на спазване на законите и правилата, както в Европа, да се замиалим, ама сме на светлинни години от там...
217
8
 
2
 
! Отговори
AcOrP преди 12 години
Кой те излъга,че 1300 евро е минималната заплата ? И къде??? Няма кво да се лъжем ама ЕУ отдавна не 10х заплатите на БГ може би 3-4 пъти по високи, ама всичко с времето си. В БГ просто никой не заслужава повече пари. Тук остават само некъдърни кадри които нямат шанс да се реализират в областите си зад гранциа.
216
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те 1300 евро ги докарват седмично и то редовие от охранителна. Само да си затворят очите 2-3 пъти с някой наркодилър или някой *** рецидивист и са го докарали. Кат ги докарват понякога и за ден. Кво ми се оплакват. Да взимат и 3000 евро ама да са честни и да не прекриват престъпници и мутрафони.
215
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тенденциозно се повдига въпроса точно за полицейските заплати,а не на тези на лекари,учители,техническа интелигенция?!Замислете се защо има толкова вицове за полицаи-нека най-напред си оправят IQ-то,па ще видим...
214
8
 
16
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Кой в България взема европейски заплати ? Щом за пример ни давате полицая, кажете каква е ефективността от тяхната работа за да вземат повече.
213
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, и аз това попитам,да не би останалите заплати да са на европейско ниво? Тези кюнтoве дори не им се изисква висше образование.А какво да кажат хора,магистри примерно,банкови служители,които вземат по 400 лв заплата,или лекари,които изобщо не вземат,защото болниците затварят. Стига с тези полицаи,има и други хора в тази държава!
212
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То не бе нови униформи,не бяха къмпании,почивки,лаптопи и помощи за децата в системата на МВР,а тъй като работата им е рискова и отговорна-заплащането по-високо от на обикновените граждани. А когато трябва да помогнат на дете,което се дави пред очите им-не били достатъчно компетентни...
211
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само на полицаите ли дохода в Европа е по-голям отколкото в България.Превърнахме се в полицеиска д-ва.Да се оправи икономиката,полицаите не са 1-ви,а съм към края.А *** на тоя *** Борисов всички трезжомислещи хора му знаеме акъла-като на насекомо му е.***.
210
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно, и тия пари са им много даже... нека почнат да си вършат работата пък тогава няма да ми свиди за парите, които ми одържат да им плащат заплатите и да ги угояват...
209
5
 
24
 
! Отговори
какво искате да каже преди 12 години
Че 1300 евро си е възможно най-малката заплата в Западна Европа, значи там вземат минимална заплата, а в България вземат цели 250 евро, което си е средната заплата за страната. Не трябва да им се повишава, толкова им стига.
208
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ами то не само техните заплати са така ,но лек полек ГЕРБ работи за това
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи. средната работна заплата на един обикновен карабинер в италия, е 900 ,евро.незнам за другите държави.обаче ако бг.влезне еврото през 2014 както го иска финансовия министър.това значи.че НЕ,на 250 евро.ще паднат полицайте ами на 150 евро.А. ЗА ОБИКНОВЕННИЯ РАБОТНИК .ПРОСТО НЕ МИ СЕ МИСЛИ.АМА ПРОКЛЕТИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ГО РАЗБЕРАТ ТОВА.КОИТО И ДА СА ТЕ.ЖАЛКО ЗА БЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.
206
15
 
3
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Kaкво чудно има не мога да разбера.При положение, че хора като костов, станишко, дуган и тем подобни окрадаха България кое е чудно, че заплатата е някакви си 250 Евро???Добре че дойдоха ГЕРБ иначе гореизброените щяха да разрушат наппълно държавата!!!
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а какво да кажем за интелегентността на заловените бандюги, тарикати и други готини типове?