Нов скок на парното от 1 януари

Причината е акцизът за метана от Нова година
Обновена: 11 окт 2011 14:43 | 11 окт 2011 14:40, Красимир Ангелов
165
Нов скок на парното от 1 януари
Снимка: Булфото

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Още по темата

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 12 години
Благодарим ти, Герб !
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 -Ти пък!? Май се имаш за умен!? Това ли ти говорят духовете като си гледаш празната чинийка:))))) да те е.. в простата кифла!
115
0
 
15
 
! Отговори
дон преди 12 години
Миналата година постна пица,тая година само с кутията от пицата.Мони ,мони,мамин златен педерастттт,колкото повече вдигате цените на всичко,толкова по-малко пари ще останат за данъци и такси.Догодина сме фалирали и ние,ама ние не сме Гърция,няма да има кой да ни налива парички.Тогава ше ядете всички ГРОБаджии бахура
114
9
 
2
 
! Отговори
108 преди 12 години
113Тази "икономика" къде я учи??За това сте гладни защото такива индианци като теб дават мнения за щяло и нещяло.А кой е умен и кой глупав.....живота казва.Дано да има какво да ядеш тази вечер.Месо едва ли но поне картофки......
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Многократно съм чувал, че "Булгаргаз" харчат много, за външни услуги /боядисване на тръбопроводи в частност/и други подобни фиктивни разходи! Та питам др. Семерджиев, тези разходи, как им ги утвърждавате, та досега с по-ниския акциз, ценита на газта са по-високи, от цените в други страни, с виския акциз?
112
1
 
8
 
! Отговори
коментар 113 преди 12 години
Това се знае от кога? Когато се увеличат заплатите се увеличава покупателнасата способност на хората. Тогава бизнеса е добре и се отварят нови работни места. Намалява се безработицата.... колелото се върти кой не знае за това и че всичко е взаимно свързано по между си. А добръ ден.... малко да беше прочел тук там
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 108: ***, това в България пазарна икономика ли е бе ? В коя държава с пазарна икономика плащат официално мин. заплата и бутат под тезгяха неофициално друга сума. Лъжат работещите, лъжат и държавата! Къде виждаш търсене и предлагане ?! Какво свободно договаряне бълнуваш? Рекет и терор върху хората! Това ли е пазарна икономика ?
110
0
 
15
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Нещо герберастите пооредяха...Странджа,къде си ? Драсни някой бисер та да ни сгрееш душите.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
114 - Не му обяснявай! Некадърника винаги ще си е некадърник!
108
2
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
До 108 (*** по-долу)Нама да вдигнат заплатите точно заради такива *** като теб, дето разсъждават така и се кефят да им е гадно. Ако един работодател не разбере, че повишавайки заплащането получава по-качествени работници и в същото време генерира покупателна способност, няма да му върви бизнеса. На кого ще продава стоките, които произвежда, щом населението не може да отдели пари да си ги купи? Ама това е твърде дълбока мисъл за такива като теб...
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да ходим в Северна Корея, като тя ще дойде тук? Тогава вие му мислете!
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само така! Газ на цените нагоре:))))
105
3
 
1
 
! Отговори
108 преди 12 години
Това беше за 103И не забравяй че един път минеш ли границата там ИЗЛИЗАНЕ НЯМА!!!
104
2
 
1
 
! Отговори
коментар 107 преди 12 години
Тези роби ,кога ли ще приключат и те. С тези прокобски пожелания. Кой знае какво им на тези роби? Най- е готино да ти се върне, като на бумеранг.
103
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе баламурник това да не ти е социализЪма,а?!Заплатата ще ти вдигнат когато няма кой да наемат на работа на тези нива на плащане.ТОВА Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ.СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ.За плъхове като теб мястото е Северна Корея.Ще имаш ГАРАНТИРАНА заплата =шепа ориз на ден.Хващай пешехода и ЗАМИНАВАЙ незабавно!
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека ви е гадно робииии.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Урааааа
100
1
 
18
 
! Отговори
ГЕРП преди 12 години
Ей материял , очаквай още изненади !
99
0
 
7
 
! Отговори
коментар102 преди 12 години
Е как къде на екскурзия с пенсийката в Мармарс, Карбиските острови нещо Палма де майорка Дубай джи- биджи.
98
0
 
20
 
! Отговори
селянин преди 12 години
И да не забравите да намалите пенсиите ,че хората се чудят къде да ги харчат толкоз пари.