Синдикатите твърди: Стачка ще има!

КНСБ и Подкрепа искат оставката на Дянков
Обновена: 21 ное 2011 10:37 | 21 ное 2011 09:23,
184
Синдикатите твърди: Стачка ще има!
Снимка: архив Булфото

Ще има стачка срещу увеличаването на пенсионната възраст и отменянето на класа „прослужено време”, категорични бяха от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Според тях протестът на 30 ноември няма за цел да бута правителството, а да покаже на управляващите, че повечето българи не приемат антикризисната мярка с вдигането на пенсионната възраст с една година.

"Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджета", обяви Пламен Димитров пред bTV.

Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според когото правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в осигурителната система.

"Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации – сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план", твърди Димитров.

Още по темата

Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1 млрд. и 100 млн. лева.

"Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на системата", допълни Пламен Димитров от КНСБ.

Синдикатите бяха категорични, че оставка на социалния министър няма да реши проблемите. Затова пък е нужна оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

За БДЖ

"Можехме да ускорим стачката в БДЖ преди изборите, но не го направихме, за да не ни обвинят в спекулации", коментира Димитър Манолов.

Той допълни още, че не синдикатите, а управителите на железниците ще са виновни за евентуалното затъване на дружеството след стачката, която започва на 24 ноември.

Пламен Димитров от своя страна обяви, че във вторник в КНСБ ще се проведе среща с десетки кметове за това как спрените влакове ще се отразят на хората в населените места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
abdul преди 12 години
Не ми казвай, че разчиташ на пенсията която ще ти плащат настоящите деца. Простата сметка показва че населението е застаряващо.. Демек - пари от младите не чакай
184
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
oo nice
183
0
 
1
 
! Отговори
Ajlak преди 12 години
Aide, kon!
182
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
da
181
0
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 12 години
КОРУПЦИЯТА ДОБРЕ, НО ЗАЩО НЯМА ДЕБАТ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА И НЯМА ДА ИМА, защото ГЕРБ има идеология СВРЪХ-СВРЪХЛИБЕРАЛИЗЪМ(идеологията на свръх-богатите). Всички те мразят народа си, работят само за себе си и срещу българският ни НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ!1. Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е ФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД!- Минималната цена на
180
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, (лекция за политици)Пари за пенсионната система, има и при днешните нива на вноските, но!. Дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна- Капиталова лична (но, защо частна?)- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който се плаща КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата Социалното осигуряване!!!Парите за пенсии и здраве са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си изпълняват Конституционните задължения. Как ли - като:1. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система2. Държавата поема изцяло, чрез бюджета, Конституционното си задължение за Социални помощи по Чл.51 от К-ята, КАКВИТО СА ВДОВИШКИТЕ ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИЙТЕ4 И ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИДнес:1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия, КОИТО СЛЕД ТОВА умишлено фалира и парите за пенсии изчезват в личните и сметки Това е и Главната причина за съществуването на Сивата икономика, неплащаща социалните си задължения и които фалират веднага, ако бъдат осветени (ето това се нарича Параграф 22) - ЗАТОВА КАТЕГОРИЙНИТЕ ПЕНСИИ, КОИТО МОГАТ ДА ПЛАТЯТ ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ, СА ПО 40 ВМЕСТО ПО 400 ЛЕВА!!!2. Чрез Противоконституционния (Чл.60) "Таван" на осигуровките, годишно от задължителните социални системи се крият над 1 милиард лева..., а от Девидентите (обложени само с 5% ДОД?!?!?) и доходите от наеми, се пестят още толкова...3. Любимите на чиновниците и бизнесмените Квази пари, като ваучери, "безплатни дрехи", пътувания и т.н., също не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво макар, че получаващите ги бабаити крадат, като за световно, а се лекуват и получават пенсии със всички оставалиИ накрая: - Това, че някой днес някой чичко паричко има големи доходи не означава, че утре не може да ги загуби..., та нали фалиралите фирми са мършата, която храни оцелелите, до следващата кризаПо Конституция ужким всички сме равни, но изглежда както и при Комунизма, някои са По-равни
179
1
 
7
 
! Отговори
varg преди 12 години
да живеят стачките,че без тях съвсем сте умрели уважаеми български роби
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на 91 и 85!!!
177
0
 
