Решено: Всички влакове спират на 24 ноември

Евентуална стачка ще влоши положението, отсече шефът на БДЖ
Обновена: 17 ное 2011 16:50 | 17 ное 2011 16:49,
121
Решено: Всички влакове спират на 24 ноември
Снимка: Impact Press Group

Всички влакове в България ще спрат да се движат на 24 ноември от 8 часа до 16 часа. Това е окончателното решение на всички синдикати в железниците, взето след проведеното днес заседание, съобщи за Investor.bg синдикалният лидер Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България.

Ще спрат да се движат всички пътнически влакове и всички товарни влакове. Международните влакове, минаващи през наша територия, ще чакат на границата по време на стачката.

Досега Министерството на транспорта и ръководството на БДЖ не се съгласиха на преговори по исканите от нас теми във връзка с колективния трудов договор, и ако това не се случи и на 24 ноември, стачката ще продължи, заяви Бунев.

За евентуална стачка синдикатите предупредиха преди десетина дни, след като стана известно, че в хода на започналите реформи в железниците до края на годината ще бъдат съкратени около 2000 човека общо от „БДЖ – Пътнически превози“ и „БДЖ – Товарни превози“. Сега заетите в системата на БДЖ наброяват 13 хиляди души.

Още по темата

„Винаги сме били отворени за преговори със синдикатите, но това не означава, че бихме се съгласили на всичко, което те предложат“. Така изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира решението за стачката в железниците. Той посочи, че в сега действащия колективен трудов договор има клаузи, които вече са „неприемливи“.

По думите на Недев, една от тези клаузи е, че ръководството на БДЖ няма право да уволнява „синдикални членове“ без писменото съгласие на синдикатите. Според настоящия колективен трудов договор, дори вдигането на заплатите за заетите зависи от синдикатите.

Изплащането на бонус на работещите в железниците при ползването на годишния им платен отпуск е друга клауза, с която ръководството на холдинга не е съгласно.

„Ние не сме спирали диалога със синдикатите. В случай че се стигне до стачка, това ще влоши положението на БДЖ, отговорността за което ще носят синдикатите“, подчерта Йордан Недев.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: стачкаБДЖвлакове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
15
 
! Отговори
Boko преди 12 години
Отдавна стачкувам-никога няма да се кача в тази жп мизерия и да пътувам където и да било. Че и заплати искали още
17
9
 
19
 
! Отговори
Nic преди 12 години
Интересно за какво ще стачкуват. Ами това което предлагат не издържа на конкуренцията, затова има и алтернативен транспорт. Не може да имаш приходи, като предлагаш такива мизерни условия -неотоплени вагони, мръсотия и какво ли не. Щом съкращават влакове, естествено че ще има и съкращения. Другото са емоции
16
13
 
11
 
! Отговори
Ben преди 12 години
И за какво реват не е ясно-да си оправят първо мизерията по влаковете, а не постоянно вдигане цените на билетите за *** която предлагат. А и вземат заплати повече от учителя и на хирурга. Като не им отърва-в частния бизнес да опитат как е.
15
13
 
36
 
! Отговори
Дидо преди 12 години
Подкрепям железничарите,егати заплатите-300-500лв., то в цялата държава май са такива мизерни ама.....
14
26
 
14
 
! Отговори
Без билет преди 12 години
Какви твърди хора бе - колко нафта и други неща са окрали, крадат и ще крадат от това БДЖ същите тези, които ще стачкуват. Ако да точиш нафта от вагона означава да си твърд евала. И какво значи стачка? Мой познати, като ги съкращават и уволняват, защото няма пари, те стачкуват ли?
13
4
 
14
 
! Отговори
до македонския преди 12 години
Едно ергенче-македонче се прибирало късно след седянка вкъщи. Майка му обаче била насадила квачка в дена кошница в пруста. Като влязъл ергенинът, квачката обезпокоена изкъкорила, юнакът се уплашил, пукнало му се сърцето и умрял!На другия ден, майка му го оплаква:Митре, Митре, готов войвода беше, ама от де се узе пуста квачка, та ти сЪрце отстина ;)
12
20
 
8
 
! Отговори
Фех преди 12 години
Отдавна трябваше железниците да се приватизират, но ако го напряват пак ще ревнат тия защото много от тях ще си заминат. Затова ще са си на доизживяване в това окаяно състояние.
11
5
 
36
 
! Отговори
карат преди 12 години
Така трябва.С това правителство само твърда ръка.Както е тръгнало ще закрият и държавата България.
10
5
 
5
 
! Отговори
Stas преди 12 години
Ами то ако е така, и ние да пътуваме една седмица безплатно по БДЖ-и без това железниците смърдят отвсякъде
9
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТАЧКИ ДО ДУПКА ,КАКТО ПРАВЯТ ГЪРЦИТЕ....ТОВА Е ЕДНО ОТ РЕШЕНИЯТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ В ЦЪРВУЛИСТАН
8
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз ги подкрепям железничарите!Що експерименти си направиха на техен и наш гръб!
7
31
 
8
 
! Отговори
Rad преди 12 години
И за какво стачкуват, за мизерията която ни предлагат по влаковете и мангасарщината, с непрекъснатото увеличаване на цените на билетите и че определени хора пътуват без билети и плащаме заради тях. Смешници. Затова шута и навън като не му изнася, да си намерят по-платена държавна работица.
6
1
 
13
 
! Отговори
DO MAK.VOIVODA преди 12 години
Voivo, oti ne go duhash!!!!
5
30
 
4
 
! Отговори
Македонски Войвода преди 12 години
До вниманието на сите македонци от Пиринска Македония и на македонската емиграция во бугария. Елайте под мойот македонски байрак!Майка Македония ни вика!Дойде денот кога ние македонците ке се дигнеме на воуружено востание против бугарскиот окупатор во Пиринска Македония!Пиринска Македония ке се отдели от бугария и ке се обедини со Република Македония!Пирин+Егей+Вардар =Обединена Македония!Смрт или мила Слобода!Пирин планина-Штабот-гората
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След дъжд качулка,след е...е каяне.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След БДЖ би трябвало цялата държава да обявим стачка ...
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
със стачки бдж може и да излезе на печалба?
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, намериха се най-после твърди хора в тая робска страна.