Нов скок на парното от 1 януари

Причината е акцизът за метана от Нова година
Обновена: 11 окт 2011 14:43 | 11 окт 2011 14:40, Красимир Ангелов
165
Нов скок на парното от 1 януари
Снимка: Булфото

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Още по темата

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Следващия път като скочат доматите, парното ще скочи заедно с тях, защото в стола на топлофикация ядат много салата.
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди поскъпна заради газта. От първи януари заради метана. В ТЕЦ-а гледам влизат вагони с мазут. А уточнете накрая с какво се топлим.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в хармония живеем всеки дени чакаме ний вечно от ЕС да го ядемс хармония изпълнен е живота тукнадупени стоиме за да ни го ..........
154
0
 
4
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Ще скача, ще скача - докато стигне рекорда на Стефка Костадинова, има още да скача.... Като гледам, май това чакаме да стане?!....
153
1
 
12
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Знам че ще ме изтриете ама да си кажаДа ви *** *** майчина и Топлофикация и ВиК и Енерго и Български политици.Да го набия на маиките ви в кривото гърло и да ви *** на гробовете пресни.Вода да газите и жадни да ходите и хлеб да нема кой да ви даде.Кьорави да пойдете *** тия изклесяци *** къде баща ви ви е правил с обратното на ***.
152
2
 
2
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА... преди 12 години
ВЕЧЕ НЕМА БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ ,СИРЕНЕ -2лв.ЛУКАНКА 5лв. И ПАРНО 50лв./год!НА СЕЛО , ВСИЧКО Е ..БЕЗ ПАРИ , АМА ТРЕБВА РЪЧИЧКИ...!..И ПРИ КАПИТАЛИЗМА Е ТАКА---КОЙТО НЕ РАБОТИ , НЕМА ДА ЯДЕ!НИЕ ОТ ПАРТИЯТА , ОБАЧЕ....ПОНЕЖЕ РАБОТИХМЕ ЯКО ...50г.,-СЕГА ШЕ ПОЧИВАМЕ И САМО ШЕ УПРАВЛЯВАМЕ....!ВИДЕХТЕ ЛИ , КОЙ КАРА ТРАМВАЯ.....ТЕ ТОЯ , ШЕ ВИ ИЗВОЗИ , ПАК....????!!!!
151
0
 
17
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Хора ВСИЧКО Е ИЗГУБЕНО,носете си новите дрехи,яжте,пийте и се събирайте с приятели,че току виж тея от ЕС и нашите *** вземат да ни събличат като сме с нови дрехи,започнат да ни влизат по къщите и ако на масата имаме повече от 1 хляб и ракия ще ни ги вземат,обявят,че сбирка от трима и повече човека е заговор против тях и ЕС.Натам отиват нещата.Много лоши неща идват от алчност,лошото е,че целият свят вече е прекалено алчен.Аз съм реалист-нещата ще стават все по-зле,без изгледи за обратното.
150
0
 
6
 
! Отговори
boro преди 12 години
Дааааа,трябва да изпълним квотата към ЕС,дано само следващата квота не е одупване към ЕС.
149
0
 
5
 
! Отговори
ГРОБ преди 12 години
Така е при нас. Нема лабаво.
148
0
 
10
 
! Отговори
ot men преди 12 години
Наистина откакто сме влезли в евросъюза ни синхронизират като безмозачни кукли на конци.Дори и алкохола щяха да зараняват да се произвежда в домашни условия.Да не говориме за големите неща - като продажбите на традиционни ястия и меса като кибапчетата.По лощо е че ни дават стотинки а пък изискват НАЛОГ данък от нас като ВАСАЛИ.А какво ни даде в замяна евросъюза ЕДНА ГОЛЯМА КРИЗА И ИКОНОМИЧЕСКА И политически *** подмолни мишки като Борисов ит.н хора ,приятели и господа
147
0
 
