За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България

Нека обаче не говорим за циганизация, застраховаха се от БАН
Обновена: 25 ное 2011 20:05 | 25 ное 2011 20:05,
312
За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България
Щастливи в нещастието си. Снимка: Булфото

За 65 години ромите в България са се увеличили два пъти, показват данни на БАН за периода от 1946 до 2011 г.

По време на пресконференция, на която бяха представени данни за демографското състояние у нас, проф. Атанас Атанасов отчете, че през 1946 г. ромите у нас са били 2.42%, турците 9.61%, а българите – 83%.

Данните от преброяването през тази година обаче сочат, че ромите са 4.9%, турците са 8.8%, а българите – 84.8%.

Проф. Атанасов каза, че ромите имат висока раждаемост, но имат и висока заболеваемост, висока смъртност.

"Нека да не преекспонираме тези тенденции и да не се говори за циганизация на населението. Трудно може ромите да станат 80%", застрахова се той.

Той обаче отбеляза, че ромите получават голямо внимание от държавата.

"Ние ги научихме на някакви привилегии. Когато общините им предлагат работа те се мръщят на парите и предпочитат социалните помощи", коментира той.

Професорът изнесе и още статистически данни от демографското състояние в България.

По думите му населението ни намалява с високи темпове и към 2050 г. ще бъде около 5.5 млн. души, ако продължават същите процеси на раждаемост и смъртност.

През 2001 година населението на България е било 7 891 000 души. През 2010 г. то е 7 505 000 души.

Проблем е и емиграцията на млади хора - 70 000 – 80 000 души годишно отиват да учат в чужбина.

"Това също ще води до естествено намаляване на броя на населението", каза той.

Проф. Аттанасов е категоричен, че трябва да се работи по демографска стратегия, която да стане екшън план.

"Да се стимулира раждаемостта и образованието. Висшистите да не са само 14%, а поне 20% от населението", настоя той.

По думите му трябва да се отделят повече средства за образование и култура.

По инициатива на БАН през 2004 г. заедно с държавните институции е била изготвена Демографска стратегия 2020. Изработени са били мерки, но сега по тях не се прави нищо, съжали накрая проф. Атанас Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ще бъде този достоен българин, който ще спре *** инкубатори?Ако едно дете не посещава училище - никакви детски за цялото семейство.Тези МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ - ***, трябва да проумеят, че социалните помощи не са само за тях!Пенсионер работил 40 години едвам преживява а *** не работил и един ден е пръв на социалните ...
307
1
 
0
 
! Отговори
chujdenka преди 12 години
KRASAVCI, SLADURI!
306
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Безконтролното плодене и бандитизмът сред *** гнус би била невъзможна без съучастието на престъпниците в "българските" институции !!! Най-пресният случай - зверски убитият човек в Трънско от двама ***, крадци на "жилезу" - и двамата са тежки рецидивисти, извършили огромно количество кражби... но напук на наказанията, предвидени в Наказателният кодекс, двамата са били не в затвора, а на свобода, за да извършат това убийство !!!!Какво заслужават съдиите, оставили ги на свобода?
305
0
 
2
 
! Отговори
42 преди 12 години
Каква снимка ще припадна от смях,пхахахахахахаххахаа иначе отностно заразата.. *** !!!!
304
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хасан и Айшето на колело,много се радвам,че Айшето не е на 0,50 см по близо до Хасан,защото след 9 месеца ще се пръкне и следващия *** в България.
303
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. За деца от четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
302
0
 
3
 
! Отговори
Манго преди 12 години
*** фабрика прилича,снощи тя роди един банглича,ееех, циганскотоооо,във Бе-Ге-то готин е живоото,Бангладеш!
301
2
 
7
 
! Отговори
мингян преди 12 години
айи щи видите слид 10 години кат сми мнузинство, ша са паркирати под мостовити кат измикяри. Имам десит чаавета и оши ши праъ
300
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Нормално е те са като ***!
299
1
 
13
 
! Отговори
Един Човек преди 12 години
Демографска стратегия - работеща икономика която да задържи младите хора с образование. Предлагате по добър стандарт на живот за работещите, работни места и ето го решението!Защо хората не си намерят работа ли? - Дори за започване на бизнес е нужна инвестиция, теглене на кредит при такива лихви е да си сложиш главата на гилотината.Когато работят "ромите" няма да мислят толкова за разплод, а българите ще остават в България понеже могат спокойно да направят и издържат финансово семейство.
298
1
 
