Всяка четвърта българка – насилвана у дома

Едва 54% от жените разпознават това като проблем
Обновена: 24 ное 2011 10:23 | 23 ное 2011 22:34, Красимир Ангелов
235
Всяка четвърта българка – насилвана у дома
Снимка: Reuters

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което го прави една от най-разпространените форми на сексуално насилие, показва проучване на "Алфа Рисърч" по повод 25 ноември - Световният ден за премахване на насилието срещу жените.

Според оценките на експерти една от най-често срещаните форми на насилие у дома е именно изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите на насилие у дома премълчават за тормоза, под който са подложени.

Според изследването 4 на сто от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване.

Повече от половината анкетирани или общо 54 на сто разпознават сексуалното насилие като изключително сериозен проблем. Само за сравнение според данни на Евробарометър над 90 на сто от европейските граждани определят сексуалното насилие като много сериозен проблем.

Разминаването идва и от смисъла, който откриват жените в термина "сексуално насилие".

Още по темата

Българките свързват това с формите на физическо посегателство - акт на физическо изнасилване или опит за изнасилване (близо 80 на сто), трафик на жени с цел сексуална експлоатация - 67 на сто и домашно насилие - 57 на сто.

Изследването обаче установява, че воайорството, ексхибиционизма, порнографията и директните намеците за външността се разпознават изключително слабо от българските жени като вид сексуално насилие, докато в ЕС тези форми на посегателство много точно са определени като насилие над личността.

Според данни на НСИ за миналата година у нас е имало 146 дела за изнасилване, като 90 от тях са завършили с осъдителни присъди, 45 - с условни, а по 11 случая има оправдателни присъди.

За блудство е имало 114 дела с 66 осъдени, за сводничество и отвличане за разврат - 45 дела с 23 осъдени. За трафик на хора с цел сексуално насилие има образувани 88 дела с 39 осъдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: сексуално насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
5
 
3
 
! Отговори
меценат до 213 преди 12 години
Извинете ,да ви задам един личен въпрос ? Мислила ли сте да работите в сферата на писателският бизнесссс , а по-точно в раздел ФЕНТЪЗИ , към издателство "Ала Бала"
209
2
 
5
 
! Отговори
това е! преди 12 години
Жестоко е да малтретират да те заплашват да те унижават телефония тероризъм за никой не е драг. Да заплашват децата ти, за да получат, каквото искат от теб да те обиждат да те удрят ,да ти крещят ,да усещат неуважението и презрението на другите! Да те ограбват! Да не те разбират, да те разбират грешно,да умаловажават желанията ти, да мислят и говорят от твое име, да те подценяват! Да лъжат, като извиличат облаги на твой гръб и за твоя сметка!
208
0
 
6
 
! Отговори
м,да..... преди 12 години
И да казват, че децата ви са никаквици, улични труженички и какви ли не още епитети, тогава съвсем ще получите просветление!
207
8
 
4
 
! Отговори
до 198 mindIL преди 12 години
Абе Ряпо ,какво логическо мислене ,каква еволюция в жените бе ? Къде си придаваш качества и свойства ,нехарактерни за женските същества.Вашата единствена цел на тази земя е да раждате деца ,грижите за тях и семейството и това е! Друго няма! Знам че те боли ,но всички ваши напъни за нещо по-интелектуално е извращение над природните ви дадености и затова се получава хаос в семейството.Един пример-Музиката. Не се е родила още нито една жена ,способна да пише Музика ,една от магиите на битието ни.
206
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, проблемът е сериозен, а на ***, които разправят, че си е в реда на нашата да бият жена си мога да им пожелая само едно, да имат само дъщери и утре някой откаченяк да говори така за момичетата им!!! Тогава може и да им просветне за какво става дума. Да видим като се прибере дъщерява ви синя от бой и каже, че мъжът и я е пребил дали ще мислите, че всичко е наред?
205
5
 
4
 
! Отговори
Do 197 Питащата преди 12 години
Искаме да ти го туриме!Не схвана ли досега за что иде реч ?
204
7
 
1
 
! Отговори
ОТЧЕТО преди 12 години
Аре бе, домашно изнасилване.Щом саа подписала в гражданското с мен значи, това договор за сех, как шъ станат децата иначе. Со светио дух ли ?
203
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ти четеш ли, че ти отговорих какво искат? Искат да бъдат паши с харем, като кадъните се самоиздържат и чуват дечурлигата-мухльовците и вечно недоволните.т.е да си запазят статута на Глава на робовладелческа единица на обществото, наречено по нашите ширини "семейство" и не им харесва, че феминистките отговарят на удара. Самите феминистки са с изкълчена представа каква е ролята на жената в това семейство и как да избират Мъже, а не мухльовци и затова са сами, или зле придружени.
202
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре де, на трите феминистки, дето праскат вкупом минусите, вярвайте си на "проучването" и се вживявайте като жертви и блюстителки на морала и семейните ценности. Ние през това време без да се тормозим от вашите анкети ще си отгледаме децата
201
5
 
