За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България

Нека обаче не говорим за циганизация, застраховаха се от БАН
Обновена: 25 ное 2011 20:05 | 25 ное 2011 20:05,
312
За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България
Щастливи в нещастието си. Снимка: Булфото

За 65 години ромите в България са се увеличили два пъти, показват данни на БАН за периода от 1946 до 2011 г.

По време на пресконференция, на която бяха представени данни за демографското състояние у нас, проф. Атанас Атанасов отчете, че през 1946 г. ромите у нас са били 2.42%, турците 9.61%, а българите – 83%.

Данните от преброяването през тази година обаче сочат, че ромите са 4.9%, турците са 8.8%, а българите – 84.8%.

Проф. Атанасов каза, че ромите имат висока раждаемост, но имат и висока заболеваемост, висока смъртност.

"Нека да не преекспонираме тези тенденции и да не се говори за циганизация на населението. Трудно може ромите да станат 80%", застрахова се той.

Той обаче отбеляза, че ромите получават голямо внимание от държавата.

"Ние ги научихме на някакви привилегии. Когато общините им предлагат работа те се мръщят на парите и предпочитат социалните помощи", коментира той.

Професорът изнесе и още статистически данни от демографското състояние в България.

По думите му населението ни намалява с високи темпове и към 2050 г. ще бъде около 5.5 млн. души, ако продължават същите процеси на раждаемост и смъртност.

През 2001 година населението на България е било 7 891 000 души. През 2010 г. то е 7 505 000 души.

Проблем е и емиграцията на млади хора - 70 000 – 80 000 души годишно отиват да учат в чужбина.

"Това също ще води до естествено намаляване на броя на населението", каза той.

Проф. Аттанасов е категоричен, че трябва да се работи по демографска стратегия, която да стане екшън план.

"Да се стимулира раждаемостта и образованието. Висшистите да не са само 14%, а поне 20% от населението", настоя той.

По думите му трябва да се отделят повече средства за образование и култура.

По инициатива на БАН през 2004 г. заедно с държавните институции е била изготвена Демографска стратегия 2020. Изработени са били мерки, но сега по тях не се прави нищо, съжали накрая проф. Атанас Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
16
 
! Отговори
249 преди 12 години
Не е точно така, гълъбе. Една птичка пролет не прави, но птичка до птичка ято прави.Ето, че ти ме четеш и се опитваш да ме разбереш, а ти ще кажеш идеята ми на приятел и ще станем трима, после те на приятел, ще станат 9...и така , капка по капка Комитет става. :))))))
247
1
 
5
 
! Отговори
до 246 преди 12 години
Да де ,ама целта е не да знаеш истината ,а да / Не / я знаеш....евентуално ти ако си по умен и по някакьв начин си наясно ---масата ще тьне в неведение ,една птичка пролет не прави и да говориш кои ли ще те чуе .....виж ,че за пьрви пьт учен излиза и го казва. И то защо се осмили? Защото Боико така или иначе ги закрива ,тези работи се зная ,но не им се дава гласност.
246
1
 
1
 
! Отговори
koz``` преди 12 години
da ne govorim za ciganizacia, zashtoto sme darjavna institucia vse oshte i ne narichame neshtata s istinskite im imena razbira se
245
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Машина за раждане на колело ... у устата си няма зьби ,в погледа се чете деменция но в долния етаж е като конвеиер....
244
0
 
17
 
! Отговори
244 преди 12 години
Като изключим, че се разминаваш с българската граматика, постът ти е грамотен. Тия преброявания, които се правят са толкова неточни, проформа и дезинформиращи на официално ниво, че няма повече накъде. Преброяванията трябва да се правят по метода на изключването. В райони с концентрация на *** население, да се приемат декларации за *** с българско самосъзнание ще бъде много по-точно. По-вероятно е да провокираш съвестните да се откроят, отколкото безсъвестните да се разграничат от масата.
243
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От времето на Аспарух ни мразят ,ама тука за последните 20-г. ни хванаха цаката и ще ни разпилеят по целия свят и този които твьрди ,че последните управляващи не са от групата която ни мисли лошото е меко казано льжец...всеки които е работил за обедняването на бьлгарите е работил с таината надежда ,че няма да издьржим и ще се махнем от тук ,всеки които е правил закони за увеличаване на *** популация е работил против бьлгарите...а честито докато се усетим и сме довиждане.
242
0
 
23
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
има едно но във това проучване *** не са 4.9% а са около 20% повечето *** при приброяването се пишеха като българи. *** на българия е един от най серезните проблеми *** харчат държавни пари а това са парите на българите защото те ги изкарват престъпноста във страната е много висока благодерание на ***
241
4
 
10
 
! Отговори
niki sexa преди 12 години
Аз съм от семейство с проблеми!Потомствен *** от Сливен,но с мотивация да стана човек и образован,след прекараните 3 години във затвора у Врацата ,останових,че живота е твърде кратък,а в момента живея в блок само с българи.Как да се размножа,те *** заплашват всеки пат като ме видат,това е за сега до скоро
240
0
 
