Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
17
 
! Отговори
NAT преди 12 години
Дядо попе, той Господ хубаво ти дава, ама той обича и да взима. Изводите са си за теб, грешнико в расо
236
4
 
1
 
! Отговори
Проф.Иван Желев преди 12 години
Проф. Иван Желев - За колата на Обама . Трети ден медиите загърбиха протестите на работници и земеделски производители, за да луднат по... колата на Обама. Кой какво рекъл, кой на какво се возил, чий автомобил е по-голям и по-луксозен - все "актуални" въпроси в едно общество, където "размерът има значение". И за да е по-голяма шумотевицата, умело се добави и друг ракурс: митрополит Кирил бил си подал оставката от... Светия Синод. Ето ти ново двайсет: чак оставка подал! И то сигурно заради колата, на която нямал право да се вози... Само че оставка от Светия Синод не може да се подаде, както един министър не може да подаде оставка от Министерския съвет. Може да се подаде оставка от поста, който заема митрополитът или министърът. А щом е на този пост, той по задължение е член на Св. Синод или на Министерския съвет. Просто и ясно! Няма подадена оставка на митрополит Кирил от Варненската и Великопреславска епархия, както може би на мнозина им се иска. Известно е, че в Св. Синод има напрежение между него и други напористи митрополити: Натанаил Неврокопски, Николай Пловдивски, Ловешки Гавриил(Йорго), Западно-Европейски Антоний, както последните известяват медиите с дискретна услужливост. Известно е, че митр. Кирил често заявява възмущението си от ставащото в Св. Синод. Негово право е и да си подаде оставката като митрополит. Но както всяко чудо е за три дни, така и днес, на третия ден, това медийно чудо се пръсна като сапунен мехур. От митрополията във Варна заявиха, че митрополитът нито е подавал, нито мисли да подава оставка. А собственикът на фирмата заяви, че ще си вземе возилото, за което половин България завидя на владиката. Класика... "И пак поглеж: дий, воле, дий!"
235
4
 
1
 
! Отговори
Проф.Иван Желев преди 12 години
Проф. Иван Желев - За колата на Обама . Трети ден медиите загърбиха протестите на работници и земеделски производители, за да луднат по... колата на Обама. Кой какво рекъл, кой на какво се возил, чий автомобил е по-голям и по-луксозен - все "актуални" въпроси в едно общество, където "размерът има значение". И за да е по-голяма шумотевицата, умело се добави и друг ракурс: митрополит Кирил бил си подал оставката от... Светия Синод. Ето ти ново двайсет: чак оставка подал! И то сигурно заради колата, на която нямал право да се вози... Само че оставка от Светия Синод не може да се подаде, както един министър не може да подаде оставка от Министерския съвет. Може да се подаде оставка от поста, който заема митрополитът или министърът. А щом е на този пост, той по задължение е член на Св. Синод или на Министерския съвет. Просто и ясно! Няма подадена оставка на митрополит Кирил от Варненската и Великопреславска епархия, както може би на мнозина им се иска. Известно е, че в Св. Синод има напрежение между него и други напористи митрополити Натананаил Неврокопски, Пловдивски Николай, Ловешки Гавриил(Йорго), Западно-Европейски Антоний, както последните известяват медиите с дискретна услужливост. Известно е, че митр. Кирил често заявява възмущението си от ставащото в Св. Синод. Негово право е и да си подаде оставката като митрополит. Но както всяко чудо е за три дни, така и днес, на третия ден, това медийно чудо се пръсна като сапунен мехур. От митрополията във Варна заявиха, че митрополитът нито е подавал, нито мисли да подава оставка. А собственикът на фирмата заяви, че ще си вземе возилото, за което половин България завидя на владиката. Класика... "И пак поглеж: дий, воле, дий!"
234
1
 
2
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
Това е друга молитва.
233
1
 
8
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 12 години
А ЗА БЕНТЛИТО НА МАСЛАРОВА ОТДЕ ПАРИ ?
232
1
 
7
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
Да каже попчето за далаверите, ама не казва. И докато ние тук си чешем езиците, пардон пръстите по клавиатурата, той сигурно е опростил грехове за поне половин такъв осел още.
231
7
 
