Още 5 млн. лв. обеща премиерът на БАН

Парите ще са за съфинансиране на европейски проекти
Обновена: 3 ное 2011 22:13 | 3 ное 2011 22:13,
28
Още 5 млн. лв. обеща премиерът на БАН
Протестът на БАН на 2 ноември 2011. Снимка: Булфото

Допълнителни 5 млн. лв. ще отпусне правителството за съфинансиране на европейски проекти, по които Българската академия на науките работи, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Още по темата
Към момента има осигурени 10 милиона. По този начин всеки добър проект ще може да бъде от държавата, увери премиерът два дни след като стотици учени от БАН протестираха пред парламента заради орязването на държавната субсидия.

По-рано днес премиерът заяви, че „заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари”.

Преди ден пък по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Роската преди 12 години
до номер 20. Хем се правиш на учен хем си *** голям. Как ще ти дадат ЕС пари ако не им представиш проект или ??? Какво искаш ти? Да дойде някой да ти каже ето ти 200 бона пък ти си мисли какво ще откриваш с тях.. било то топла вода или огън........
26
1
 
0
 
! Отговори
Roskata преди 12 години
тук имам чувството, че се плачат само "учени" дето имат незначителна работа и нямат никакви проекти. Правят някакви глупости и получават заплати за тях... Един сериозен учен, който работи по проект и има сериозна сфера на дейност, немога да си го представя да се оплаква тук , че неполучва нищо при положение ,че за защитен проект се дават луди пари . Да не говорим приходи от патенти и други простотии.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, разбра ли най-после, че не можеш да се подиграваш с по-учените от теб? Овчари да ставаме, а?
24
3
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
И двете страни са грешни. БАН са с изкривена психика и ако на 100 учени намерите един да знае как сам да си направи анализите ще е много. Така наречените помощни специалисти на научните сътрудници (сега сигурно термина е различен) понякога са пои-добри от учените. В БАН се отиваше с протекции. На мама и татко децата са там. Пари за БАН трябва да има, но всяка стотинка трябва да се защити с аргументиран проект! Сега с една проба статия пишат. Срам!
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Дянков ще ви оправи вас,склерозиралите старци -академици , 25 години стояли на топло и лапали пържоли без да правят нищо ...
22
1
 
6
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
ББ е манипулатор. 5млн отиват във ФНИ а там ома такава корупция, че не е истина. Никога в БАН няма да ги видиме тия пари. Кога ще има явна прокурорска проверка на Фонд Научни Изследвания ?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България на европейските програми се гледа като на каца с мед, където всеки има право да гребе и да плюска, стига да може. Тази дивашка, скотска визия досега е причината, поради която и проектите не се спечелват. Защото хората, които ги пишат не осъзнават, че средствата са целеви, не са за наяждане. За съжаление *** това просто не могат да го разберат, защото при тях водеща е лакомията и тънкото чувство на дебелото черво.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-рано днес премиерът заяви, че заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари.ДРУГАРЮ ПРЕМИЕР, ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОЕКТИ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕЛИ, А НЕ ЗА ДА ГИ ИЗКАРВА НЯКОЙ И ДА ГИ ВКАРВА В ДЖОБА СИ, КАКТО ВИЕ СИ МИСЛИТЕ. НЕ СТЕ САМО ВИЕ, КОЙТО ТАКА СИ МИСЛИТЕ И ЗАТОВА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ МНОГО ПРОЕКТИ, ЗАЩОТО ВИЕ НАБЛЯГАТЕ НА УСВОЯВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА, НО ТЕ СА ЗА УСВОЯВАНЕ, А СА ПРЕДВИДЕНИ ДА СЕ СВЪРШИ РАБОТА С ТЯХ
19
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 10. БАН не е нито безполезно, нито украшение. И ако някои плюещи братя спрат за малко и се поинтересуват, даже новините да послушат е достатъчно, ще разберат това. Някой чу ли, че в БАН са открили начин за запзаване качествата на киселото мляко без добавки на каквито и да било изкуствени стабилизатори?! А?! И чухте ли също, че НИКОЯ ФИРМА ЗА ПОРИЗВОДСТВО НА КИСЕЛО МЛЯКО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЛА ОТ ТОВА?!!! И вероятно лиценза ще бъде продаден в чужбина!!! Бойкоооо, Тиквооо
18
4
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
Лошото е ,че повечето от тези"професори и доценти" са си получили титлите по стара партийна соц.линия ,а не за научни достижения.ВАК/за незнаещите висша атестационна комисия-дава научни звания/е изградена изцяло на партиен принцип.Много от тях имат роднински връзки с бившите членове на ЦК на БКП.В тези структури съм и знам за какво става въпрос-можещите и знаещите стигат най-много до ниво старши асистент.За наука пари трябват, но не както в момента е БАН-стара псвевдонаучна структура.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докога ще се наливат пари в това соц. пенсионерско заведение. Аман от оядени динозаври. Който е кадърен - не хленчи , а работи.Бъдещето е в младите , амбициозните и университетите .
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Схемата е позната-правителството забатачва нещо, после идва спасителя Буда на бял кон, "оправя" нещата и си лъска медийния рейтинг, смешна държава сме.
15
8
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
.....е кажи за една научно откритие, или да пишеш доклади и да ходиш на симпозиуми, това е наука, от 6000 човека има 700 учени, е това е раздуд щат, да си печелят европроекти и ще имат пари, ама ги мързи или са некадърни.....
14
5
 
8
 
! Отговори
за ПЕШО преди 12 години
На такива *** като на теб,Пицата,Тиквата е излишно да им се обяснява какво е БАН!
13
9
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
*** комунистически феодали, те тове е БАН, и начин на точине на бюджета и пълнене на партийната каса, каква наука някой да е чул за някъкво откритие в последните 20 години направено от БАН, дори и да е за живота на мравките....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички навършили 18 год.да се назначават в БАН!Другата простотия-орязват им бюджета с 50 милиона, а след това Тиквата им"дава"5млн!"БЛАГОДЕТЕЛ"
11
1
 
10
 
! Отговори
мафия преди 12 години
Всички които са над 63г. да бъдат уволнени...има много млади учени те къде да работят???
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Boko...xodi si sadi kartofite ...i na BAN sa nujni pone 100 miliona,koeto e ni6to v sravnenie s % BVP za nauka
9
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН е просто едно скъпо и безполезно украшение, нищо общо не може да има с РАН, нито пък България има възможностите на Руската федерация.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е вярно, че се дават пари за европейски проекти. Всички тези пари по националните програми за финансиране са спрени или и ако се дава нещо, то се дава само на избрани. Една грамада от одобрени проекти е в кота -10 градуса по целзиий .... и това са проекти, решаващи реални проблеми и създаващи иновации на световно ниво. И докато тези проекти стоят на кота -10, някой друг в света ги решава....и после "що нямало ляб"....