Константинов иска: Секциото по желание да не се толерира

МЗ готово да дискутира темата за избора на екип в болниците
Обновена: 20 яну 2012 19:22 | 20 яну 2012 19:22, Красимир Ангелов
81
Константинов иска: Секциото по желание да не се толерира
Снимка: Булфото

"Секциото по желание не трябва да се толерира, но право на пациентката е да направи информиран избор", обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той беше помолен да коментира идеята да се забрани правенето на секцио по желание заради рисковете при операцията.

"Раждането с операция по никакъв начин не трябва да се толерира и не трябва да се внушава фалшивото чувство на жената, че това е много добро за нея и много добро за бебето", предупреди министър Константинов.

Според него лекарите трябва да са много отговорни и да обясняват всички положителни и отрицателни страни.

Стефан Константинов взе отношение и по дискусията за избора на екип в лечебните заведения.

По думите му е необходимо разискванията по въпроса да продължат и заяви, че здравното министерство е отворено за дискусии по темата.

По данни на министър Константинов през първите 11 месеца на 2011 г. само 1,5% от пациентите са направили избор на лекар или екип.

Данните показват, че избор на екип и лекар се прави най-много от бременни жени, при онкологични, гинекологични и урологични операции, сърдечно-съдови, очни и ортопедичните интервенции.

Наблюденията на Министерството на здравеопазването показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип, посочи министър Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
еее преди 12 години
извинявай 54,ама звучиш малоумно!Хората ти набиват в главата че има упойки,ти пак си знаеш твоето-да сме раждали на полето,да сме се мъчили...е СТИГА ДЕ !!!!!!!!и бабите не са умирали поради липсата на упойки,а защото са раждали на полето-мръсно е било,не са получавали адекватна помощ,защото е нямало как и т.н ....много повърхностно изказване,жалко за теб!
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля мъжете да не дават много акъл точно по тая тема. Като почнат и те да раждат тогава да говорят за естествено раждане и за това колко е хубаво да се мъчиш с часове и накрая да умреш, защото говорите бабите ни раждали по полето без упойки, ама знаете ли колко много жени са умирали при раждане? Ако това е целта, кажете си.
51
1
 
5
 
! Отговори
охх преди 12 години
ами то всяко нещо на света си има странични ефекти,даже любовта :)))) ама не може да се забрани всичко,нали.Говорим за епидурална упойка,като се надяваме повече жени да се запознаят с нея и да се възползват от нея и да престане да се казва как жените се гърчели от болка и крещят в несвяст,и все едно на гилотината отиват.Нормалното раждане трябва да е такова и като премахнем и болката/нали уж жените избират секциото заради липсата на болка/-какво по-хубаво от това.Така ще се върне"вярата в него"
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С такъв министър очаквам в скоро време и нея да забранят, защото и тя може да има странични ефекти. А и кажи ми след като ти обяснят и + и на секциото и на естественото раждане, защо да нямаш право да избираш? Какъв е тоя, пък бил той и министър, че да решава вместо хилядите бременни? Той ли ще ражда или аз? След като съм аз, тогава защо да нямам право да реша и съответно да си нося отговорност за избора.
49
1
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
то твоето си е *** работа,ама айде ....има епидурална упойка ,за тези които не знаят!!!Може и 40 часа да раждаш и пак няма да имаш болки,четете бе хора,информирайте се !!!
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво, забранявате секциото и какво? Жените пак да се мъчат по 20 часа, а? *** работа! С това най-много съвсем да откажете жените да раждат. Ама защо ли такива "свежи" идеи ги дават все мъже, които на теория може и да са супер подготвени, ама на практика никога няма да разберат за каква болка става дума! Какво следва, госин министър и упойките ли ще забраните, че и те могат да имат странични ефекти? И направо жените да си раждат на полето като преди 200 години! Браво!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лекарската професия е най-благородната и хуманната.Всъщност това е призвание.За съжаление все повече лекари са с манталитет на касапи.Ще те разпарчетят, без да им мигне окото ,щом става дума за пари.99% от жените ,които раждат с операция спокойно могат да родят по нормален и достоен начин .Да видиш телцето на своето детенце и след родилната болка душата да се изпълни с божествена емоция.
46
3
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
ами ето, не си дал съгласие и си взел правилно решение. същото се отнася и за секциото - искаш нормално раждане - ок, искаш секцио - ок, щом подписа ти стои под информираното съгласие, какъв е проблема ?
45
1
 
9
 
! Отговори
3-3-3-0 до 44 преди 12 години
Знам и благодаря за мнението. Но мисля и за хората след мен - ако аз платя, те също ще трябва да плащат. А това "правило" може да се пречупи. Наскоро претърпях тежка операция. Имах възможност за избор между безплатна операция с 20 см белег и платена, обещаваща бързо възстановяване. Дадох на лекарите да разберат, че нито стотинка под масата или над нея ще видят от мен. Накрая се оказа, че платената операция е била неприложима в моя случай и не са имали право да ми я предлагат.
44
3
 
