Фермерите недоволни от полуизвинението на Найденов

Продължават с протестите, тръгват и към София
1 дек 2011 12:44,
118
Фермерите недоволни от полуизвинението на Найденов
Снимка: БТА

Земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от Министър Найденов и ще продължат с протестите.

Фермерите декларират готовност да тръгнат към София, за което вече са уведомили Столичната община.

Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов се извини на фермерите от името на правителството, ако "земеделските производители се чувствали излъгани предизборно".

"Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата - политика. Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт", посочват в изявление до медиите Националният инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие".

Още по темата

Фермерите призовават "двамата най-виновни да си подадат оставката - министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на финансите Симеон Дянков".

До момента кабинетът не може да предложи нищо ново на зърнопроизводителите, заяви в отговор министър Мирослав Найденов. Кризисната ситуация ще бъде обсъдена днес следобед в парламента в комисията по земеделие заедно с представители на бранша.

Министърът призова протестиращите земеделци да не блокират гранични пунктове. 

"Вече се получават реакциите – и от страна на транспортните фирми, и търговските вериги, тъй като се затруднява движението на стоките", посочи той.

Въпреки извиненията на правителството за неспазените финансови ангажименти и обещанието за данъчни отстъпки зърнопроизводители от три области блокираха със селскостопански машини движението по международния път край свиленградското село Капитан Андреево.

Към земеделските стопани от Хасковска и от Старозагорска област, които протестират четвърти ден в близост до българско-турската граница, днес се присъединиха над 200 зърнопроизводители от Пловдивска област.

Протестиращи зърнопроизводители от Враца и Монтана блокираха в 11 часа главен път Е-79 край Мездра, като препречиха със селскостопански машини моста над река Искър. Движението в участъка между Враца и Мездра е преустановено.

Кай Елхово чакат над 150 трактора и друга техника. Зърнопроизводители от Добричка област потеглиха към ГКПП Дуранкулак и Йовково. Намерението им е да блокират движението през българо-румънската граница за един час.

Производителите от Ямболско пък потеглиха към ГКПП "Лесово".  Пътният възел „Петолъчката“ също ще бъде блокиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: протестиземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
24
 
! Отговори
танкист преди 12 години
аз като казвах ,ч е бойко е ***...а никой не слуша ето 2008 той предлага маршрут за ефективно блокиране на софия щото са на власт комунистите, сега ***...а бойко не дава същия маршрут щото той е на власт е ако това не е ***...ка работа здарве му кажи мого ще ми е кеф да дойдат тези 3000 трактора ама искам да останат докато бойко не си отида ако поне малко се чувства мъж ще си подаде оставката и никога повече няма да се върне в политиката ама ние всички знаем че той не е мъж а една голяма ***...А
48
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде бе гербери! нали щяхте да избивате стачкуващите хора! Още ли сте във форума!
47
0
 
20
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Село се вдигна на бунт срещу Цветелина Бориславова01 Декември 2011, 11:59 ч.Цветелина Бориславова се впусна да прави зелена икономика. Тя засади целия видински край с генномодифицираната слонска трева въпреки недоволството на местните жители. Растението се използва за производството на биоенергия, но в Европа е най-строго забранено отглеждането му. Тревата, която е генномодифициран организъм, дава по 6 тона на декар, като разходите за отглеждането й са нищожни. Земята под него става негодна за земеделие. Слонската трева е и враг на пчелите. Инвестиционното дружество Си Ес Ай Еф на Цветелина Бориславова отглежда тревата от миналата година. Точно по същото време екоминистърът Нона Караджова обяви, че производството на енергия от биомаса става приоритет на България. От своя страна ДКЕВР също реагира, като вдигна с над 16 % цената на тока от биомаса за централи с мощност до 5 мегавата. Освен огромни масиви със слонска трева, Цветелина Бориславова има и ветропаркове край Каварна, така че печалбите от зеления бизнес са гарантирани на най-нисоко ниво. Според надеждни източници фондът на Бориславова Си Ес Ай Еф разполага с 30 хил. декара земи край Видин и Варна и непрекъснато ги увеличава. Не всичко обаче върви гладко. Неотдавна видинското село Киреево се вдигна на протест. Оказа се, че фондът на Цветелина Бориславова е засадил слонска трева върху земите на частни стопани, без да ги пита. Скандалът се разраства, кметът вика полиция, за да се спре незаконното засаждане на ГМО. Тогава видната бизнес дама пристига лично в затънтеното село, разказват очевидци. Цветелина предложила на селяните няколко варианта или да сключи с тях договори за аренда, или да изкупи земята им, или просто разораването да остане за нейна сметка. Обяснила недоразумението с размяната на земи между варненската Октопод инвест холдинг на Светлозар Дичевски, която имала договор за аренда със селяните собственици в Киреево и нейната компания Си Ес Ай Еф. В крайна сметка селяните са уговорени посятото да остане, така че напролет районът отново ще пожълтее.Цветелина Бориславова заяви, че залага на зелената индустррия още с покупката на Българо-американската кредитна банка. Тогава тя заяви, че ще се фокусира в чистата енергия, а банката ще развива природосъобразни проекти.
46
16
 
