Прибират бездомните кучета до 2015-а

Кастрацията да се увеличи рязко, предлага експерт
Обновена: 6 окт 2011 13:41 | 6 окт 2011 13:22,
85
Прибират бездомните кучета до 2015-а
Снимка: архив Булфото

С одобрението на парламента удължиха срока, в който кметовете на градовете трябва да се справят с проблема с бездомните кучета.

Намаляването на популацията и настаняването в приюти на бездомните четириноги трябва да стане до 2015 година.

Според Дамян Илиев, който е главният санитарен ветеринарен инспектор в Агенцията по безопасност на храните, основната пречка при изчистването на проблема с популацията от бездомни кучета идва от скоростта, с която се кастрират четириногите.

Общините с адекватни действия, които решават проблемите с кучетата си, са не повече от 4-5, обясни Дамян Илиев.

„За мен броят на местата за кастрация трябва да се увеличи рязко. Днес в София да се кастрират 200-300 кучета, а не 20 или пет”, коментира в кулоарите на Народното събрание Илиев.

Мнението на експерта е, че в един голям град като София броят на ежедневно кастрираните животни не е достатъчно голям.

И в момента законодателите са предвидили глоби, които Агенцията по безопасност на храните да събира от кметовете, които не решават този проблем на територията на своята община.

Санкцията за едно куче може да бъде от хиляда до две хиляди лева. Проблемът с огласяване на събраните и наложени глоби идва от факта, че самите глобени трябва да се съгласят имената им да бъдат огласени.

„В една преписка съм подписал над 200 писма дали контрагентът на наказанието е съгласен да бъде обявен, защото такъв е законът”, обясни Илиев.

Така на доверие Илиев обяви, че броят на глобените е над 10, като на някои места в страната има повторно наложени санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
hristova преди 11 години
obicham jivotnite i prirodata i sam ekolo no vsiako neshto da si znae miastoto . pishete samo za sofia a ne znaete v provinciata kakvo e.imam sin na 6 odini , koito vodia vseki den na uchilishte zaradi ulichni kucheta ne moa da otida na rabota zaradi tiah .nito kmetat na seloto nito niakoi dru moje da kaje na komshiata da si varje 7 te kucheta koito ima napravete neshto zashtoto niamam pravo da i zastreliam. molia vi.. s.brenica obsh.kneja obl. pleven
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще кастрирате бездомните-а хората, които си пускат кучетата на "свобода"?Как ще накарате тях да спрат, как ще ги накарате те да си кастрират любимеца,за да не пускат кучилата си по улиците?От всичките 20 кучкаря в квартала, които познавам само моето е с чип и регистрация в общината.А като разберат,че и предстои кастрация ме гледат едва ли не като убиец.Когато се промени нашият манталитет,когато се замислим повече за околните и заобикалящата ни среда, тогава може и да се променим нещо.
82
0
 
5
 
! Отговори
ЦВЕТАН ШЕСТИ преди 12 години
ТРЕБЕ ДА ИМ СЕ РАЗРЕШИ НА ТЕЗИ КУЧЕТА -ЕВТАНАЗИЯТА ,то тяхното не е живот
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обърнете внимание на подзаглавието "Кастрацията да се увеличи рязко, предлага експерт". Аз мисля че в някаква голяма и луксозна стая стоят ескперти, специалисти и мислители и дискутират по въпроса. Един казва да се увеличи кастразията рязко, друг предлага да се увеличи, ама не така внезапно, да не се сецнат отведнъж и така нататък.Накрая някой от мислителите след много мислене задава следният въпрос:"А като ликвидираме проблема с бездомните кучета, що ще правим всички ние ескперти с кабинети?"
80
4
 
5
 
! Отговори
80... преди 12 години
80- Ти си садист, тук не сте никак малко !!! Цялата ви " държава " е просмукана от кръв и садизъм !!! Вие сте изверги !!!
79
4
 
7
 
! Отговори
ДА НА УБИЙЦИТЕ НА.. преди 12 години
рецепта:кило обелена наденица или кренвирши се накисват за една нощ в литър антифриз. На следващия ден се подхвърлят на *** и след 8 часа те навирват весело лапи и се преселват във вечните ловни полета );
78
2
 
2
 
! Отговори
гого преди 12 години
а 2016 започват да ги пускат
77
7
 
6
 
! Отговори
НЕ НА УБИЙЦИТЕ НА.. преди 12 години
Твърдо и категорично НЕ на убийствата на кучета !!!
76
0
 
10
 
! Отговори
Пепа преди 12 години
Още в началото на промените, се отпускаха едни милиони левове, за да се кастрират и обеспаразитят улчните кучета ,но уви.От 90 година навсякъде има безстопанствени кучета и бълхи и не можем да се оттървем .
75
0
 
8
 
! Отговори
Blabas Asdfasd преди 12 години
Проблемът е в хората, не в кучетата...и съответно в нежеланието на първите на решат проблема, защото имат пряк финансов интерес да има колкото е възможно повече бездомни кучета.
74
0
 
9
 
! Отговори
V6 преди 12 години
Според мен този проблем е нерешим заради НЕмислещите "грижовни" човешки същества, които редовно пускат на улицата част от поколението на домашния си любимец, вместо да платят за кастрация
73
4
 
6
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Христова на теб пък кой ти каза,че България е цивилизована държава? Аз пък не искам да се разхождат наркопласьори,бандити и мутри по улиците,кучетата не ми пречат!
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ъъъъъ......На предните избори не обещаха ли да ги приберат до 2011?
71
3
 
4
 
! Отговори
Hristova преди 12 години
PRAVILNO !! Nikade v zivilizovanite darjavi , ne se razhpjday bezdomni kucheta !
70
2
 
7
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Доколкото знам в Лондон ако се залови животно, оставено на улицата има 20 дни, за да си намери нов стопанин. Евтаназира се само ако е доказано агресивно, иначе си има приюти за тази работа.
69
0
 
17
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Нямам нищо против животните, но вечерно време в нашия квартал, особено последните месеци е страшно - всяка вечер минават глутници пред блока, понякога и бой става помежду им. Най-вече след 0 часа докъм 3.Незнам, но ако по това време се наложи да се пробере човек, направо ме е страх.Интересно, същите тези кучета през деня ги няма никакви - само тукашните 3, които спят по цял ден в градинките.Мисля, че кастрацията е задължителна - няма да го има това поведение - да се събират след женска!
68
3
 
15
 
! Отговори
поля преди 12 години
Софиянски искаше да ги изтреби, ама содомитите не му разрешиха
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** барабар със собствениците, които са ги изхвърлили...
66
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aбе нали има закон за хората ако утрепеш някое бездомно псе,колко ухапвания има и от бездомни и домашни *** на хора.Как в другите държави ги няма псетата по улиците?Там ако лично или бездомно псе ухапе човек или дете цялата държавна машина се обръща срещу отговорните институции и режат глави.Тук явно министерството смята че в България хора няма,има само кучета
65
3
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Спокойно могат да обещаят и за 2115 "Мъжко е да обещаеш,/преди избори/ човешко е да не ги изпълниш /след избори/". Обещанията, "кучета ги яли"...