Нов скок на парното от 1 януари

Причината е акцизът за метана от Нова година
Обновена: 11 окт 2011 14:43 | 11 окт 2011 14:40, Красимир Ангелов
165
Нов скок на парното от 1 януари
Снимка: Булфото

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Още по темата

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ГЕРБ не му трябва народ, трябват му пари! Да живее ГЕРБ!
76
3
 
11
 
! Отговори
666 преди 12 години
Климатик му е майката, народе, *** за Топлофикация!
75
2
 
1
 
! Отговори
ББББ преди 12 години
НОВ СКОК..ВСЕ СКОКОВЕ..КЕНГУРУ БЪЛГАРСКО-НЕ АВСТРАЛИЙСКО!! АВСТРАЛИЙСКОТО Е ЕХЕЕЕЕЙ-КЪДЕ НАЗАД! НАЗАД ПЪК ВОДЕЩА СТРАНА И ДЕМОКРАЦИЯ В СВЕТА! А БГ КЕНГУРУТО Е НАПРЕД..СИЛНО,МНОГО СКАЧА!! КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!! ХАХА..ВИЖДА СЕ ЧЕ ПАРНОТО ,ЕЛЕКТРОТО,ГАЗА И Т.Н. ВСИЧКИ ВСИЧКОВИНИ В БГ НЕ СА ЧЕРВЕНИ,НО ЧАК ПОСИНЕЛИ И ПОСИНЯВАТ И СУРАТ И *** НА МАЛОУМНОТО БЪЛГАРСКО ***..ПРАВО ДА КАЖЕМ,КРИВО ДА СЕДИМ! И АЗ КАТО ЕДИН ПО-ДОЛУ-АЛО,СОФИЯНЦИТЕ ВЕЛИКИ,КАКВО СТАВА ,БЕ..ВСИЧКО Е ОК,НАЛИ..ПЛАЩАЙТЕ!!:-))
74
0
 
16
 
! Отговори
олигарх преди 12 години
БУХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХААХАХ...!!!!Още пари ми дайте, народе, още ...САМО ГЕРБ !!! САМО ГЕРБ !!!!!
73
0
 
2
 
! Отговори
към коментар №66 преди 12 години
Ха- ха- ха, ходи и прекопай градината ха- ха, да не ти измръзне за зимата, че какво ще ядеш? Нали с една крава нищо не може се изкара? Ха- ха, като ти измръзне всичко или ще я карате на консерви? Ей, пари за едно ядене не може си докарат? Нали?! То гори много винаги може да ходиш и да отсечеш някое друго дръвце ха- ха..... Какво им плащаш? Ха- ха- ха....Пари за едни дърва не може си докарате! Ха- ха- ха....
72
0
 
1
 
! Отговори
timi преди 12 години
porednata tupotiq na dqnkov e tova
71
0
 
12
 
! Отговори
George преди 12 години
Хора, отказвайте се масово от парно! Това е ГРАБЕЖ и по традиция пълни партийните каси! За това монопола е така яко бетониран и никой не може с пръст да го пипне! Масов бойкот, неплащане и отказване от ТЕЦ!
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА ФАЛИРА!!!ДОЛУ ЧЕЗ!!!Молбилните оператори да се санкционират веднага или да намалят цените!!!!Ако аз имам задължения веднага ще ми гисъберат принудително, за топлофикация обаче няма никакви санкции. Нсика ефективност, стара технология, кражби, далавери на гърба на гражданите които си плащат сметките!СТИГА ЛЪЖИ!!!
69
0
 
7
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 12 години
*** българоубици, видовден идва !!!
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак гласувай за Магистралните разбойници!
67
0
 
10
 
! Отговори
лапайте до гроб! преди 12 години
лап-лап ***,лап-лап ***..водно колело! парново,газово,електро и т.н. колелета! въртете ***..педалиии!!видяхте ли колко лесно и просто е да се управлява в ***??Надуваш ценичките-никога намаление-само надуване,нагоре! хаха,така и аз мога,така и последния клошар уличен може!!за какво са тогава големите надувки за експерти,анализи?!Някога намаление в БГ да е имало?***-и народа,и горните,***!едни и същи са,една попара е това-никога не изстива тя,винаги пари но...по ***!
66
0
 
11
 
! Отговори
ПРОСТО БЕЗОБРАЗИЕ!!! преди 12 години
Ако още някоя подобна новина ми сервират тия, казвам на управляващите, че няма да видят гласуване през крив макарон!!!Ама защо всички са се наговорили да мачкат и да тормозят и да се гаврят с българите.ДОКОГА ПИТАМ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОЗИ ГЕНОЦИД????!?!?!?!?!?!?!!?!КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ!!!????КАКВИ СА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК, ПАРНО, ХРАНА!!!????Какъв процент от заплатите си българите харчат за храна? Колко им остават за спестявания, почивка и т.н.!!!??Тия министрите знаят ли къде се намират!!?!?
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ АЗ ИЗБРАХ ТЕЗИ ***!Който ги е избирал ДА СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА!!!!!!Набити на КОЛ пред парламента всички избиратели на ГРОБ.Боко НЕ Е ВИНОВЕН!!Той сам не се е избрал.ВИЕ *** ГО СЛОЖИХТЕ ТАМ.
64
4
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Кво ви става бе,софета.Нали все се биете в гърдите, че сте столичани,а не провинциалисти (да не говорим , че повечето от вас ходите на море или на екскурзия в провинцията).Да не би да се уплашихте, че няма да може да си плащате парното?Срамота,да не успеете да изкарате пари за едно парно...:) ха-ха :) Столичани :)
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и всяка седмица да ви го вдигат пак ще си траетерая сте
62
0
 
17
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 12 години
нашата партия ви позволява да ви останат пари на края на месеца само за малко хлебче без кюфтенце. И солчица може малко. И водичка, ама не минерална, а от чешмата....А? Нямате пари да си платите водата ??? СОРИ, без водичка !!!... тъкмо ще се разходите до Горна Баня да си наточите минерална, да подишате чист въздух, да се разходите...здрав дух, здраво тяло....нали бе ЕЛЕКТОРАТ ???!!
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като видяхме първият човек в света, който се взриви сам, защото герберите му спряха лекарствата, то какво ли ни чака още при Боковото управление!
60
0
 
17
 
! Отговори
Def преди 12 години
А Ес не иска ли да хармонизираме заплатите, пенсиите и детските надбавки с тези в Западна Европа?
59
0
 
15
 
! Отговори
??????? преди 12 години
Пак ще има самоубийства. Колко ли ще са до края на този месец?
58
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 12 години
СВЕТЛЬО ВИТКОВ ПРЕЗИДЕНТ