4
 
! Отговори
polujiv poluumrql преди 12 години
v tazi strana nikoi nqma da moje dase pensionira poradi fakta che pochti nqma zdravi hora a vazrast ot 65 god,shte te zavari veche pokoinik ot nqkolko god.pensiite tuk sa minimalna 65 evro a rabotna zaplata 150 evro na zapad tezi pari gi vzimat za 1 raboten den i vav sashtoto vreme ima nqkoi darjavi na zapad koito se pensionirvat pod 65 god.vazrast.eto pri kakvi usloviq e postaven bg-rabotnika.pri tova imame nai mnogo poliziq ot glava na naselenieto sas golqm budjet za izdarshka.
176
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Според социалното министърче в България няма пари за нищо, но пък според финансовото министърче, в България има много пари и затова имало ниски данъци - Да, но за кого има и за кого няма пари...???1. Високи са косветите данъци, наречени данъци върху бедните. - От фонд работна заплата, под различна форма, се удържат 37%. Веднага с ДДС се експропреират още 20%... и след кратко задържане от държавата се ВРЪЩАТ НА ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ, а на хората не!!!- Следват задължителните данъци сгради, смет, глоби и т.н. - общо около 65% или 2/3 от парите за труд НА БЕДНИТЕ...!!!2. Ниски са преките данъци или данъците на богатите!!!- Данък печалба е 10%, а ДАНЪК ДЕВИДЕНТ..., Е ЕДВА 5%... и това са ДОХОДИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА отдавна надмогнали нуждите си..., доходи на физически лица - онези 10% от населението Спестили след нова година 25 милиарда лева... 3. Помислете при 25 милиарда частни печалби, с ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ тавани за пенсионни и здравни осигуровки, колко пари не са внесени в социалната сфера!!!- Чл. 60 (1) от Конституцията гласи ... "Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество."Къде в Конституцията пише, че гражданите плащат РАЗЛИЧНИ ПО РАЗМЕР данъци или в зависимост от вида и размера на доходите и има "таван" за облагаемите доходи и осигуровки. - Пише го в закони, но щом те противоречат на Конституцията Трябва да се отменят, като противоконституционни...!!!ТА ЗА КОГО, СА НИСКИТЕ ДАНЪЦИТЕ..., ДЯНКОФ-Ф-Фг-н Премиери г-н социален и финансов М-ри,- КОГА ЩЕ ГИ ИЗРАВНЯВАТЕ КАКТО Е ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯТАТА ДА ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ???
175
0
 
14
 
! Отговори
ОПИТ ЗА УБИЙСТВО преди 12 години
Има Хиляди българи уволнени/съкратени/освободени 1-2-3 години преди пенсиониране, които нямат никакъв шанс сега да намерят работа и които се опитват да преживяват без (или със символични) доходи ! Единствената им надежда е да доживеят до пенсия. Вдигането на пенсионната възраст за тези хора с още 1 година е буквално ОПИТ ЗА УБИЙСТВО ! Голяма част от тези хора буквално нямат никакъв шанс да оцелеят още година - как ще си покриват разходите - та те нямат пари дори за хляб!!! ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТЕЗИ ХОРА
174
0
 
6
 
! Отговори
? преди 12 години
"Синдикатите твърди"... да не сте наели ром на работа бе ???
173
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе гледах вчера по тв-то некакво интервю с ББ, и се чудя абе тоя човек къде живее, наясно ли е въобще със осигурителната система в Бг, говори ми за някакви дефицити на НОИ и трансфери от републиканския бюджет :))) Абе мутрата му с мутра въобще чувал ли е за разпределението на осигурителната тежест по формулата 8/10/12 ??? чувал ли и знае ли кога и поради какви причини е направен това нещо, ами като иска да намали трансферите от бюджета към НОИ да промени първо формулата
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВАСИЛЕВ, АКО СЪМ ТИ НАЧАЛНИК, ОЩЕ УТРЕ СИ НА УЛИЦАТА. РАБОТИ, ЛЕНТЯЙ. УТРЕ ЩЕ РОВИШ ПО КОФИТЕ, КАТО ДОЙДАТ ДРУГИ НА ВЛАСТ. МОЖЕ ДА СЕ ПУСНЕШ И НА МАГИСТРАЛАТА. ТЪРСЯТ СЕ И МОМЧЕТА.
171
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на ГЕРБЕРИТЕ до пенсия все на Бойко да се кланяте - ха ха ха ха ха ха
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 65 годишна възраст ви пожелавам на ГЕРБЕРИТЕ все Бойко да ви е работодател - ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха !!!!!
169
1
 
16
 
! Отговори
_I_ преди 12 години
Първо кой е Дянков - бивш главен икономист по финанси и частно дело в Световната банка, а тя е частна структура. 2ро - има ли тя интерес пенс. възраст да е ниска 55г жени, 60 г мъже? Не, защото вноските за пенсия ще се изразходват!!! Когато се повишават годините за пенсия, те трудно се достигат, стажа не стига и я се даде соц. пенсия, я не.Това го чака българския народ. Смъртноста е ГОЛЯМА и ще става по-голяма! Погледниете през прозореца chemtrails танкерите какво правят! Пенсия ли?
168
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приказката - Работата е за Глупаците и те затва само хората на ГЕРБ бачкат днес 2011г .
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бачкай ГЕРБ пък ние комунистите от вас наричани ще си протестираме на воля !!!! ха ха ха ха ха
166
18
 
2
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Затягайте коланите и се дръжте отговорно, както подхожда на европейски граждани населяващи тази земя от 2000години!!!Бутнете ли правителството ще ядете на Бойко шпека,защото той си има бизнес и пари, а ВИЕ!!!Ами май сте забравили Лукановата и Виденовата зима???