На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божан, Божана, Бистра, Богдан, Богдана
Обновена: 6 яну 2012 15:04 | 6 яну 2012 07:04,
88
На Богоявление небето се отваря. Пожелайте си нещо!
На Йордановден смелчаци от Калофер играят традиционното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. Снимка: Булфото

На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза на земята във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергени го изваждат.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

С този празник завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя третата (последна) Коледна вечеря. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, варено зеле или сарми, орехи, хляб, но не от чисто пшенично брашно, а смесено с просено, в чест на просото (някъде вместо просо слагат цаевично брашно). На трапезата се запалва и недогорялата от втората коледна вечер свещ.

На 6 януари се освещават и военните части и бойните знамена на армията.

На този ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: богоявлениеЙорданов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
beeres преди 12 години
Можели някои да ми каже. Името, Боика, празнува ли днес.
65
0
 
25
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Синът ми е Божидар - видях името му сред коментарите, та рекох да го вмъкна. Според някои му е празник, според други - не е. Както и да е - жив и здрав да ми е, гордост ми е! Приятен ден на всички - който с каквото и да го свързва!
64
0
 
13
 
! Отговори
Ани преди 12 години
Празниците са нещо хубаво.На фона на сивото ни ежедневие те внасят настроение.Няма значение дали е рожден или имен ден.Нека всички празнуващи днес да са здрави,щастливи и изпълнени с доброта!Защото четейки коментарите си мисля,че добротата много ни липсва.На ние българите имаме принцип"Не е важно аз да съм добре,а на другите да им е зле"Чудя се защо всеки не си гледа "собствената паничка" ,защо не се стреми да намери положителното,а винаги се изтъква негативизма.Приятен и успешен ден!
63
0
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
62,съгласен съм с теб,но традиции с напиване до козерката едва ли са нещо,което трябва да се възхвалява !!!
62
0
 
27
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Да кажа само на всички "философи" тук плюещи по празника на хората.Народ без корени и традиции е народ без бъдеще и това не са само думи. Ако немя какво да сплотява и обединява хората, в бъдеще те няма да имат допирни точки и всеки ще бъде сам за себе си, като при това положение не би могъл да оцелее, няма да има общество или семейство, защото нищо не би ги свързвало, дори и самото семейство като структура също е традиция, така че по-полека със словоблудствата.
61
2
 
10
 
! Отговори
милиционер преди 12 години
наистина по време на социализма имаше нареждане от горе че църквата е враг на родината.и гонехме политическите дисиденти и виярващтите в господ.срам за борисов които е бил комунист-милиционер и е гонил виярващтите в господ а сега се прави на света вода ненапита.всички сегашни политици тогава заклеимаваха църквата а сега са с поповете първи-какво ли не прави човек за пари и власт.
60
5
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
"..според библейската легенда ..." - в Библията няма легенди,това е Божието слово . Този празник си е попска измислица !
59
2
 
18
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
3 помака цъкат минуси.... ей не останаха българи ...жалко....само *** *** , на които другите са им виновни. Още веднъж браво на калоферци !
58
1
 
20
 
! Отговори
Дона преди 12 години
Не виждам нищо лошо в това да спазваменашите традиции и да се честват Имените дни.Защо има хора които политизират всяка новинаи какво общо има с кой е на власт?По време на комунизма ни се забраняваше да влизамев църква,най вече на членовете на партията,сега оттях не можеме да влеземе.За да се запази един народ той трябва да си поддържатрадициите, а празнуването не е задължително ,след катосте толкова против?Много хора се увличат по Холоин,и други не наши празници,защо?
57
1
 
13
 
! Отговори
До Пич 50 - Българка преди 12 години
А Бе, Пич - не българско обръщение! Ако ги нямя селските бабаити, кой ще копа царевицата и ще храни кокошките? Кой ще сее житото и ще го жъне, та после да смели за насъщния ти хляб? Образованието не ти служи, когато няма работни места и заплатите са ниски. Трябва да има по-вече селяни, обработващи по-вече земя, да да има за такива като тебе по-вече храна. А образованите не пиянстват, така ли? Не бият жените си, не са арогантни и вулгарни...Не те правят същото, но с по-вече средства...
56
3
 
17
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Евала ! Ей такива неща ме карат да настръхвам и да съм горд, че съм Българин !!!
55
2
 
9
 
! Отговори
поп преди 12 години
за съжаление и църквата ни е предателска.отказахме се от юлианския календар и приехме григориянския а тои е католически а ние не сме католици и би трябвало да сме с православния юлиански календар.поповете ни вече се возят в линкълни и мерцидеси и имат в колите компютри но наи лошото повечето са били агенти на държавна сигурност.самия борисов при социализма с гонеха от църквите вярващтите и ги биеха а сега навсиякъде ходят с попове това е божи грях лицемерие и фалш затова никои не ходи в църква..
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са живи и здрави всички именници! Калоферци са едни от най-коравите българи и те да са живи и здрави. На мазните храчки във форума им пожелавам да го дух-ат цяла година, а на дежурния по цензура да му изсъхнат ръчичкиет.
53
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неслучайно ни определят като най - мързеливите! Само празници в тая държава! Бедни сме, а кафетата пълни :)Нямаме оправия!
52
1
 
9
 
! Отговори
Без коментар! преди 12 години
Живях 10-тина гадини в САЩ. На Гергьовден звъннах по телефонада поздравя една "българка" - Гергана. Отговорът беше-ТУКА СЕ ПРАЗНУВАТ РОЖДЕННИТЕ ДНИ!
51
0
 
15
 
! Отговори
kalina_555 преди 12 години
Честито на всички именници!!!!!!!!!!!
50
12
 
5
 
! Отговори
Пич преди 12 години
"Не мога да разбера, какво лошо има да имаме обичаи? Относно "място -то в Европа" не виждам причина защо да нямаме"Ами няма лошо, но всички тия селски бекове на снимката с дебелите вратове и селските мутри, след като свършат пиянските си изпълнения в реката, отиват по къщите си където продължават с простотиите. Нали не мислиш, че тези хора на снимката са способни да изградят силна държава, която да е конкурентна на другите европейски държави? Подобна държава може да се изгради с образовани и интелигентни хора, а не със селски бабаити. За съжаление българската нация се състои в голямата си част точно от такива като на снимката и това е проблема на държавата ни. Иначе няма нищо лошо в обичаите.
49
0
 
3
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
ДО 26 Приятелю даваш фира ! Коментираме празника , какъв Виденов ,какви 5 лева ?
48
2
 
2
 
! Отговори
петър преди 12 години
досега съм гласувал и за сдс и за герб и за бсп и за цария но полза няма наистина ни лъжат всички и се подиграват с българския народ.и аз повече няма да гласувам за тая ***,пастмина която ограби българия и направи българина по беден от африканците вече няма да ме излъжат да гласувам.всеки има глава на раменете си и може да мисли 20 години тъпчем на едно място дори вече герб дава на заден ход няма да гласувам вместо по добре от де на ден става по зле -трагедия но не на би джиз а на българия.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако сме различни с нещо от останалия свят,то са многото прзници,които сякаш се увеличават всяка година. Това е целенасочено,измислено отдавна специално за нас,защото народопсихологият ни е специфична:) Искаме да вярваме в нещо,което е илюзорно-така ни става по добре и не забелязваме огромните проблеми,от носа си по-далеч не виждаме,а и не искаме да знаем. Най-добре е да имаме празници-за да са ни все празни главите.Оттук нататък се мисли за Ивановден,Бабинден...няма еволюция:)