Църквата се обърка. Не била против метода ин витро

Ние няма да делим децата, категоричен е епископ Йоан
Обновена: 4 яну 2012 21:40 | 4 яну 2012 21:40,
287
Църквата се обърка. Не била против метода ин витро
Снимка: Булфото

Светият синод на Българската православна църка не е против метода ин витрото, а е само срещу сурогатното майчинство. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

В края на миналата година Синодът разпространи позиция, с която се обяви против методите на асистирана репродукция и сурогатното майчинство, които били в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот. 

Митрополит Гавриил посочи, че методът ин витро се приема от Синода на гръцката и руската православна църква.

"Но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг, и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност", обясни той.

Още по темата

"Човек, който използва метода ин витро, не е грешен", категоричен бе духовникът.

Според него обаче в случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят.

Междувременно обаче Знеполският епископ Йоан заяви, че подкрепя изцяло становището на Синода.

"В това, което е написал Светият синод, заставам зад него до думата и запетайката", поясни той.

Епископ Йоан обаче беше категоричен, че Църквата няма да дели децата.

"Няма да делим децата в никой случай, всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Църквата, защото вече е даден, съществува", коментира той.

Според него всеки човек имал избор да приеме или не позицията на Синода.

"Ние няма да делим децата, тази позиция засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете", заяви Знеполският епископ.

"Молим Бога тези майки, които нямат деца, и които желаят да имат, Бог да им устрои така, че да се случи, но да се случи така, както е нашето естество - по естествен, нормален и реден начин", продължи той.

Епископ Йоан посочи, че знае за случаи на семейства на млади свещеници, които не са имали дете, но са осиновили, а после Бог им е дал да имат и свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
3
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
що думаш ти, Марко?!то че не можеш ме позна в бесовете си, виждам, ама писанието да беше попрочел поне има се ядосва пак тате :(
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аха значи така. Вместо да слушам сърцето си, ще слушам к`во рекъл или на следващия ден, се отрекъл Синода! Как ли пък не?!?
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата без родители преимуществено са ***. Поради лошата генетична обусловеност, много хора не ги желаят. Какво толкова има да се разсъждава по въпроса?
182
3
 
5
 
! Отговори
Марк до 178 преди 12 години
Абсолютно!!!Всичко се плаща /от собствения джоб/!!Правилно!Ще се блъскам аз и ще давам кинти на някаква с 10 аборта да прави скъпи опити инвитро!Аре у лево!
181
0
 
3
 
! Отговори
до 175 преди 12 години
Ами а дано за 20 год да я унищожат, защото почти всичко произтичащо от там е вредно за обществото.
180
0
 
1
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
я, преди да продължиш с философиите си за богоугодството, се заинтересувай колко чужди елемента надничат покрай родилката докато ражда и после на визитациите. и за миналото се поинтересувай как чуждата за семейството баба-акушерка се е намисала в тия интимни работи, че и още по-буквално кога божественото раждане се случи седалищно, а някой път и по-лошо. да не говорим пък по колко баби, ходжи и знахарки са ходели при проблеми със зачеването
179
0
 
1
 
! Отговори
до 177 преди 12 години
МухахахахахахаххахахаЩе се пържиш в Ада!!Мухахахахаххахахахаха
178
2
 
3
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
до 172. Въобще не отричам интелекта на велики богоборци и човекоубийци. Даже ще ви кажа, че дяволът е интелигентно същество. Просто казвам, че сред религиозните хора има велики личности (включително нобелови лауреати), но аз предпочитам да давам за пример личности, по-близки до нас.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много приказки се хвърлята за позицията на ПЦ спрямо инвитрото, но някак си подминаваме т.н. сургатно майчинство, нещо за което в повечто цивилизовани страни като Австрия и Германия могат да те вкарат в затвора.Лично аз съм твърдо против сургатното майчинстов, а също съм против и заплащането от държавата на инвитрото. Искате инвитро ............. добре :))), но парите от Вашия джоб :)))От къде на къде при толкова деца без родители, аз с моите данъци ще Ви плащам прищявките ????
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Магаре, най-силните заблуди живеят най-дълго! Особено когато има и хора които извличат облаги от тях.
175
4
 
2
 
! Отговори
Марк до Ристо Комуни преди 12 години
170Ристо Комунисто, ти каво като комуноидите ли да се вземе от богатите и да се даде на бедните?!?!МухахахахахахахВидяхме 45 г. докъде доведе това!Бедният е беден1 защото в 90 % от случаите е ***, некадърен комуноиден готованец!Мога да му дам един пояк шут в червения г..з!
174
2
 
7
 
! Отговори
намръщен преди 12 години
Г-н Петър Николов,Какво се учудвате от незачитането на нашите велики духовни водачи, щом сега една антибългарска телемизия има толкова зрители. От това, че всеки знае кой е Слави, но кой е Паисий Хилендарски не. От това, че сме залети от чалга. 1000 години Църквата пазеше хората, за 45 я унижаваха, сега за 20 искат и да я унищожатХайде лека нощ на всички!
173
5
 
6
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
до 164. На вас не ви го казва, ако не искате да го слушате и да му вярвате. Христос е направил всичко възможно, за да спаси възможно най-голям брой хора. Учениците му са жертвали живота си в името на учението Му. Вие, ако не признавате Неговия авторитет, не желаете да го слушате, то никой не ви кара. Всеки живее според вярата и желанията си. Църквата просто предупреждава, че в този живот трябва да внимаваме над себе си. Да се освободим от страстни зависимости, да бъдем хора ...
172
2
 
5
 
! Отговори
Марк до ей преди 12 години
165Естествено , че ми е добър примера, защото съм умен!Не е лошо плебса тук да си води бележки!Но ти не си добър християнин!Пак да ти обясня:Църквата е константна координатна систем, а всички други теории философии се променят и развиват или деградират!Пример:Марксизма се провали за помалко то 200 г.Религията /Православито/ не мърда 2000 г.Защо ли?Въпрос за домашно, че си лягам!
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н Петър Николов, а вие отричате ли че в Третия Райх е имало гениални учени, работещи за каузата му? Този факт по-добър ли прави хитлеровия ред? И с какво това променя каквото и да е в моралните отсъждания?
170
4
 
3
 
! Отговори
до 167 Николов преди 12 години
Както и е каза по долу. Тея глупости с религията са главно с цел манипулация на простия човек...и ти го доказа с примерите си. Сега повечето хора са образовани и неможеш да ги излъжеш току така. Но ти явно не си от тях.
169
1
 
4
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
Марко,не се кахъри, чадо мое, липсва ти само малко смирение, но раздай си богатството на бедните както рекох, и веднага Павел те записва в списъка с камилчетата, пардон, въженца бяха
168
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Религиозните хора са преимуществено прости, неуки и маргинални. Виждам че тук такива присъстват. А църквата е една от многото лъжи на този свят, на тази планета.
167
3
 
3
 
! Отговори
Марк до 152 преди 12 години
Ах, някаква си била обидена на църквата!Ами не ходи на църква, драга!Не поповете правят инвитро процедурите!Ами има една приказка:"Хем мъжкото в женскто, хем душата в рая!"Е няма начин!Ти избираш!!
166
2
 
5
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
до 154. Господине, вие бихте ли прочели нещичко за следните личности и техния интелект - св. Братя, св. Климент, Наум, Сава, Ангеларий, Горазд, митр. Борис Разумов, св Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Прохор Пшински, Теодосий и Евтимий Търновски. куп царе, живяли благочестив живот. Да не изреждам десетките ни възрожденци, всичките вярващи и пламенни патриоти?

Спонсорирани публикации