7
 
! Отговори
МУСАЙБЕ преди 12 години
КОМУНИСТИТЕ УСПЯХА ДА ИЗКАРАТ НА УЛИЦАТА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ *** НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.СЕГА ПОНЕ ГИ ЗНАЕМ КОИ СА.АМА ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ПОЛИЦИЯТА ДА ИМ НАТРОШИ КОКАЛИТЕ....ДА ГИ СМЕЛИ ОТ БОЙ......ДА И НАЧУПИ ПРАЗНИТЕ КОФИ...
45
1
 
2
 
! Отговори
До № 30 преди 12 години
В България винаги, всяка година се купува зърно, от южното полу кълбо. Да, най-често от Аржентика, като един от най-големите производители! Нашият излишък, от зърно, се изнася на по-високи цени и след това се внася от Аржентина, много често на по-ниски! Спестяват се пари и от разходи за съхранение. Годността и качеството, при дълго съхранение, също са важни.Това са фактите, а ти се опитваш да плашиш гаргите!
44
0
 
3
 
! Отговори
! преди 12 години
Мали- ако не се деляхме сами по професиите и отраслите, по етносите и цвета на кожата, а само на работливите и търтеите, живота ни щеше да е много по- лесен и по- хубав!
43
0
 
4
 
! Отговори
ПУТКО МАФАНИ преди 12 години
до 37Много па лой у тая бе братко.Тия пръжки ще са само мас.*** сега като се замисля то и другото не е добре.Колко брашно ще ми требва за таа доде открия ....Абе мааани.Да не дава господ.
42
2
 
4
 
! Отговори
хаха преди 12 години
а наистина зеленчукопроизводителите какво да кажат като не са им давали субсидии досега!!!навсякъде е криза и не само у нас и има стагнация.. може да са имали спорозумение, но е било подписано в друго време.. трябва да се гледа реално на нещата!
41
3
 
17
 
! Отговори
Антигерб преди 12 години
Тиквооооо ***.Не се *** със фермерите че не са рекли,не са те свалили.А на тебе малко ти требва.Така като те гледам бързо се ***.Хем без да се напъваш.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е въпросът много ли са или малко тези пари, дали ги заслужават или не,въпросът е че за пореден път най безцеремоонно и арогантно се отмятат от вече подписано споразумение както и за пенсионната реформа, както и за БДЖ. Абсолютно прави са, че погазването на правилата, незачитането не само на договори но дори и закони (примерно за индексациите на пенсиите) е основен метод на това управление и главният лъжец - емисарят на Световната банка и Билдерберг трябва да бъде изритан час по-скоро
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С трактори няма да стане, време е да дойдат танковете:)
38
7
 
3
 
! Отговори
хаха преди 12 години
айде стига вече с тези фермери!!! нищо не са им намалили.. навсякъде е криза.. има масови съкращния, само техните пари остнали!!!да не би лекарите или другите да вземат субсидии??? и какво са правили преди 5 години когато и тези пари ги е нямало, а??? всичко е само спектакъл!!!
37
0
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Шо бе иде коледа, виното е готово, требват само пръжки :)
36
4
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Не знам как реши, че всички протестират... Аз лично не познавам нито един протестиращ... Може би защото аз и моите приятели сме хора, които не разчитат на държавната хранилка, а на себе си и на своите възможности.... Именно за това независимо дали ГЕРБ, СерГей, ЦарЪ, че дори и Виденов сме живяли прилично...
35
6
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
А аз не съм доволен от субсидиите за земеделските производители. Тези субсидии се плащат моите пари, с удръжките от моята заплата. Защо за тях има субсидии а за нас няма. Стига вече с привилегии, нека всички да сме с еднакви права и задължения.
34
1
 
2
 
! Отговори
ПУТКО МАФАНИ преди 12 години
до 31Сакън .Не пипай Фидосова.Умирам за тоя толуп.
33
0
 
4
 
! Отговори
Милко преди 12 години
Я елате пиленца при Боцкода му пеете сладко, сладко.Къде си боцко ? Къде си боцко, да ти пеем сладко, сладко ?
32
0
 
5
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
abe kretente sa noroda i to toq narod deto ti hrani mirizliviq ***
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най ми харесаха тия с резачките :) требваше да влезат в парламента и да транжират фидосова :)тя нали е пържола на годината :)
30
4
 
12
 
! Отговори
ПУТКО МАФАНИ преди 12 години
Всички си купувате хляб , нали ?Защо виждате колите,а не виждате кредитите за тракторите и комбайните.Или искате да купувате хляб и брашно от Аржентина и други страни и хляба да ни е 3 лв.Завистчии.Ами направете го и вие де.Защо само плачкате срещу тях.