7
 
! Отговори
До 201 преди 12 години
Абе ти четеш ли?! Аз попитах какво искат МЪЖЕТЕ от жените. Защото каквото и да прави една жена, колкото и да се старае мъжете все ще намерят повод да мрънкат. Или поне мухльовците. Защото един истински мъж уважава жената до себе си.
200
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томасе, Томасе, целостта на Европа се поддържа все още от една Жена, не особено красива и привлекателна, но желязна Фрау. Мъжете нямат развито майчинско чувство, затова с войнолюбските си и материалистични амбиции на господари и собственици подклаждат войни, за да си играят на апаши и стражари. Докато мъжете и жените не заработят съвместно с поглед в бъдещето си, и с основна цел опазването на Земята и Децата и, ще вървим към колапс и самоунищожение.Уж си вярващ, а мислиш като австралопитек.
199
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тези, дето се палят тука да зашитават правата на жените и да разобличават извергите, само да спомена, че нямам позната, която да има такива проблеми, а щях да зная, все пак общуваме доста. Нито пък съм чула някоя да бъде анкетирана за подобно изследване
198
2
 
9
 
! Отговори
197 преди 12 години
Искатда се наслаждават на еманципацията , като запазят придобитите привилегии през Патриархата. Толкова е просто, че няма накъде. :)))))))Лошото е, че няма как да стане така, защото всяка монета и нож си имат две страни, а всяко действие последствие.И за госпожите и госпожиците се отнася.Пълно щатие-в рая.:ролф
197
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако са питали четири жени и едната е казала, че е жертва, това не е представително изследване. Винаги се сещам за "100% от българите използват ежедневно по няколко часа интернет, според социологическо проучване проведено в най-големите интернет клубове в столицата." ...
196
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички сте се хвърлили да ожалвате жените, да очерняте мъжете, и да изпадате в дълбоки философски съждения що е то насилието и къде се корени то внашето общество. Никой не се замисля, че новината е "поред некаква си агенция всяка н-та жена и т.н." Как точно определиха колко са жертвите на насилие? Къде е правено проучването? В някои малцинствени райони процентът даже би бил преобладаваш, само дето там проучването би се провалили заради "щом та бий значи та обича".
195
3
 
13
 
! Отговори
mind преди 12 години
Искат да са робовладелци . Те са биологично неспособни да изпитват силна емпатия , което значи ,че не могат да се поставят на мястото на някой друг , следователно отричат всичко , което се различава от тях и се опитват да го унищожат (защото се страхуват от него , което е нормална реакция, но първична). Разбира се ние не бива да им се сърдим за това , но очакваме поне да ползват мозъците си и да мислят логически. Отдавна сме еволюирали достатъчно за да вложим и мисъл в действията си.
194
2
 
22
 
! Отговори
Питаща преди 12 години
Някой ще ми обясни ли какво се очаква от една жена. Ако работи и няма деца е кукувица и кариеристка, ако си стои вкъщи и гледа деца била мързелива, нищо че да си майка е най-отговорното нещо на света, ако пък прави и двете защо вечер била скапана от умора и нямала време за съпруга си. Абе, какво искате, по дяволите?!
193
1
 
11
 
! Отговори
човечество преди 12 години
Томасе , противоречиш си . Казваш ,че няма страна , която да е управлявана от жена и да е успяла , а когато обориха твърдението ти си променяш тезата и казваш ,че "англичаните не я харесвали" . Харесването не е критерий за успех . И Крум едва ли са го харесвали със законите , които е въвел , но факт е ,че е бил успешен владетел. Престанете да делите хората по пол . Хората са талантливи и можещи или сухи и некадърни , и това не зависи от гениталиите им .
192
9
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
193тъй тъй - баба маргарет до къде докара страната си - май по едно време и самите англичани не я харесваха.
191
2
 
14
 
! Отговори
192 преди 12 години
Жените жертви на насилие стават обикновено феминистки...или Опра Уинфри. :) В други случаи, стават *** и мазохистки. Надявам се отговорът ми да е удовлетворителен за Вас. :) В някои редки случаи се превръщат в криминален контингент от типа на героинята в "Чудовището".