Църквата се обърка. Не била против метода ин витро

Ние няма да делим децата, категоричен е епископ Йоан
Обновена: 4 яну 2012 21:40 | 4 яну 2012 21:40,
287
Църквата се обърка. Не била против метода ин витро
Снимка: Булфото

Светият синод на Българската православна църка не е против метода ин витрото, а е само срещу сурогатното майчинство. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

В края на миналата година Синодът разпространи позиция, с която се обяви против методите на асистирана репродукция и сурогатното майчинство, които били в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот. 

Митрополит Гавриил посочи, че методът ин витро се приема от Синода на гръцката и руската православна църква.

"Но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг, и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност", обясни той.

Още по темата

"Човек, който използва метода ин витро, не е грешен", категоричен бе духовникът.

Според него обаче в случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят.

Междувременно обаче Знеполският епископ Йоан заяви, че подкрепя изцяло становището на Синода.

"В това, което е написал Светият синод, заставам зад него до думата и запетайката", поясни той.

Епископ Йоан обаче беше категоричен, че Църквата няма да дели децата.

"Няма да делим децата в никой случай, всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Църквата, защото вече е даден, съществува", коментира той.

Според него всеки човек имал избор да приеме или не позицията на Синода.

"Ние няма да делим децата, тази позиция засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете", заяви Знеполският епископ.

"Молим Бога тези майки, които нямат деца, и които желаят да имат, Бог да им устрои така, че да се случи, но да се случи така, както е нашето естество - по естествен, нормален и реден начин", продължи той.

Епископ Йоан посочи, че знае за случаи на семейства на млади свещеници, които не са имали дете, но са осиновили, а после Бог им е дал да имат и свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство заявяват своето мнимо пълновластие в областта на семейното планиране и така горделиво се опълчват срещу премъдрия Божи промисъл, който всякога благоизволява най-доброто за нас и за света като цяло.
164
1
 
3
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Ей Марк,126. Много добър ти е примера с координатната система и константната. Но това е част от уравнения в които има поне една варираща стойност: х. Може да са повече: х,у,z и т.н. Моята стойност на х е - Майната им на църквата. Значи съм добър християнин.
163
2
 
7
 
! Отговори
до Николов преди 12 години
Абе невежо, как може един откачалник да ми казва на мен и на другите хора, че той бил и пътя и истината и живота. Що за наглост и узурпиране правото на човек да разполага с живота си и да определя сам ценностите си. Айсиктир от тук, Николов, с догматиката си и извратените си и вредни религиозни представи за света. Отново ще повторя - без бог и релгии - светът е прекрасен без тях. Хора, живейте пълноценно, радвайте се на живота си, обичайте се, защото след смъртта ви НЯМА НИЩО!!!
162
0
 
4
 
! Отговори
намръщен преди 12 години
Марк,Мръсните еврейски пари се опитват две хилядолетия да погубят християнството. Колкото до червените хуманоиди, да ти напомня, че Карл Маркс е *** с родно име КашейМордохай, Владимир Илич Улянов/Ленин/ е четвърт евреин и сифилистик
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марко, ти си за екзорсизъм, защото лукавия те е обсебил отзад! Може и просто да не си със всичкия си?
160
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство представляват грубо нарушаване на богоустановения ред за съхраняването на традиционното семейство и за зачеването на нов човек. Тези медицински практики и социални явления уязвяват единството на семейната среда; внасят чужди елементи и намесват трети (често напълно непознати) лица в най-интимните аспекти на съпружеските взаимоотношения и в живота на бъдещото дете и цялото семейство.
159
3
 
3
 
! Отговори
продължение преди 12 години
Носенето кръста на бездетието може да бъде път на смирение, духовно очистване и спасение за тези семейства, които с доверие и благодарност приемат това изпитание като проява на Божието всезнание и грижа за тях. Защото Бог често ни предпазва от по-големите страдания като допуска в живота ни да се случват по-поносимите, чрез които бихме могли да се извисим, ако го пожелаем съзнателно и свободно.
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цитирам становището на св.синод : Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство
157
1
 
