Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
3
 
! Отговори
малей преди 12 години
моето семейство и приятелите ми ще бойкотираме тази година ходенето на църква за Коледа. никакви пари за свещи, дарения и пр. като имат пари за коли, ще минат и без моите стотинки
276
0
 
0
 
! Отговори
sas до 265 преди 12 години
Този отец Иван от Нови хан е страшно съмнителен. Защо ли си мисля, че поне 2-3 от чаветата там са негови? Не си ли осигурява свежа женска плът, като прибира *** и бездомници?На мен този приют ми е много съмнителен. Отец Иван - също. Там трябва да се намеси прокуратурата.
275
1
 
2
 
! Отговори
zakarii преди 12 години
Здр приятели искам да ви попитам нещо бихте ли се включили в една инициатива да помогнем на едни деца за празниците на коледа да са щастливи .Нека тези деца усетят нашата любов и уважение към тях .Идеята ми е следната да съберем дрешки и обувки и срества за сладкиши за празниците .Става дума за деца без родителски грижи ще бъда щастлив ако се влючат повече хора нека покажем на тези деца че не са сами в този труден свят ,че има някой който ги подрепя ,обича и уважава .Всеки от нас може да помогне макар и минимално с нещо. Ако някой има въпроси нека ми пише или да се обади на 0882780878 за Венцислав .Но аз лично ще помогна на тези деца успех на всички .Тел на центъра за работа с деца 80598- г-жа Станчева и тел. 80953 г-жа Христова и благодаря от сърце от името на децата.Центъра за работа с деца се намира в гр. Козлодуй
274
1
 
2
 
! Отговори
ХРИСТО БОТЕВ преди 12 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове............
273
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Блажиш ли бпажиш дедо попе?Тая кола не е блажна бе серсемино!Тя е хибрид и е икономична!
272
0
 
3
 
! Отговори
сатанаил преди 12 години
хахахахаааа......
271
0
 
7
 
! Отговори
11-а божа заповед преди 12 години
Не прави това ,което правят поповете и мутрополитите.
270
0
 
3
 
! Отговори
-------- преди 12 години
Кради, кради, пари нема мисли,дедо Господ се обърнал настрани.Той продал на цяло тяло е душицата ти,но аз те виждам и ти пея Ти ***
269
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕРНОТО РАСО НЯМА ДА СКРИЙ КОЛКО ЧЕРНИ СА ДУШИТЕ ВИ:))
268
13
 
0
 
! Отговори
До 257 преди 12 години
Приятелю,Цял ден се възмущавам от некадърните ни журналисти.. но пък са хитри.добре са надушили от какво замаяните от завист и мързел хора ще се нагноят и ще храчат ритмично.Вие които плюете.. как сте.. доволни ли сте.. слюнко0бмена е важен физиологичен процес за вашето здраве.36000 долара = лукс?вие сте изкукуригали!!!Плюйте в/у духовниците.. те не са ваши.. вие сте безбожници.
267
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали пости дедо поп?
266
0
 
13
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Не случайно богомилството се е зародило в България. Изглежда и тогава в духовенството са преобладавали лицемерите.
265
2
 
5
 
! Отговори
До Патилан преди 12 години
Знаеш ли през къде ми е за измисления следващ живот?
264
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласен съм -кола за 100 бона не е лукс а необходимост !Би било всички да имаме по няколко такива необходимости хахааа.Кво го закачето човека беее наглеци !!! Само една лимузина си има завалията да не би да си е купил мерцедес с диаманти вътре? Или златен ролс? Амаа ха!:)
263
0
 
6
 
! Отговори
MAXIM преди 12 години
Неврокопският митрополит Натанаил сключи съмнителна сделка за 1 300 000 евроМонахини стриптизьорки и монаси за компания на набожните гейове ли ще се подвизават в бара на хотела, с който епархията се е сдобила? Много преувеличено предположение, но някак не можем да разберем защо е трябвало да се броят грешни милион и триста евро за някакъв хотел с ресторант и бар. Какво ще прави църквата с въпросната сграда, която разполага с 12 апартамента, 13 единични и 31 двойни стаи? И то в град като Гоце Делчев? Да беше София добре, да беше Пловдив бива, а то Освен сравнително красивата сграда, сделката включва и 4 декара земя. Прекрасна сделка с кофти купувачи! На фона на мизерията, която е видна, и която е срам за истинските православни християни, Натанаил, когото наричат и Сатанаил /случайно ли е?/ дава грешни пари за разни хотели, вместо да стегне поне една църква или кухня за бедни да организира.
262
1
 
9
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
В библията си е написано всичко - добрите ще страдат в този живот, лошите ще си правят кефа на гърба на добрите - но в следващия живот, много много лошо очаква хората, които не са следвали Христос. В този случай горко на поповете с Линкълните и Мерцедесите...... В Библията има няколко много поучителни истории. Първата е, когато Исус казва на един човек : "Ако искаш да видиш божието царство, трябва да продадеш имота си на бедните"... В същия контекст се казва: "Много по-лесно е да влезе едно корабно въже през игла, отколкото да види богаташ царството"
261
4
 
2
 
! Отговори
дан преди 12 години
какво лошо да се кара нормална кола,казвам нормална,защото хубавата лимузина струва нод 100хиляди
260
1
 
19
 
! Отговори
Хитрото мишленце преди 12 години
А тия попове четат Библията както дявола чете Евангелието.А Отец Иван е изградил приют за бездомни деца и възрастни "Св. Николай" към манастира "Св. Троица" в Нови хан и помага на хората, но Без компромис - държавата остава непреклонна и ще събаря каквото е направил ....е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Имоти на всякакви мутри и разни "бизнесмени" стоят незаконни по българските земи, а на отец Иван трябва да се събори!? Дядо попе Кирил с Линкълнът, той Господ хубаво ти дава на тебе, ама той обича и да взима. Изводите са си за теб, грешнико в расо.
259
0
 
7
 
! Отговори
Христо Латинов преди 12 години
ИМА архиви за всичко, а най-вече и доноси на Натанаил Неврокопски . Този безбожник както Ванга го наричаше има 2 тома доноси, много яко е топил владици, попове и хора от селата...Запалил и унищожил архива на Митрополията в Гоце Делчев и Благоевград, запали част от манстира в Хаджидимово. " Самоуби се " (падна от кулата в манастира Хаджидимово, с коя ли помощ ?!...)любовника му, с който се скарали. Натанаил и Иван Желев ( ефория Зограф ) дали 16 хил. декара манастирска земя /собственост на манаст. Св.Герги Зограф / на бизнесмена Манол Велев, който финансира кампанията на президента Първанов... , АМИ КОЙ Е ВИНОВЕН ДА ИЗНАСИЛЯТ о.СТЕФАН от Банско с КОЛ В АНУСА И ПОСЛЕ ДА ГО УБИЯТ ... > пак по нареждане на Натанаил....ЗАТОВА ХОРАТА С ПРАВО МУ ВИКАТ САТАНАИЛ И НЕ ГО ИСКАТ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ.
258
0
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Когато някой ми покаже цитати от библията, където се казва, че Исус е носел златни накити, живял е в златни дворци и се е радвал на безпределно охолство, тогава ще повярвам, че покварените попове са негови проводници!(Не се отнася са съвестните духовници в църквата)!Добра е българската поговорка: Вържи попа да ти е мирно селото.