Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН

Няма обаче да спрат да изготвят прогнозата за времето
Обновена: 12 окт 2011 15:00 | 12 окт 2011 14:00,
139
Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН
Академик Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Метеоролозите, сеизмолозите и учените, извършващи мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна заплата до края на годината, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средствата.

Месечното им възнаграждение ще стане 540 лв., обяви председателят на академията акад. Никола Съботинов.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за Академията за 2011 г. от 59 млн. лв. "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН.

В него Георги Корчев е описал тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето".

Те обаче ще продължат да работят по една седмица месечно "без заплати" до края на годината, защото извършват важни дейности, а и БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, обясни акад. Съботинов.

Той каза, че от началото на 2011 г. всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства.

Още по темата

“Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление”, добави акад. Никола Съботинов.

Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 млн. лв. за 2012 г.

“Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 млн. лв., учените ще решат дали да участват в протести”, обяви акад. Съботинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
32
 
! Отговори
читател преди 12 години
на чалга обществото не му трябва ни наука, ни образовани хора. Важното е певачките да са по-голи.Докато дойде земетресението, болестите, заразите, наводнението, Фукушима, и още много други изненади.А умните хора се изнасят навреме - за сега БАН е лидер в това отношение. Който работи там, може да работи навсякъде в Европа, и то не като келнер или бояджия. За разлика от онези с чалгата.
119
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След време ще се срамуваме от такива действия.Резултатите ще се видят след години ,когато Герберите вече не са оставили нищо в Държавата.
118
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Чалгария не и трябва наука,важното е Боко да не изтърве коня и народа да му играе.Но тя чалгата не е от вчера - Станишев е виновен,Костов и тройната.
117
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво браво, кранчето напълно да се затвори
116
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА идат при ГОЦЕ -той да им даде пари ! Свърше вече държавната хранилка !
115
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Феодалните търтеи подочуха, че Дянков иска да даде повече пари за образование и култура и те веднага изпълзяха от дупката си. Намеренията за повече пари в образование не са свързани с бастуните в БАН"
114
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след като тв мет, който е частен метеорологичен офис може да се самоиздържа, банаджии, като са умни учЕни да намерят и те начин. а не само да реват и да чакат наготово.
113
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да идат да плачат на рамото на ГОЦЕ ,нали са комунги ...ама им свърши царуването !!! Адиос БАН !
112
2
 
18
 
! Отговори
onzi преди 12 години
Ами да напуснат, щом не им стигат парите. Винаги могат да отидат да берат ягоди в Англия. А после като ни прасне едно яко наводнение, ще разберат дали е имало нужда от тях и защо сега трябва да им дадат малко повече пари..
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За милиционерите само, за да ви подлушват може 100 млн. лева, нали? А за образовани не може!
110
1
 
22
 
! Отговори
Гербер преди 12 години
Не ни трябва БАН! Пари за подслушване трябват, за да можем да краднем бизнес и да направим малко котрабанда от 10-на милиарда годишно:)
109
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие вижда ли ли сте такива тъжни и умислени физиономии като на човека от снимката.Аз ги виждам всеки ден по улицата,хора простили се с половината или с цялата си надница.Кога ще видим такива депутатски физиономии,тях кой да ореже,само избирателя с бюлетина различна от всяка друга която е била във властта последните 20г.Избиратели само вие можете да ги оставите без работа,гласувайте разумно.Изгонете ги както НДСВ.
108
2
 
25
 
! Отговори
до 107 преди 12 години
Има разни *** дето са цял живот или милиционери а после охранители, който не са допринесли и на 0,000001% за страната от които и да е човек в БАН и пак получват повече от учените в БАН..
107
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разни дъртаци дет цял живот в БАН на топло !! Сега зор ....и рев ,рев ....е така е !
106
16
 
7
 
! Отговори
vini преди 12 години
Намалете си заплатите като всички нас .Нестига че са високи ами ние ви плащаме всички данъци отгоре на това взимате и по големи пенсии от болшенството хора .Срамота.
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно милционерче вече сложи "минус" на 101..... СМЕШНИ СТЕ, УШЕВ, СМЕШНИ СТЕ!
104
0
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
А с какви пари и с каква материално-техническа база се развива тази наука в ЕС? А колко % от БВП се дават за наука в ЕС и колко тук? А?
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че за какво ни е БАН като Боцко вече поръчва какво да е времето за другият ден!:)
102
3
 
7
 
! Отговори
Ширпотреба преди 12 години
и аз взимам 540лв.... на ден.
101
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Милиционерски търбух - за наука глух! За милиционерите има пари - да не плащат осигуровки, да им се дават по 20 БРУТНИ заплати при пенсия, за 40 дена отпуска, 100 милиона лева само за послушване и следене.... И РЕЗУЛТАТ НИКАКЪВ - увеличаване на процента неразкрити престъпления, масово доказателства отпадат в съда защото не са събрани или съхранявани както е записано в закона, а Ушев реве и за по-високи заплати.... Боко, ще си ходиш... или влизай в пътя (макар и вече да е късно)

Спонсорирани публикации