3
 
! Отговори
krasi преди 12 години
Спирате парите от здравната каса и секцио ще се прави само в краен случай.
43
1
 
7
 
! Отговори
От 41 до 42 преди 12 години
Много смело решение , но при моето дете успяхме да го спасим , ти обаче и всички бъдещи майки трябва да внимавате. През изминалата 2011 две родилки влязоха в новините с това , че ги умориха защото не платиха на екип, а на мой колега женаму акушерка щяха да я уморят колегите й само защото и тя не беше патила. Сега детето й е на 3 и не иска да се върне в отделението в което е работила защото не може да ги гледа. Не са лекари , а търговци на плът. Успех ти желая и здраве
42
3
 
8
 
! Отговори
Chokolate преди 12 години
Хората по цял свят се опитват всячесски да избягват инвазивни методи като операциите и се подлагат на такива едва когато са изчерпани другите начини за лечение или когато е спешен случай. Само ние в България пак наопаки - зор да ни режат. Много е просто - който го е страх да ражда, да не се захваща. Ама нали и сексуалната ни култура е много висока, пък и трябва да обвържем мъжа до нас с бебе, щото иначе ще си тръгне като ни види колко сме евтини... Естествено, има изключения, но...
41
4
 
9
 
! Отговори
3-3-3-0 преди 12 години
"Една дама", може да си дама, но не си особено запозната и културно ограмотена. Ако природата толерираше секциото, щеше да ни направи да снасяме яйца - нещо подобно на начина, по който си се пръкнала. Всички реват как лекарите искат пари под масата, ама когато опре до това, те първи дават. Никой не може да ме убеди, че българите са бедни, заради това. Аз съм избрала моя начин, когато дойде времето - естествено раждане без избор на екип. И нито стотинка рушвет.
40
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Г-н министър няколко пъти подавах жалба до много институции как декември 2010 в клиниката по изгаряне на Пирогов искаха да направят ненужни (осакатяващи дори) операции на дланите на детето ми само за да вземат 2000лв за избор на екип и вие казвате че не злоупотребявали с това. Желая на вас и другите т.н. доктори тройно да им се връща това което правят за хората. В дън земя да горят Аргирова и Викторова. Те не са са лекари , те са ***.
39
4
 
3
 
! Отговори
lele lele преди 12 години
леле какви коментари от една "дама"...откъде да започна...ами ,лошо е че сравнявате естественото раждане на жената с такова на животно,просто малоумно е,жалко за вас.И проблемът не е в естественото раждане,а в тези които превърнаха този процес в срамен-модерното секцио е виновно и лекарите,които не полагат грижи едно нормално раждане да мине нормално наистина.При такова масово прилагане на епидуралната анестезия на Запад/70-80%/,не мисля че може да се говори за мъки и нечовешка болка,те хората са го измизлили,ние само трябва да се възползваме,а защо не го правим ли?Ами заради пустото секцио пак,нали ви казах че е модерно.Аууууу ,щяла да се разкъса,колко страшно звучи!Не,не е страшно,като лекарят е с теб,до теб и т.н ,не знам при кого е раждала приятелката ти,че година след това не е могла да се възстанови????????????????????но явно не е била при лекар!Това си е абсурдно.Жената е родена,за да дава живот и в това няма нищо по -естествено на света!
38
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 37 да не дава Бог ти да вадиш пари за лечение ! толкова бързо ще ги събереш и дадеш, че дори няма да имаш време да мислиш ! не викай лошото, бъди по смирен, хората са давали и ще дават пари за каквото те преценят
37
1
 
1
 
! Отговори
до Цонка преди 12 години
от "компетентния"Аз майка на 2 деца
36
0
 
3
 
! Отговори
мимито преди 12 години
има информирано съгласие при постъпване в лечебно заведение. това е официален документ и ако той не е подписан от пациента, става лошо за лекарите. казваш на пациента какви са рисковете и какви са плюсовете на едно лечение или процедура, и ТОЙ решава !!!!!!!! не лекаря прави избора , а пациента и това му право е записано в Конституцията на РБ ! Иначе си е пълно насилие и принуда ! Министъра е напълно прав и това е юридически правилно, иначе ще се повлекат дела за насилие !
35
3
 
4
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
Аууу колко си компетентен, кат ти порят *** на тебе, тогава ще даваш акъл!А може би вече го правят?!
34
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 12 години
Бременността и краят й-раждането не са болест, а естествен процес.Когато ,обаче започне нещо неестествено,тогава трябва са се намесват лекарите.Раждането е крайният етап на състоянието бременност,така че колкото по-естествено премине то ,толкова по-добре за майката и детето.който го е страх от раждането, а не го е страх от отговорността да бъде родител, по-добре да не се захваща.хайде сега слагайте минусите.