Константинов иска: Секциото по желание да не се толерира

МЗ готово да дискутира темата за избора на екип в болниците
Обновена: 20 яну 2012 19:22 | 20 яну 2012 19:22, Красимир Ангелов
81
Константинов иска: Секциото по желание да не се толерира
Снимка: Булфото

"Секциото по желание не трябва да се толерира, но право на пациентката е да направи информиран избор", обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той беше помолен да коментира идеята да се забрани правенето на секцио по желание заради рисковете при операцията.

"Раждането с операция по никакъв начин не трябва да се толерира и не трябва да се внушава фалшивото чувство на жената, че това е много добро за нея и много добро за бебето", предупреди министър Константинов.

Според него лекарите трябва да са много отговорни и да обясняват всички положителни и отрицателни страни.

Стефан Константинов взе отношение и по дискусията за избора на екип в лечебните заведения.

По думите му е необходимо разискванията по въпроса да продължат и заяви, че здравното министерство е отворено за дискусии по темата.

По данни на министър Константинов през първите 11 месеца на 2011 г. само 1,5% от пациентите са направили избор на лекар или екип.

Данните показват, че избор на екип и лекар се прави най-много от бременни жени, при онкологични, гинекологични и урологични операции, сърдечно-съдови, очни и ортопедичните интервенции.

Наблюденията на Министерството на здравеопазването показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип, посочи министър Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
А що не забранят и аборта по желание?
32
3
 
7
 
! Отговори
k преди 12 години
Ау сериозно ли много съжалявам, че така са ти викали, но те така са доказали колко опасно е естественото. Щом ако не напъваш ще го родиш ***, значи смятай.Никой няма право да тормози психически жената в този момент.Никой няма право да насилва човека да приема или не определена манипулция или помощ пред други. Това е престъпление против личността. Не на насилието, ДА НА ИЗБОРА!
31
4
 
9
 
! Отговори
thdfh преди 12 години
Наистина при раждане per vias naturalis рисковете не са малки, акушер-гинеколозите имат една приказка - забременее ли жената, тя е с единия крак в гроба. Но секциото е било и си остава една от операциите с най-висок риск. Редно е да се прави само по показания, не по желание.
30
0
 
7
 
! Отговори
thdfh преди 12 години
до 25 - слгат се. Прави се пудендален блок с лидокаин, преди това - спазмолитици, а според случая - може и още туй-онуй.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обучението и трупането на опит не са и не бива да бъдат грижа на родилката. Обратно - как и с чия помощ майката ще се грижи за новороденото не е и не може да бъде грижа на лекаря__ Каквото и да си говорим, каквито и обучения да минават лекарите - нищо не може да замени опита. За сметка на това не се става лесно доктор, нито се взема лесно специалност.... За секциото има случай когато е необходимо, но нещо взе да става навик за щяло и нещяло вече да се ражда със сецио - хем става по-бързо (доктора не губи време), хем касата го плаща по-добре. Нямам нищо против родилките сами да си избират начина, но нека ако не се налага секцио по медицински причини - да си го плащат!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ И ЦВЕТАНОВ ТРЯБВА ДА СА ПЪРВИ НА ПАНГАРА,АЗ РЕФОРМИ НЕ ВИДЯХ,САМО РЕКЕТ И УБИЙСТВА
27
6
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Тоя (пореден) *** разреши всички проблеми на здравеопазването в България и се хвана да си играе на Господ и да дава акъл, кой как ще ражда. Поредният медиен клоун, който не си дава сметка, че такова нещо като "естествено" раждане у нас нЕма. В удобно за лекаря време родилката се забожда за системата с окситоцин, която предизвиква изкуствено разкритие при нечовешки болки, пука се мехурът с водите (естествено, нали) и бебето се вади с форцепс. Е, не, мерсим. Да ражда той така.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зъбат и очилат министър. Комунизма забраняваше разни неща. Сега и той, повлиян от Тикв се опитва да прокарва идиотизми. Да се уволни и да се прати на заточение в Сибир по стар комун обичай!
25
9
 
10
 
! Отговори
Една дама преди 12 години
22, раждай кактто искаш ТИ, но не можете на мен да ми казвате как. Опитвам се максимално бавно да го напиша, че да разберете. Вагинално раждане е също толкова рисково за плода и майката и да се говори за ест. и природа е тъпо, но може да бъте спестен мазохизма. Ако знаехте, че лекарите упойки не слагат при вагиналното, нямаше да напишете глупостта си...
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обучението и трупането на опит не са и не бива да бъдат грижа на родилката. Обратно - как и с чия помощ майката ще се грижи за новороденото не е и не може да бъде грижа на лекаря.
23
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изборът на екип трябва да изчезне. Изборът на екип ощетява и лекарите и пациентите. Някои лекари не могат да набират опит, а други се претурпват от работа и като краен резултат зачестяват грешките и при едните и при другите. Секциото е *** начин за точене на пари от здравната каса. После 40 дена поне майката не може да носи или вдига малкото, а ако няма помощ от баби, мъжът трябва да ползва неплатена отпуска за да и помага с гледането. Колкото до болката - в 21век упойки има всякакви!
22
10
 
10
 
! Отговори
до "дамата" преди 12 години
Има много безболезнени начини за нормално раждане, за обезболяване в периода на раждане и след това, при това с много по-малко далечни последствия и рискове от секциото. Показахте невероятна глупост, в съчетание с ниска обща култура и липса на елементарно възпитание. Никът Ви е направо ироничен.
21
0
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Като гледам кравата,която те е отелила....
20
0
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Като гледам кравата,която те е отелила....
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и в конго зъбите без упойка ги вадят, пък в бг голяма мода упойките
18
5
 
17
 
! Отговори
една дама преди 12 години
17, но има една ралика с Англия- условията в болниците, масово лекарите бият инжекции да излезе бебето по-бързо, и акушерка , която ти крещи на главата: " Напъвай, мъртво ли искаш да го родиш.. Напъвай, че ще стане ***... Когато го прави, не крещя" и куп други такива. Опитват се със страх и стрес, а не да те предразположат за по-спокойно и комфортно раждане...
17
3
 
7
 
! Отговори
it преди 12 години
v italia i anglia izobshto ne stoi vaprosa za sekcio.vsichki si rajdat normalni i saaaaamo v kraen sluchai pravqt sekcio. v bg e golqma moda
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Недей така, 14, свободна държава сме! Споделяй си спокойно мнението, ние нямаме нищо против!
15
13
 
11
 
! Отговори
Една дама преди 12 години
14, Раждай както искаш- ако искаш и на полето, че да докажеш колко интелигентно и аргументирано ти е мнението. За какви специалисти ми говориш- за тези, които са виновни за смъртта на родилки и бебета ли?! Оооо, точно заради това "компетентни спеицалисти", да не ми дават акъл за раждане, като има вариант и за по-модерен начин. Може би Константинов говори за секциото от времетто на Цезар??!!! Алооо, медицината има постижения- нищо, че ги подминавате и жеивеете в миналите векове
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Константинов,ако си министър на място поне веднъж трябва публично и на всеослушание да заявиш следното:Простакът няма право да определя и налага собственото си просташко,примитивно,неаргументирано и субективно мнение на специалистът с 30 години стаж в професията!Поне един път го заяви това,преди да те уволнят!