Още 5 млн. лв. обеща премиерът на БАН

Парите ще са за съфинансиране на европейски проекти
Обновена: 3 ное 2011 22:13 | 3 ное 2011 22:13,
28
Още 5 млн. лв. обеща премиерът на БАН
Протестът на БАН на 2 ноември 2011. Снимка: Булфото

Допълнителни 5 млн. лв. ще отпусне правителството за съфинансиране на европейски проекти, по които Българската академия на науките работи, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Още по темата
Към момента има осигурени 10 милиона. По този начин всеки добър проект ще може да бъде от държавата, увери премиерът два дни след като стотици учени от БАН протестираха пред парламента заради орязването на държавната субсидия.

По-рано днес премиерът заяви, че „заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари”.

Преди ден пък по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
15
 
! Отговори
галактика преди 12 години
*...... заплати ще имат, когато работят ......* За депутатите има заплати и когато не работят...
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах как една тиква може да дава акъл на хорицата от БАН. Only in Bulgaria...
5
4
 
17
 
! Отговори
Jok преди 12 години
Изчетете малко история. Горбачов почна за затрива РАН (руската академия), Елцин им съкрати бюджета 10 пъти, отидоха си брилянтни учени, брилянтни математици и т.н.. Когато ПУтин дойде на власт се опита да възстанови РАН но "too late". Днес Русия се опитва да внася учени от чужбина като парите не се коментират. В момента РАН има НЕОГРАНИЧЕН БЮДЖЕТ и пак не става както преди. А вие си плакнете устите с докторантите, асистентите и професори на по 60 - 70г.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аууууу, какъв прекрасен премиер си имаме, как ви вади милиончетата, като фокусник от ръкавели, как да не се просълзиш от умиление :))))))
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БАН има много професори над 65-70 г. ,които получават заплати.Моите уважения, но законът в случая се нарушава и се дават излишни пари. Ако тези учени имат сили и желание, могат да бъдат консултанти на частни проекти. Такива хора са ценни със своите знания, но не и да тежат на щата.
2
1
 
1
 
! Отговори
do 1 преди 12 години
Тъй тъй, да разкараме професорите за да направим асистентите професори! Трябва да има справедливост! Все краката да носят - айде малко и на ръце да походим!
1
3
 
6
 
! Отговори
?!?! преди 12 години
На разни професори в момента ИМ работят прекрасно по европейски проекти, оставаше и да не са доволни (не знаех че са много), ама питайте докторантите им кога ще видят защита... или асистентите им- кога ще видят повишение...