Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН

Няма обаче да спрат да изготвят прогнозата за времето
Обновена: 12 окт 2011 15:00 | 12 окт 2011 14:00,
139
Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН
Академик Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Метеоролозите, сеизмолозите и учените, извършващи мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна заплата до края на годината, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средствата.

Месечното им възнаграждение ще стане 540 лв., обяви председателят на академията акад. Никола Съботинов.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за Академията за 2011 г. от 59 млн. лв. "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН.

В него Георги Корчев е описал тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето".

Те обаче ще продължат да работят по една седмица месечно "без заплати" до края на годината, защото извършват важни дейности, а и БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, обясни акад. Съботинов.

Той каза, че от началото на 2011 г. всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства.

Още по темата

“Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление”, добави акад. Никола Съботинов.

Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 млн. лв. за 2012 г.

“Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 млн. лв., учените ще решат дали да участват в протести”, обяви акад. Съботинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а така, режете туморите в държавата
79
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво и без това не познават времето!
78
23
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Като са академици, член коренспонденти и т.н. измислени комунистически титли да идат в Харвард, МИТ, Йеил, Принстън, Станфорд, Оксофрд и Кембридж да ги оценят, защо седят в БГ?Много ясно защо, защото за нищо не стават само за пари могат да мрънкат. Учени били хахаха вижте им само скунските мутри на тези клошари.
77
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
' Покажете резултат, след това ревете за пари' - *** и *** като лидера си боко.То в цял свят науката се прави с пари,къде си видял наука да се прави без пари.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е не да няма БАН, а да няма МИСЛЕЩИ хора; важното е всички да са на ниво Винету,за да викат срещу малкото, които искат да мислят; важното е ТОЙ да е най -всичко добро , което ти дойде на ума!Тогава и за послушкото Р.Пл. ще гласуваш, и на Цв.Цв. ще се възхищаваш, и Дянков ще слушаш като финансов пророк! Хора, опомнете се!Затриват ни!
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паре има обаче за репресивният апарат на мафиота от банкя!
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
68 - Значи искат още 50 млн за заплати,а:))) Тц, тц, тц! Това герберите сте не само ***, но и изпитвате желание да го демонстрирате! Че нали децата изучават постиженията на науката бе ***:)))))) А наука не се прави от днес за утре! *** вие герберите така правите! Боко реши и откри Сомалийският залив и дюнера, като антитерористично средство, само за две минути:)))
73
14
 
3
 
! Отговори
EMO преди 12 години
НЕ разбраха от БАН ,че наука се прави в университетите , а не по съветски - в БАН !На държавната хранилка най-лесно, дремеш с години . Ефективност , качество или пазарна логика са празни понятия там !! Аман ! Като са толкова велики учени да се интегрират в частния бизнес и ще получават не 540 , а доста повече, но като повечето са некадърни книжни плъхове-за тяха сметка . Да се събудят-време е!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
70 - Значи вярно е, че те са учени, защото ти със сигурност си интелектуален трамвай:))))))
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и без това по-голям сеизмолог от Борисов няма! За две години срина държавата!
70
19
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
А бе какви учени са тези бе !?!?! Алоо я *** и си пусни някое интервю с ония от БАН, който си говори със извънземните. Учени били ХАХАХА ! Тези ако са учЕни аз съм трамвай..... Тези са си раздали титлите само заради хранилката след това и несменяемата работа до живот. Как може един склеротик на 80 години, който едва ходи и не знае какво е това компютър да е учен!?!?
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да се изтупа ББ или Дянков да говори за времето.Представям си кво ще кажат: " В аудито има чуден климатроник двузонален с поленов филтър и овлажнител на въздуха.Може да духа на много места едновременно ,супер е!Относно сеизмологията- екстра е хич не се клати и не друса по магистралата А8- цата вози като лодка.Мислим да зимаме последните S-класи щото е криза и трябва да икономисваме от резервни части за старите!Ние се оправихме!!! И вие ще се оправите.... някой ден.
68
16
 
17
 
! Отговори
то преди 12 години
540лв при бюджет от 59 млн. лева, а те искат бюджет 109 млн. лева и заплати над 1100лв. Феодалните търтеи подочуха, че Дянков иска да даде повече пари за образование и култура и те веднага изпълзяха от дупката си. Намеренията за повече пари в образование не са свързани с бастуните в БАН, а с българските училища, гимназии и университети, там където се обучават децата, нашето бъдеще. Защо да се наливат пари в нашето минало? Тези от БАН са големи наглеци. Покажете резултат, след това ревете за пари
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе що са ви учени! Я какви напети гербери имаме като 62! Добре, че няма конкурс за най-*** пост! герберите няма да имат равни на себе си по отношение на наградите!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след бан закрийте и бфс
65
4
 
14
 
! Отговори
циганин преди 12 години
Дреме ми за БАН.Мен ме ранат помощите които ми дава ГЕРБ. Бате Бойко,голем си.Само ГЕРБ !
64
2
 
19
 
! Отговори
смях! преди 12 години
Нека да спрат! И като потърси някой чужденец информация за времето тук - да излиза съобщение "съжаляваме няма данни - територия недостъпна за науката"!
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко да им даде веднага по една нива да садят картофи!:)
62
21
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Феодалните старци се напикават из кабинетите на БАН, а зимата седят по цял ден на топло и търкат столовете и гледат голи каки по интернет, това им е работата на тези ***. Но нищо не може да се направи цял живот ще са на държавна хранилка, хубавото е че старостта ги чисти наред.
61
0
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Станишев е виновен.