Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
40
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да повярвам какви *** пишат коментари... защо била умряла болна от рак, кой бил виновен...ами който не се е родил, само той не е умрял, и като някой е болен много ясно че ще умре....и кой виновен? ами Господ най вероятно, който ни е направил смъртни
112
3
 
91
 
! Отговори
ас преди 12 години
Един пример за силната воля на духа.Бог да я прости !
111
3
 
96
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Уважаеми коментиращи! За болестите и нещастията, които спохождат нас хората, е валидна следната сентенция:ЧУХ И ЗАБРАВИХ, ВИДЯХ И ЗАПОМНИХ, ПРЕЖИВЯХ И РАЗБРАХ!Провокиран съм да се включа отново с коментар, защото не бива паметта на една жена, която до последния си дъх се бори за една благородна кауза, да я превръщаме в политическа препирня. Намерете своето поприще и вземете решение да се борите като нея!Тя олицетворява качествата на жената - БЪЛГАРКА - майката, сестрата, любимата!
110
3
 
72
 
! Отговори
една жена преди 12 години
Е, толкова ми е тъжно за тази жена! Все си мислех, че ше се пребори! Не я познавах лично, но много се натъжих...толкова беше борбена, уверена, непримирима...А ние, уж здравите, какво правим с живота си, докога ще се примиряваме с всичко? Чувала съм от стари хора, че на големи християнски празници си отиват най-добрите хора, за да са по-близо до Господ...мир на праха й на Теодора! Да ни дава сили и отгоре!
109
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да я прости!!и аз съм болен, но никой нищо не ми давакато умра едва ли ще му дреме на някой, за разлика от госпожата, дето в медиите я пишетемен никъде няма да ме пише
108
32
 
0
 
! Отговори
златка преди 12 години
ами пожелавам ти да се разболееш от рак и ти
107
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хей 99 ако знаеш колко си *** сам ще туриш край на жалкия си животец мижитурко такава
106
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз викам на всички бполни да се даде, а останалите да седят гладни докато се разболеяттова е мъдро решение
105
3
 
65
 
! Отговори
Бог да я прости преди 12 години
Всички, които са преживявали в семейството си тази болест разбират за какъв ужас става дума...ПОКЛОН пред тази жена, чиято воля не се сломи и непрестана да се бори за себе си и за всички страдалци !Не ни трябват лицемерни попове и крадливи политици, нужно е сами да си помагаме и да се БОРИМ за по-добър живот !
104
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да повярвам какви *** пишат коментари... защо на тях да пък на нас не... АМИ ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ ЗА ДА ВИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ ? Ревете по третокласни сайтове? RIP за жената, вместо да плювкате жлъчни сокове, взимайте пример от такива хора.
103
3
 
44
 
! Отговори
Поклон преди 12 години
до 99 - поне под такава статия замълчи! Сигурна съм, че и ти си ваксиниран и, като се разболееш, пияш хапчета, а не чакаш Природата да избере да умираш или не! ***!Поклон пред Теодора и лека й пръст, от такива хора има нужда България!
102
43
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в тая българска държава, най ми е кеф да съм боленхем не работя, хем ми плащат, хем плюя здравите, че малко ми даваттва е живота братзнами аз ще умра, и здравите ще умратно поне ще си поживея с кеф
101
5
 
32
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
само ако узнаеш колко отрова има в храната, която ядеш, дъвките които дъвчеш, соковете които пиеш... ще разбереш, че не господ ти праща рака...
100
3
 
58
 
! Отговори
Julie преди 12 години
Лека и пръст на жената! Благодарение на хора като нея има шанс и България да стане нормална държава някой ден!
99
3
 
71
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Почина една истинска българка, която въпреки болестта си, се бори истински и настойчиво за каузата на хиляди болни като нея!Тя е пример на борбеност, тя показа как трябва да се борим за правата си. Нейният пример е достоен за подражание!Поклон пред паметта й! Да се стремим да бъдем като нея!
98
86
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има си природен закон - болните мратздравите оцеляваттака е от милион годинивие да не сте Бог та да вървите против прородния законза какви се мислите ?
97
5
 
49
 
! Отговори
Нека почива в мир! преди 12 години
Поклон пред борбеността й. Да не забравяме само кой дере по 9 кожи от страданието на хората! Фармамафията прави добър бизнес с новини като тази.
96
47
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
давайте на болнитеа здравите ми яжте ****
95
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
направо колко е тъжно да чета как политиката на държавата е да убива болните, като не им помага с лекарства... а да развъждаме катуни да им плащаме добавки за всяко новородено индианче, от което става крадец или убиец... и на дядо Иван дето му събориха бараката за сирачетата тцтц... като събориш *** колиба - расизъм, а като оставиш сираците на улицата е спазване на закона... тука драги ми става въпрос за един целенасочен български геноцид :(
94
3
 
51
 
! Отговори
Valita преди 12 години
Вцепених се от новината ! Много харесвах и уважавах тази смела и борбена жена ! Поклон и мир на праха и ! Дано има последователи ! Усилията и примерът и са достойни за подражание! Тази жена заслужава да и бъде издигнат паметник ! / Не останаха смели и будни хора в тази държава , за жалост/.Съболезнования на близките и , те могат само да се гордеят , че са били част от нейния живот. Сбогом Теди , ще липсваш на много хора!