2
 
! Отговори
DO DR.BORISOV преди 12 години
TUK S E PODVIZAVASHE EDNO GOVEDO NARE4ENO STRANDJATA.KUDE SI BE MAMUL?ZA6TO NE KAJE6 NE6TO V ZA6TITA NA GNUSNITE HORA OT GERB? *** SI TI STRANDJA, PLATEN ***!!!!ISKAM DA DOJIVEQ MOMENTA DA VIDA TOZ IZORD BORISOV PARALIZIRAN, JIV NO PARALIZIRAN, KAKTO I KOHORTATA MU LUJCI.BOJE., POMOGNI NI DA POLU4I NEKOI UDAR I DA SE OTURVEM OT TOVA ZLO BORISOV.ISKRENO TI SE MOLQ!!TVOQ ANI KRUSTEVA
146
0
 
2
 
! Отговори
Do.dr-te ot GERB преди 12 години
mnogo molia drugarite ot gerb, zashtitnicite na tova omrazno za horata pravitelstvo da napishat po edna dobra duma za da si zasuljat porciikata za dnes, za vuhvalata na na edin tupak na N-ta stepen obgraden ot desetina poslushnici!!Kude ste zashtitinici na demokraciata, nali beshe garantirano ot GERBI kakvo ni garantirahte se vidia.Mizeria, bezranbotica, korupcia , unishtojavane na tova koeto be ostanalo ot triglavata lamia.Pishete gerberci, pishete neshto v zashtita, molia!!!!!!
145
0
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 148.Ах,ако знаеш колко много ми се искаше да се шегувам,но за наше общо съжаление в по-долните ми коментари няма нито едно нотка шега бъди убеден.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес казаха че ще има и скок на горивата от 1 януари.И не се знае как ще се отрзи на цените...сетете се сами.Гласуваите пак за Герб за да ви ДОЗАРОБИ...!!!
143
0
 
2
 
! Отговори
BRAVO GERB! преди 12 години
NEKA BLAGODARIM NA GERB, NA DR,BORSOV I DR,DQNKOV, KAKTO I NA SLUGATA CVETANOV.TE NE SE INTERESUVAT KAK HORATA 6TE PLA6TAT, DREME IM, I TUK IMA NQKOLKO TIKVENIKA KOITO IM CELUVAT ZADNICITE NA TEZI ZLODEI KOITO OPREDELENO POGUBVAT BULGARIQ.NI6O NE SE NAPRAVI SRE6TU KRIZATA, NI6TO!!SAMO DUMI I REZANE NA LENTI.SEGA I MAGISTRALITE NE 6TE NAPRAVQT I KAKVO NI ZAVE6TAHA?EDIN DEVBEL I GOLQM H-I ZA CELIQ NAROD.MISLQ, 4E E KRAINO VREME DA GI IZRITAME TEZI NAGLECI I DA DOKARAME PROFESIONALSITI, NE PARTIICI
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голяма хармония цари в тази държава, браво, да продължаваме да хармонизираме
141
0
 
1
 
! Отговори
С пари и баба знае преди 12 години
Какви са тия 4,77% , поне с 47,7% трябва да скочи , какви са тези дребни сметки . И какви са тези банкови лихви 12% я бързо тройно повече 36% като на месния лихвар , аматьори . Няма ли какво да ядат , ми няма да ядат , нямало хора , ми няма за кво им са ***, това си е пълна нирвана , даже голи и боси трябва да са хармония му емайката .Природосъобразно разбираш ли.
140
0
 
3
 
! Отговори
коментар 145 преди 12 години
Ти се шегуваш, но всъщност младите хора са много болени.
139
0
 
7
 
! Отговори
daniel преди 12 години
най-добре ще е да не се ползва и плаща за парно. и ще видите как цената му ще падне.. има и други начини за отопление
138
0
 
6
 
! Отговори
:-))) преди 12 години
Спf,eo мен, трябва да променим климата, само два сезона пролет и лято.