5
 
! Отговори
до 151 преди 12 години
Перте, ей тука преди няколко дена видях един където и той казваше: Аз съм Пътят и Истината, и Животът...И вчера го гледам пациент на лудницата вече.
156
5
 
4
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Червените *** зироди, които преследваха християните, в края на крайщата получиха своето заслужено възмездие!Същото ще се случи и с ***, които си позволяват да хулят Бог тук!
155
1
 
4
 
! Отговори
намръщен преди 12 години
Най-после някой да каже нещо вярно за разлика православни и католициПишещият 140 е казал, че в Православната църква секти няма и е така. А Католическата църква не греши толкова с тезата, че папата е Божи наместник. Греши, защото е променила "Символът на вярата" по отношение произхода на Дух Свети. А преди 30-на година някакъв папа се опита да прокара теза за "Непорочно зачатие на Дева Мария"???
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това по горе е парад на хомо зомбита. Служители на сатаната/тъмнината.
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата винаги е виреела добре на почвата на човешкото невежество! Арсенала и от средства за манипулация включва заплахи, откровени лъжи, даросъбиране и най-вече невярна картина на света. Разбира се най-податливи на тези средства са неуките и прости хора! От морална гледна точка такова поведение е неприемливо.
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичките видове вероизповедания просто трябва да бъдат забранени със международен закон, защото са вредни за хората и са основна причина за изпростяване и манипулиране.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радина Велчева, сдружение Искам бебе:Ние от сдружение Искам бебе и хората с репродуктивни проблеми в България са дълбоко засегнати от становището на Светия синод, независимо от промяната, заяви председателката на неправителствената организация Радина Велчева. Като обидни тя посочи цитати от текста на синодалите, в които се казва, че методите на ин витро оплождането са експерименти, които се противопоставят на Божията премъдрост и по тази причина прилагането на на този метод е богохулство.
150
4
 
6
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
Да религиите, които представляват сатанизъм в различна форма отнемат волята на човек. Православието говори за свободна воля. Бог ви е дал свобода да избирате. Бог не отрича науката, но част от възгордялата се наука се осмелява да отрича Бог. Човек, който е подвластен на страсти (повечето днешни хора) не е свободен. Христос идва, за да освободи хората от страстите им, ако те искат това. Христос никому не поставя хомот. Христос казва -Аз съм Пътят и Истината, и Животът...
149
0
 
1
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
няма да ги изхвърлят, ще бъдат в криостаза :) а по-благородните двойки ще ги дават за осиновяване на други майки
148
2
 
3
 
! Отговори
Марк до 144 преди 12 години
Много си далеч от истината червен плебей!Трябва да знаеш, че това че съм религиозен не означава, че съм беден!Напротив!И трябва да ти кажа още нещо, че в моя "робски " живот съм живяр 15 г. в Канада и Сащ!И освен това, че не се препитавмам от щатна заплата!И освен това, религиозноста не ми пречи всяка седмица да си поръчвам мацки за по 300 кинта!*** като теб са тор за хората като мен!
147
0
 
2
 
! Отговори
поп Вечерко преди 12 години
Анонимен си прав, чадо. Църквата трябва да е посредник между Бог и човек. Но има тайнство ръкополагане и то е сторило поповете Божии служителиА че православната църква е с човеческо лице се разбира от туй, щото свещенникът трябва да е семеен. Значи и той да е като другите миряни в бита. Падретата католици се не женят и от людите са се откъснали
146
2
 
2
 
! Отговори
140 преди 12 години
чекай малко, не беше ли православната тази която се е отделила от католическата, за да могат разделените римски империи да си уреждат делата по своему. Да не говорим за другите по-древни ... айде стига търсили уникалност в нещо толкова тривиално

Спонсорирани публикации