Решено: Всички влакове спират на 24 ноември

Евентуална стачка ще влоши положението, отсече шефът на БДЖ
Обновена: 17 ное 2011 16:50 | 17 ное 2011 16:49,
121
Решено: Всички влакове спират на 24 ноември
Снимка: Impact Press Group

Всички влакове в България ще спрат да се движат на 24 ноември от 8 часа до 16 часа. Това е окончателното решение на всички синдикати в железниците, взето след проведеното днес заседание, съобщи за Investor.bg синдикалният лидер Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България.

Ще спрат да се движат всички пътнически влакове и всички товарни влакове. Международните влакове, минаващи през наша територия, ще чакат на границата по време на стачката.

Досега Министерството на транспорта и ръководството на БДЖ не се съгласиха на преговори по исканите от нас теми във връзка с колективния трудов договор, и ако това не се случи и на 24 ноември, стачката ще продължи, заяви Бунев.

За евентуална стачка синдикатите предупредиха преди десетина дни, след като стана известно, че в хода на започналите реформи в железниците до края на годината ще бъдат съкратени около 2000 човека общо от „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“. Сега заетите в системата на БДЖ наброяват 13 хиляди души.

Още по темата

„Винаги сме били отворени за преговори със синдикатите, но това не означава, че бихме се съгласили на всичко, което те предложат“. Така изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира решението за стачката в железниците. Той посочи, че в сега действащия колективен трудов договор има клаузи, които вече са „неприемливи“.

По думите на Недев, една от тези клаузи е, че ръководството на БДЖ няма право да уволнява „синдикални членове“ без писменото съгласие на синдикатите. Според настоящия колективен трудов договор, дори вдигането на заплатите за заетите зависи от синдикатите.

Изплащането на бонус на работещите в железниците при ползването на годишния им платен отпуск е друга клауза, с която ръководството на холдинга не е съгласно.

„Ние не сме спирали диалога със синдикатите. В случай че се стигне до стачка, това ще влоши положението на БДЖ, отговорността за което ще носят синдикатите“, подчерта Йордан Недев.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: стачкаБДЖвлакове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да стачкуват,ако си мислят,че могат да извият на някого ръцете.Сами натикват хората при конкуренцията.Като са в стачка-хайде на рейсчетата,там поне не смърди.Съкращения трябва да има!А синдикалистите реват заради членския внос
37
7
 
5
 
! Отговори
от 31 до 34 преди 12 години
Да, само че Гърците са добре щото едно време в Ялта останаха в Западното полукълбо! Освен това са цоцали Евросъюза години наред. Едно нещо ще ти кажа - ако няма пари няма от къде да се вземат! Ако са отворени и се навият да излязат от Еврозоната (т.е. от Евросъюза) ще станат по-бедни и от нас - щото имат да връщат 130 милиарда. И по-леко с обидите. Който е избягал, не е заради мен. Ако е така, значи той самият е *** :)
36
3
 
16
 
! Отговори
do 31 преди 12 години
Какво състояние си отдалечават гърците със всяка стачка бре? Ти пътувал ли си в метрото на Атина или с гръцки влак към България който блести от чистота понеже на 1 час минават чистачки да лъскат подовете. Летял ли си от Солун до Атина със 130 км в час с влак или от Атина до кулата? За трамваите им няма какво да говорим- чисто нови със навигатор закачен на кабината на ватмана?
35
5
 
5
 
! Отговори
Пак аз... преди 12 години
***, по-***, още по-***, най- *** ..... 24Прости му Господи не е виновен, че такъв се е родил.
34
2
 
13
 
! Отговори
цъъъсс преди 12 години
а бе никой не пише дето вдигнаха горивото / май забравяме / путювци сме ние / така ни се пада/
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31Па голям съдник си на гърците ! И защо българите от там не искат да се връщат!:))))) Повечето избягаха от *** като теб!
32
4
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Що се нервиш бре! ГЕРБ вече фалираха Видин след тяхното управление!:) Всичко върви по план! сега БДЖ! После и БГ:)))
31
9
 
11
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До 24 анонимникНещастник даваш ли си сметка като пишеш тия глупости че следващата година от бюджета и от теб ще трябва да се вземат пари за изхранването на тая ламя наречена БДЖ.Значи щата раздут,краде се за последно и за това виновен Бойко нали.Анализирай положението и тогава пиши.Ако не пий си лекарствата и си трай.
30
7
 
10
 
! Отговори
Не сте прави ... преди 12 години
Сигурно много ще ме псуват, но стачката не е решение. Така по-бързо ще си дръпнат чергата под краката - ясно е, че трябва да има реформа - не може постоянно да се наливат пари.А който призовава да се стачкува като Гърците - гледайте им сеиира - със всяка стачка отдалечават възстановяването с по 1-2 години. Те там някои се пенсионирали на 53 - като например фризьорите - не ми говорете за тези мързели - Гърците.
29
6
 
10
 
! Отговори
Съгласен преди 12 години
Ами да спрат! Толкова са мизерни ,че за друго не стават освен дастърчат по гарите. Аз отдавна съм ги "спрял" - не ги ползвам изобщо.И това не е от 1-2 години, а от както се помня. Мърсотия, смрад,***. Не е достатъчно само да дремеш на заплата, а и да вършиш някаква работа. Пари се дават за резултати, а в БДЖ нищо не е мръдналоот Времето на Тато, нали така?
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко тиквата е виновенСерго ***-дваж!
27
1
 
4
 
! Отговори
trunk преди 12 години
В кереча .....няма друг изход.
26
1
 
7
 
! Отговори
5ko преди 12 години
добре де.... работно ми време е от 7 до 19 как така да започна работа в 7 часа и в 8 да зпочна да стачкувам та така до 16 часа и после пак да бачкам до 19часа ????? нещо не ми се вързва цялата работа....??!!!
25
2
 
21
 
! Отговори
алоо преди 12 години
БДЖ ще фалира, защото само така ще се покрият кражбите на стотици милиони за последните 22 години. Също както стана с Кремиковци.
24
8
 
16
 
! Отговори
тъпчо преди 12 години
Аз нещо не вдявам. Тук има куп ревльовци които подкрепят стачката. Ама то за БДЖ има само два пътя. Или да се преструктурира / което неминуемо води до съкращения/ или да продължаваме да го дотираме т.е. да плащаме всички от джобовете си. Та кое от двете искате, не разбрах??
23
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да спрат, защото Боко тиквата и неговите апаши искат да убият България.С мизерните пенсии и заплати, как хората да пътуват от едно място до друго, или искате да върнат каруците? Мизерна държава!ОСТАВКА НА ГЕРБ!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БДЖ си беше източвано основно от Кремиковци. Кремиковци освен БДЖ източваше и цялата държава. Предприятието /Кремиковци/ пък беше източвано от определен кръг хора/основно около Р..Овч/ . Това е. Чисто и просто като милиционер след баня.......
21
9
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
железничари бадете единни заедно 6те победим хората които нямат понятие от железница от условията в които се работи и застрашават безопасността на хората.
20
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ли ви е стачка бе, ***? Елате да видите в една Атина как гръцките превозвачи блокират влакове, автобуси и метро за 48 часа събота и неделя.Не народ, а *** сме. Стачкуват 8 часа...баси смешниците! Затова ще ни мачкат, даже и да стачкуваме не можем.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що ме триете бре!!! "***" си е традиционна българска обувка!!! Кво обидно има?:)