Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не смятам,че ин витрото е нещо" грешно".Без божията помощ,не става имплантация на ембрионите,независимо от съвременните технологии.
6
11
 
33
 
! Отговори
webadmin преди 12 години
Ей, племе са това поповете ! Отказаха хората да влизат в храмовете.Значи майка да си има рожба - не може !Ама да мародерстват хора в тъгата им - може ?!
5
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То църквата кога ли ще заеме ясна позиция и ще обяни на хората, че всички форми на ограничаване на раждаемостта са грях.Единственото разрешено средство е въздържанието.А при бебетата в епроветка се убиват много зародиши (които вече са човешки души) и се оставя да живее само този, който преценят лекарите и родителите.При спиралата също се убива зародиш.При хапчетата също.Ако не използвате противозачатъчни ще ви се роди от този зародиш дете.Приказките, че преди 3-тия месец плодът не бил човек са глупости.Ама съвременното човечество толкоз иска да си направи кефа, че не спира и пред убийство.
4
14
 
22
 
! Отговори
диди преди 12 години
То едни попове..........къде е църквата...само пари да събира..никакви ги няма при нужда.......
3
24
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
И аз съм...против;утре някой може да...поиска,да роди отроче от...марсианец.
2
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата да ми , след 50 години само *** ли искат да останем ? Има семейства който не могат да имат деца и очевидно това е единствения начин.
1
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Против сурогатството-Ок,извратено е,но защо са против инвитрото?