19
 
! Отговори
танцуваща мечка преди 12 години
Всъщност не че *** толкова се размножават, колкото политиците целенасочено, систематично и дългосрочно правят всичко възможно да увеличат популацията им.
297
1
 
19
 
! Отговори
Гърдев преди 12 години
Видно е, че *** са се увеличили, както и циганизцията, след 9.IX. 1944г.Те намериха благоприятна почва за своето "развитие" именно при социализма и по-късно в неговата метаморфоза в изкривен капитализъм.Пожелавам на управляващите да им дойдат на "гости" *** след 10-тина години, когато няма да са на власт и да им поошетат из къщи.
296
1
 
16
 
! Отговори
a преди 12 години
Никой не знае реално броят на *** у нас. Тези проценти са нереални и не може професорът да се позовава на тях. Той много добре знае, че при преброяването не е задължително да се посочи етническата принадлежност и 10% от преброените лица не са я посочили. Освен това, всеки се самоопределя към коя етническа общност принадлежи. Това значи, че можеш да си ром, а да се пишеш турчин или българин.
295
1
 
23
 
! Отговори
295 преди 12 години
Ще ти кажа каква е политиката към емигрантите, тъй като и аз спадам към тях- Политиката е да се отменят задълженията на Държавата, като един емигрант се явява спонсор и работодател на поне трима члена от семейството си останали в България, като понякога му се налага да плаща, за да работи малкият бизнес на близък, който е имал глупостта да се захване с наливане от пусто в празно. Отделно работещите в чужбина имат принос в повишаването на покупателната възможност на голяма част от населението.
294
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В РОМИТЕ, А В "БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ" КОИТО ОБСЛУЖВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ТОЧАТ ДЪРЖАВАТА ЕЖЕДНЕВНО....КОЙ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ВЕЧЕ НЕ БИ НАСЪРЧИЛ ДЕЦАТА СИ ДА СЕ МАХНАТ ОТ БЪЛГАРИЯ?
293
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава снимка. Може пък като ни "претопят" ***, да се окаже че новите българи са станали по-щастливи!Иначе сериозно - проблемът не е, че *** раждат, а че им се дават "заплати" да го правят. Другата страна на монетата е, че българите не раждат, не и в България. Къде са ви децата, внуците, братята? И каква ни е политиката към емигрантите - елате си, имате шанс да започнете бизнес, да си намерите добра работа, да живеете в правова държава? Ниски данъци ама и никакви възможности!
292
2
 
23
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
Планът "Ран-Ът" в действие. Целта е ясна - да се сложи край на България, прът в колелото на политиката на великите сили, и да бъде унищожен българският народ!
291
2
 
18
 
! Отговори
292 преди 12 години
Моля за извинение за неспазване на граматическите правила, имаш право.След като си прочетох написаното установих, че имам пропуски , но това се дължи на опитите ми да се правя на форумен Наполион и да пиша в 3 форума едновременно, като другите два не са българо, нито турско, нито руско езични.Колкото до твърденията си, стоя твърдо зад тях, тъй като имам спомени и участие във "възродителния процес". :) Турците не са ти проблемът, а турчеещите се ***.
290
4
 
5
 
! Отговори
До 290 преди 12 години
Турците, останали в българия са в голямата си част помохамеданчени българи.Етническите си отидоха още през 84-та. Заблуден си до няма и къде.Неграмотен си/осведоми се малко поне/после пиши/Боже пази БЪЛГАРИЯ от такива като този........
289
1
 
17
 
! Отговори
мърморан преди 12 години
Всичко е ясно- на българите като нация е сложен кръст, не виждате ли? Глад, мизерия, безработица, навсякъде във всички по-малки градове на страната безработицата е страшна, 20 човека се борят за едно раб.място, което ти "дава' 200-270 лева заплата. А ние си мърморим по форумите, обиждаме се един други на комунисти и не знам какво още... Няма нужда от това, който е жив след 5 години нека сам си направи статистиката и сам да си направи изводите, какво е можело, какво е трябвало???

Спонсорирани публикации