3
 
! Отговори
НеврокопскиНатанаил преди 12 години
36,000 $ = 50,000лв., че всеки един от Вас има по-скъпа кола.Какъв шамар им зашлеви владиката Кирил на неграмотните журналисти драскачи, като Добринка Корчева. Сега да ходи да му целуне владишкия и да му поиска прошка за написаните лъжи и глупости. То бива, бива, ама толкова неграмотни журналистки, които не разбраха сума ти време , че само с чукане и *** писане не става, а трябва да имаш и нещо в главата...За жалост и лакомия за едни 20 лв. хонорар това могат нещастните ***, като Корчева.
230
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами два милениума след линкълна модел "Осел" сме, нормално е да язди по-новата версия
229
1
 
6
 
! Отговори
topor преди 12 години
Може и да е богоугодно попчетата да си возят тлъстите *** в луксозни коли. Но според мен котката е заровена другаде.Да каже попът какви църковни имоти и др. облаги е шътнал срещу това дарение???Другите приказки са пунтамара. Уйдорма.Във всички случай т.н. "дарител" се е облажил с нещо църковно. А БПС е най-големият собственик в България. И е абсолютно неприемливо даже стотинка да приемат като дарения. Не са показали, че управляват собствеността си умно, ефективно и богоугодно.
228
1
 
4
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
Няма лошо да яха това магаре! Явно това е базовата цена за опростени грехове.
227
9
 
6
 
! Отговори
lowforce преди 12 години
aз не мога да разбера кво ревете. имал, взел, вози се. колата не е нищо особено, това, че вие сте с лади и 5 лева в джоба си е ваш проблем. ако журналята не бяха пуснали тази бомба или колата я караше някой друг, изобщо нямаше да има толкова изтъркане клавиатури по този сложен казус.обаче българина, беден, озлобен, мислещ че е прецакан с това, че се е родил тук, като види,че някой има нещо по-хубаво от него, реве, защото не е честно спрямо него, той така си мисли...
226
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a v trabant li da se vozi? po dobre neka se ogledame i vidim kolko negramotni i typi mom4enca karat mn po skypi koli....vse pak e vladika...
225
1
 
4
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
И младо агнешко. В прекия и преносния смисъл.
224
4
 
6
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 12 години
А,че който е диване и му трябват попове и прочее гламатории!!Религията е атавистичен белег на разумния човек и е произвела повече беди от всичко друго на света!На фронтовете преди големите кланета и от едната и от другата страна са се митларкали попове и са убеждавали диванетата,че ще умрат за правдата...и мястото им рая е гарантирано.Па после назад и у тила в артелната!а други *** щом се пръкна демокразията веднага закаканизаха,че ще страдаме щото не сме религиозни!Нови *** им трябват!
223
2
 
3
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
затъ че ще мислят :) един журналист подхвърли кокалче на тълпата и ей на - три деня го глозгаме и мятаме камъни по отчето :)
222
0
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
От 20+год. чета Библията,но такава притча,като цитираната от попа не съм чел и съм сигурен че не съществува! Сещам се обаче за думите на Исус - "Аз свидетелствам на всекиго,който слуша думите на пророчеството в тая книга:Ако някой притури на тях,Бог ще притури върху него язвите,написани в тая книга." - Откровение 22.18
221
1
 
2
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
аха, те даже и храна не ядат, само слънце консумират
220
2
 
5
 
! Отговори
Божи Дар преди 12 години
до 222: Туй българите са *** народ, не стига че не ми повярваха като им разправях че ония кокалаци са на св. Йоан Кръстител ами все ще се намери някой да иска да ми шибне някое шамарче.
219
3
 
7
 
! Отговори
до 193 преди 12 години
А, стига с тая Ванга, жената сама го каза, че силата ѝ нито е от Бога, нито е чистива, а колкото до Дънов - ами еретик... Аман от сектанти значи!
218
2
 
2
 
! Отговори
Debora преди 12 години
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!-------------------------------------------------------------------затова Айнщайн е добавил "исичко е относително "Може и да е казал докато сме спали а попа е бодувал. Затова Айнщайн пък е добавил " Всичко е много относително " и аз мисля че рошавия очилат *** дядка има право !!Аман от брокери и посредници ! Ако не се правеха на праведни може би никой нямаше да забележи мафиотското возило