2
 
! Отговори
ицо преди 12 години
На теб кой ти дава право да пишеш в бг сайт.По името на поста ти съдя, че може би си в USA.Навярно миеш чинии и си мечтаеш да бъдеш пълноправен американец,..е няма да бъдеш не само ти си бил по тези географски ширини.
239
3
 
2
 
! Отговори
Чинаджи преди 12 години
DO 227 историята говори за минали времена ,ти не всяваи омраза между етносите.Аз какво съм виновен че пре бабати е забременяла от пре дядо ми,че даже си и прилчаме малко с теб
238
3
 
2
 
! Отговори
до 226 преди 12 години
до обяд гледай да изтрезнееш затова мии си краката и си лягай ЧИСТИ И ПОМАГАЛИ ХА ХА ХА ЯВНО И ТИ СИ ***
237
10
 
2
 
! Отговори
North Lake преди 12 години
Не ме интересува на какви се делите в България. Самият факт че живеете там говори много!
236
0
 
14
 
! Отговори
236 преди 12 години
Мдам, има го и това. Трябва да се поощрят младите българи да правят бебета. На Асан и Айшето не им пречи да ги цвъкат едно след друго, щото едно че социалната политика им позволява да го правят, и второ се лансират от "хуманитарните" мисии и толерастията на управлението. Нашите работят, живеят по квартири или изплащат лихви по жил.кредити и все по-често чувам думите"какво ще му оставя аз на това дете, ако го имам". Комплексен е въпроса. Много реформи са нужни и в "Семейния кодекс".
235
3
 
17
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 235 - Мерхаба и на теб, комши! Изглежда си имаме общи проблеми, позволи ни да си ги споделим! Споделен проблем - половин проблем!
234
3
 
26
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 234 - Преди години бях чел проучване на германското военно разузнаване относно прожекцията за демографията в Европа през идущите 50 години. Според анализа на техните специалисти, предвижданията бяха, че към 2040-45 година България вероятно ще престане да съществува като държава, поради недостатъчно работоспособно население. Проблемът не е само бързият растеж на *** население, но също така и отрицателният прираст на нециганското население в страната.
233
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турците за нас се "загрижили" хаха все едно България им е "родина"! :D Ей ПО ЗЛОБА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БИЕ ТУРЧЕТАТА! ЕДНО КЮРДСКО СЕМЕЙСТВО ИМА ПО 5-6 ДЕЦА СПОРЕД ТУРСКИ ПРОУЧВАНИЯ А ТУРСКОТО СЕМЕЙСТВО ЕДВАМ ЕДВАМ 2 ДЕЦА! НЕЩО И НА ТУРКИНИТЕ ИМ СЕ ОТЩЯ ДА РАЖДАТ! ПОГЛЕДНЕТЕ СИ ВАШАТА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА И ЗА НАС ХИЧ ДА НЕ ВИ ПУКА!
232
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си говоря каквото мисля, пък да става каквото ще. :) Не разделям хората на нации, етноси и партийна принадлежност, а на хора и гноми. А това за демографския взрив...се тръби доста отдавна. В една статия от 90-те години, поместена в блога на захариада" С *** каруца незнайно накъде" е описано доста точно състоянието ни, и етносните признаци на ***, които са бич не само за нас, с нежеланието си да се интегрират в страната гостоприемник. Имам наблюдения и в Чехия,но там май има напредък
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малии колко турци.. въх абе почвам да мисля че тея на истина не знаят къде се намира Турция? ТУКА Е БЪЛГАРИЯ БЕ ГОСПОДА "УВАЖАЕМИ АНАДОЛЦИ"! ЕМИ ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ МАЛКО!
230
5
 
17
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 231 - Мерхаба! Недей нарича турчин "добро момче" на всеослушание - ще си навлечеш голяма беда на главата! ;-) Шегата настрана, България е изправена пред демографска катастрофа. Аз по принцип не вярвам на суха статистическа дата, защото статистиката е изкуството да лъжеш със цифри. И за това не вярвам *** население в България да е само 4.9%. Определо вярвам, че процентът им е доста по-голям - вероятно над 10%.
229
4
 
17
 
! Отговори
230 преди 12 години
О,Ястреб, Мархаба! Ти си от добрите момчета, па било турчета...:))))) Всяко стадо си има ***, но децата не са виновни за зверствата на бащите си. Не бива да се подлзтяват стари рани. Живеем в 21 век. Проблемът е , че се толерират определени касти по малцинствен признак, като се пренебрегва цялото мнозинство. Тва трябва да спре. Кадърен ли е, работен ли е, умен ли е, да се самодоказва и да стане доктор Чирков ако ще.Но да го теглим зорлем и да го храним само щото е ***, няма да стане.

Спонсорирани публикации