Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо точно на онконолните трябва да се дава???????????а на дибетиците, на церебралната парализа, на мускилната атрофиия, на муковисцидозата, на прогресиращия артрит, на паркинсона, на алцхаймер,....не трябва ли???????с какво онкоболните са привелигировани, като ние с алцхаймер също умираме?????защо само на тях дават, а за нас няма ???
92
45
 
3
 
! Отговори
Въпроси преди 12 години
и аз кво трябва да направя като тази умряламоята майка също умря, не от рак, а от удари кво? някой трябва да ми плати ли?аз също съм болени аз ще умратрябва ли здравите да ми плащат?
91
5
 
23
 
! Отговори
До Анонимен преди 12 години
Питай държавата защо не дава за всички други болести. Това, че не дава, не значи, че трябва хора с едни болести да се настройват срещу хора с други болести. Болните не са виновни, независимо каква е болестта им. Писна ми от ***, които съпоставят еднакво важни проблеми и казват - защо за тях, а за нас няма? Ами питайте тези, които дават защо няма за вас ... Какво се изказвате като *** в общественото пространство - сякаш те сами си ги дават парите.
90
3
 
36
 
! Отговори
Жана преди 12 години
Жалко да тази борбена и искрена жена ! Да почива в мир.Бог прибира добрите хора . Това е загуба за всички обикновени хора , не само за нейните близки .
89
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека почива в мир! Беше силна жена и човек с кауза, бореща се за справедливост!
88
3
 
37
 
! Отговори
яро преди 12 години
Една достойна жена! RIP!
87
19
 
16
 
! Отговори
Моралните убийци преди 12 години
Моралните убийци на Теодора са пожарникаря и шайката около него!
86
3
 
46
 
! Отговори
Мърто преди 12 години
В този форум само *** ли пишат?!? Почина един човек който бе толкова социално ангажиран, с бича на днешното време, а от долу ми пишат за Тиквата и Станишев?!?!? Кажете вие какво ще направите за да има справедливост! Завели ли сте поне едно дело за нарушаване на човечките ви права?!?! Не! Само се правите на велики тук и там, но когато ви мачка системата, свивате опашки и в дупките си се криете! Така, че нека кажем едно МИР НА ПРАХА И! ДА ПОЧИВА В МИР! И да напавим изводи за себе си!
85
3
 
17
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
ако целиш да противопоставиш едни болни срещу други - няма да успееш подобни провокативни приказки ги слушаме всеки ден и от Супер Бойко, и от всичките му приближени
84
3
 
17
 
! Отговори
misheto преди 12 години
Моите съболезнования за близките на тази прекрасна жена,толкова много борба, не само за себе си, но и за много други болни.Много ми е мъчно,смятах,че се е позакрепила горе-долу и че що годе е добре.Изненадана бях много неприятно,като чух за смъртта и. Вечна и памет и дано да има последователи.!!!
83
18
 
16
 
! Отговори
Сеети Петър преди 12 години
То и Данчето Фандъкова е онко болна но няма свян от Бога краде като за последно . С тази синя зона разболя от рак всички софиянци че и селяните прииждащи в София . От 50 г между Пирогов Мед.Академия пътя е грязен паваж човек ако не умне в посления участък от пътя може и да му помогнат не е толкова зле . А Теди Захариева Бог да я прости ПИЧ И ПОЛОВИНА всички знаем колко искаше и умееше да живее а колко направи за онко болните нямам думи . ДЪЛБОК ПОКЛОН
82
15
 
3
 
! Отговори
тАНГРА преди 12 години
всички болни да им се даваздравите - да го КАЗАХ!!
81
4
 
19
 
! Отговори
76 преди 12 години
еми както е казано : "Искайте и ще ви се даде!" не съм видял досега в новините да се появи диабетик или болен от друга тежка болест и да поведе битка за оцеляване, както се появи Теодора и си поведе собствената битка... просто никой не дава даром нищо в тая скапана държава
80
3
 
28
 
! Отговори
Мариан преди 12 години
Бог да я прости.С огромна мъка прочетох това.Тя беше истинска,достойна българка,която трябваше да живее и да показва на мишоците как трябва да се борят срещу идиотизмите в държавата.Дано има кой да продължи делото и.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички българи трябва да плащат на болните по закон
78
14
 
29
 
! Отговори
за лекарства преди 12 години
Полетът на пожарникаря до Бургас и обратно струва на данъкоплатците 24 000 евро (около 50 000 лева). Тези пари можеха да отидат за лекарства за онкоболните, но това пожарникаря не го интересува.
77
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Beshe mnogo borbena jena moite sabolesnovania
76
3
 
37
 
! Отговори
мария преди 12 години
тя ми даде кураж да се боря с тази болест и по време на химиотерапията си пусках нейни записи и си повтарях-бъди като нея.много силна жена-ПОКЛОН ПРЕД НЕЯ
75
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е защо точно на онконолните трябва да се дава???????????а на дибетиците, на церебралната парализа, на мускилната атрофиия, на муковисцидозата, на прогресиращия артрит, на паркинсона, на алцхаймер,....не трябва ли???????с какво онкоболните са привелигировани, като ние с алцхаймер също умираме?????защо само на тях дават, а за нас няма ???
74
8
 
15
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Ми няма пари...кво да правим, тежкото наследство на Станишев...едвам намерих 2 милиарда да дам джобни на моята - ЦеЦка Карагьозова Бозава и за стадион, както и на фолк. Няма кинта за онкоболни, нещата трябва да се степенуват..знаете ли колко гладни чавета нямат пари и помощи????